Avainsana-arkisto: Wolves In The Throne Room

RABM

Black metal on monella tapaa äärimmäinen genre, eikä mustan metallin äärimmäisyys ole koskaan rajoittunut pelkästään musiikkiin. Koko black metallin olemassaolon aikana on kiistelty sen perimmäisestä tarkoituksesta ja lähes tulkoon jokaisessa black metal -aiheisessa haastattelussakin määritellään mitä black metal on tai mitä se ei ole.

Suurimmalle osalle black metal edustaa edelleen syvää inhoa kristinuskoa kohtaan, mutta liike sai äärioikealle suuntautuneet kytköksensä jo 90-luvulla. Varsinkin entisistä itäblokin maista alkoi puskea kansallissosialismia ihannoivia bändejä. Vaikka NSBM onkin black metallin piirissä marginaaliliike, on sitä erehdytty luulemaan jos ei ihan jopa vallitsevaksikin suuntaukseksi niin ainakin hyväksytyksi.

Samalla kuitenkin syntyi poliittisesti yhtä latautunut vastavoima spektrin toiselle puolelle. Punaisen ja anarkistisen black metallin – RABM:n syntyhetket ovat suunnilleen yhtä vaikeasti osoitettavissa kuin NSBM:kin, mutta jäljet johtavat 90-luvulle. Ehkäpä jonkinlaisena käännepisteenä voidaan pitää sitä hetkeä, kun Varg Vikernes syytti muinoin Euronymousia kommunistiksi. RABM:n juuria voidaan löytää myös vasemmistohenkisten skinheadien liikkeistä, esimerkiksi RASH:sta (Red and Anarchist SkinHeads).

RABM ei ole vielä toistaiseksi herättänyt yhtä laajaa pahennusta kuin NSBM, mikä osittain selittynee liikkeen marginaalisuudella. RABM on houkutellut pariinsa kovan linjan kommunisteja ja useammankin bändin logossa ovat sirppi ja vasara. Itse musiikkia kuvailevana terminä RABM on varsin laaja, ja se käytännössä kuvaakin enemmänkin ideologista kuin musiikillista yhtenäisyyttä. Ohessa on esiteltynä pari RABM:ään kytköksissä olevaa yhtyettä, jotka ovat musiikillisesti keskenään hyvinkin erilaiset.

Wolves in the Throne Room

Wolves in the Throne Room on kaiketi tällä haavaa suurin RABM:ään kytkeytynyt bändi. Sen jäsenet elävät kommuunissa ja kannattavat jokseenkin anarkistisia elintapoja, eivätkä ole satanisteja. Eniten kiitosta bändi on kuitenkin niittänyt black metallia, folkkia, ambienttia ja post-rockia yhdistelevästä musiikistaan. Yhtye on herättänyt samalla inhoa, ja muuan suomalainen NSBM-bändikin jakeli omia levyjään jokaista tuhottua WITTR-levyä vastaan. Wolves in the Throne Room käytännössä on antanut RABM:lle kasvot, vaikka se on sanonutkin itsensä irti black metallista. Hipstereiden juonia?

[youtube url=0PYxFq5NN1g]

Iskra

Tämän kanadalaisbändin nimi on kaapattu suoraan 1900-luvun alussa vaikuttaneen, sosialistisen sanomalehden (jonka toimituskunnassa muuten pönötti muuan Lenin) nimestä. Iskra on musiikillisesti WITTR:ää nopeampi, rosoisempi ja räkäisempi. ”Blackened crust” -kuvauksenkin saanut bändi on paikoin lähempänä anarkocrustia kuin black metallia, kuten valtaosa RABM-bändeistä.

[youtube url=oTN-d-suOVw]

Panopticon

Black metallissa on läjäkaupalla yhden miehen projekteja, eikä RABM tee siinä suhteessa poikkeusta. Austin L. Lunnin luotsaama yhtye luottaa hyvin pitkälti primitiivisyyden ja tunnelmallisuuden yhdistelemiseen.

[youtube url=F-_ZOx4YF6g]

Disclaimer: Tämä artikkeli ei edusta Lammas Zinen virallista tai edes toimittajan itsensä poliittisia linjoja. Tämän artikkelin on tarkoitus vain osoittaa, että toinenkin ääripää on olemassa. Suurin osa black metal -harrastajista pitää kuitenkin edelleen kiinni epäpoliittisista kannoistaan, leimautumatta kumpaankaan suuntaan.