Avainsana-arkisto: Ulver

Ulver spesiaalikeikalle Helsinkiin

Elektronista musiikkia kokeilevalla asenteella esittävä Ulver saapuu Helsinkiin helmikuussa. Suomessa muutamaan otteeseen täydelle Nosturille esiintynyttä norjalaisbändiä on toivottu nähtävän konserttimiljöössä ja helmikuussa yleisön toive toteutuu, kun orkesteri saapuu Savoy-teatteriin esiintymään.

Ulver on hyvin omalaatuinen orkesteri. Bändin ura alkoi vuonna 1995 black metal -debyytillä ”Bergtatt”, joka sai jatkoa omana aikanaan erikoislaatuisella täysin akustisella ja puhtaalla laululla esitetyllä ”Kveldssanger”-levyllä. Tämän jälkeen yhtye otti uusia askelia säveltäen kokeellista ambient- ja elokuvamusiikkia, ja siirtyi kohti ohjelmoituja instrumentteja. Nykyään yhtye sekoittaa soittimia ja koneita yhdistäen lämpimän orgaanisen soitannan ja viileän konemaailman. Synkkyys on pysynyt bändin mukana alusta saakka ja juuri se luokin Ulverin tunnusomaisen äänimaailman kaihoisan pohjavireen.

Viime elokuussa julkaistu bändin kymmenes albumi MESSE I.X–VI.X taltioitiin liveäänityksenä Tromsø:n kamariorkesterin säestämänä elävän yleisön edessä. Visuaalisuus on orkesterille iso osa kokonaisuutta ja yksi Ulverin jäsenistä toimiikin livenä VJ:nä.

[youtube url=jaE3pUBEGC4]

Ulver (nor)
La 01.02.2014 Savoy-teatteri, Helsinki
Ovet 18:00, liput 35 eur + toimituskulut, S/K18

www.jester-records.com/ulver/

Ulver palaa uuden levyn myötä Suomeen

Viime helmikuussa kaksi loppuunmyytyä keikkaa Nosturissa, sekä kesällä Flow Festivalilla soittanut Ulver palaa Suomeen. Norjalaisbändi julkaisee uuden ”Critical Geography” -albumin alkuvuodesta, jota seuraava pienimuotoinen Euroopan-kiertue tuo bändin Nosturiin 21. huhtikuuta. Konsertin liput tulevat myyntiin maanantaina 13. joulukuuta.

Perustamisvuodestaan 1993 saakka harvakseltaan konsertoinut bändi yllätti kaikki viime vuonna lähtemällä muutamalle eksklusiiviselle keikalle. Konserttien menestys osoitti bändin nyrjähtäneen musiikin yhdistävän niin metallin, ambietin kuin konemusiikinkin ystävät. Seitsemänhenkisellä liveorkesterilla, laajalla tuotannollaan, sekä värisyttävillä visuaalisilla elementeillä bändi luo keikoilleen täysin omalaatuisensa tunnelman.

Ulver (nor)
To 21.04.2011 Helsinki, Nosturi
Liput alk. 36 €, -S-/K-18

Lipunmyynti alkaa ma 13.12.2010 klo 9.00

Flow 2010, perjantai

Flown ensimmäinen päivä yllätti rankkuudellaan; Ulver ja Circle tarjosivat jotain, mitä en ennakkoon tältä alunperin ”urbaanin rytmimusiikin” festavaalilta ihan osannut odottaa. Myös tapahtuma-alue miellytti, tiivis mutta hyvin toteutettu alue tarjosi mm. telttalavalta aina päälavalle ulottuvan anniskelualueen. Myös hipsterien vähyys miellytti/yllätti; Flowsta on tullut koko kansan juhla (no, ei täällä [vielä] festarihattuja sentään näkynyt), niin hyvässä kuin pahassa.

Ulver

Ensikosketus festariin tapahtui Suomen huippumalli haussa -sarjasta tutussa Voimalan salissa, jossa esiintyi norjalainen Ulver. Ennakko-odotuksiin nähden kai ihan perus keikka, mutta vaikkei vanhaa black metal -matskua tarjottukaan, yllättävän raskaaksi meno yltyi. Itselle tuli välilä mieleen kotimainen Ghost Brigade, mutta luultavasti olen väärässä… Mahtavan kuuloista taistelua ruman ja kauniin, herkän ja raskaan välillä, mutta puolen tunnin jälkeen oli pakko vetäytyä Voimalan ja Suvilahteen suuntautuneen pyörälenkin aiheuttamasta kuumudesta, virvoitustarjoilun puutteesta ja ilman kuulosuojausta korvia vihlovasta äänivallista johtuen.

Broken Bells

Matka jatkui päälavalle, jossa yhdysvaltalaisten Danger Mousen ja James Mercerin ideoima Broken Bells soitti odotettua unettavamman keikan. Lavalle kaksikko oli saanut täysmittaisen bändin, jonka monipuolisesta lajivalikoimasta löytyi niin Air-henkistä kevyttä poppia kuin White Liesin kaltaista indimpää kamaa. Taustamusana kyllä menee, mutta keikan intensiivisempi seuraaminen tuotti ongelmia.

Circle elementissään

Seuraavaksi telttalavalla esiintynyt Circle oli oma itsensä. Tosin Ilosaaresta innostuneena ja odotuksia täynnä bändin setti jäi kotenkin hieman sekavaksi. Bläkistä, rokkia ja kuntopiiriä nähtiin, mutta puolen tummin jälkeen sai bändi väistyä Airin tieltä. Kokonaiselämys ehkä hieman kärsi, mutta ei ihan onnistunut Circle viemään mukanaan.

Yksi Flow’n parhaiksi puoliksi osoittautui viimeistään tässä vaiheessa itse tapahtuma-alue, jossa lavalta toiselle ennättää viidessä minuutissa. Bändejä ehtii nähdä runsaasti uuvuttamatta itseään ravaamalla pää kolmantena jalkana ympäri hehtaarien kokoista tapahtuma-aluetta. Toki kävijämäärät ovat pienemmät kuin Provinssin ja Ruisrockin kaltaisissa tapahtumissa, mutta kyllä näillä isommillakin tapahtumilla olisi paljon Flow’lta opittavaa.

Air ja konsolipelien uusimmat tuulet

Teltasa ehti siis minuutissa päälavalle, jossa tyylikäs Air jo oli hyvässä vauhdissa. Itse lähinnä taustamusana kulutettu ranskalaisduo (livenä rumpalilla vahvistettuna) osoitti olevansa yllättävän energinen esiintyjä, ja vähän heiveröisen kuuloiset hitit saivat keikalla lisäpotkua alleen, mikä hytkytti festarikansaa päivän pohjien arvoisesti.

The Drums

Illan pääakti oli siis nähty, mutta vielä oli paljoon mielenkiintoista jäljellä. Yksi tällinen oli ehdottomasti kenties festareiden, tai ainakin perjantain, mielenkiintoisimman esiintymisen tehnyt yhdysvaltalainen The Drums. Todellista hipsteri-musaa, jota pystyy kuitenkin diggailemaan myös Cure-goottit siinä missä 50-lukulaisen surfin ystävätkin. Tästä bändistä kuullaan vielä!

The Drumsinkin jälkeen tapahtui vielä paljon, mm. Big Boi räpäytti pätevästi mutta tylsien biittien päälle. Päälavojen hiljennyttyä erilaiset klubit valtasivat alueen. Omalta osalta ilta päättyi festarialueen ”takapihalle” pystytettyyn leppoisaan puutarhatunnelmaan. Epäselväksi tosin jäi, kertoiko Bongo Rockin reggae rakkaudesta Jeesukseen vai ihan tavallisten kuolevaisten lemmestä.

Ulver Nosturissa

On olemassa bändejä, jotka väittävät aina uuden levyn julkaisun alla uudistaneensa ulosantiaan, mutta ovat loppupeleissä tuupanneet kuitenkin lähes samanlaista tavaraa ulos kuin aikaisemminkin. Ja sitten on Ulver. Bändi, joka aloitti uransa 90-luvun alkupuolella soittaen folkahtavaa black metallia ja on sittemmin vaihtanut tyyliään aina neoklassisesta trip-hopiin ja trip-hopista ambientiin. Lähes jokainen orkesterin levy on ollut erilainen ja edustanut aina jotain muuta genreä kuin aikaisemmin. Kiitettävän pitkästä urastaan huolimatta bändi nousi esiintymislavoille ensi kertaa 15 vuoteen vasta viime vuonna. Ja nyt vuonna 2010 suomalaisille Ulverin ystäville suotiin mahdollisuus lähteä katsastamaan orkesteria livenä, kahden keikan voimin.

Kuva: Pyry Hanski

Järisyttävän upealla Eos-nimisellä kappaleella alkanut keikka oli ainakin allekirjoittaneelle täyttä kultaa alusta loppuun. Upeasti lyriikoita tukeneet taustavideot toivat biiseihin sen jonkin, joka teki keikasta entistä nautittavamman ja eeppisemmän. Illan kirkkaimmiksi helmiksi ja parhaiksi osoituksiksi taustavideoiden toimivuudesta osoittautuivat ”Blood Inside” -levyltä For The Love of God ja Operator sekä täydenkympin levyltä ”Perdition City” kappale Hallways of Always.
Vaikka keikan mainostettiin sisältävän biisejä bändin koko historian ajalta, ei Nosturissa kuitenkaan kuultu yhtäkään biisiä kolmelta ensimmäiseltä levyltä. Tämä ei tietenkään miellyttänyt ihmisiä, jotka olivat tulleet keikalle vain kuullakseen biisin tai pari bändin alkuajoilta ja niinpä biisien välillä kuuluikin pariin kertaan humalaisella äänellä: ”Soittakaa nyt välillä sitä black metallia!”. Täytyy myöntää, että yksi tai kaksi biisiä alkupään tuotannosta olisikin ollut erittäin mielenkiintoista kuulla, mutta mielestäni on kuitenkin lähes sanomattakin selvää, että bändi, jolla ei ole ollut mitään tekemistä metallimusiikin kanssa yli 10 vuoteen, keskittyy esittämään kappaleita, joita se nykyisin parhaiten osaa.

Vaikka kokonaisuutena keikka oli loistava ja hipoi täydellisyyttä, en voi silti kiistää, etteikö tunnelma olisi hieman lamaantunut keikan loppupäässä. Bändi venytti viimeisiä kappaleita turhan pitkiksi ja yritti epäonnistuneesti tehdä niistä hienoja fiilistelyjä. Yhtä kaikki, ilta oli yksi hienoimmista keikkakokemuksista, joita tähän mennessä on tullut koettua. Jos puheet bändin saapumisesta kesällä Flow-festivaalille pitävät paikkansa, suosittelen lämpimästi paikalle menoa.

Ulverille lisäkonsertti Nosturiin

Ensimmäistä kertaa Suomeen saapuvan, harvakseltaan keikkailevan norjalaisen Ulverin helmikuun 26. päivä Nosturissa järjestettävän konsertin liput varattiin hetkessä loppuun. Bändille saatiin kuitenkin vahvistettua lisäkonsertti seuraavalle päivälle, lisäkonsertin liput tulevat myyntiin maanantaina 21.12.

ULVER Nosturissa:
Pe 26.2.2010 (loppuunvarattu)
La 27.2.2010, Liput 35€ myynnissä Tiketissä & Lippupalvelussa ma 21.12. alkaen

www.myspace.com/ulver1

Kulttibändi Ulver Suomeen

Kulttisuosiota ympäri maailman nauttiva ja harvakseltaan keikkaileva norjalainen Ulver tarjoaa harvinaista audiovosiaalista herkkua Helsingin Nosturissa helmikuun 26. päivä.

Black metallin kulta-aikoina moniulotteisen päämiehensä, Kristoffer Garmin, luotsaamana uransa aloittanut orkesteri on alkuajoistaan siirtynyt aina vain kokeellisempaan suuntaan. Bändin täysin akustinen kakkosalbumi ”Kveldssanger” edusti jo neoklassisempaa metallia, kolmas levy äänitettiin puolestaan yöllä keskellä synkkää metsää vuonojen maassa. Tämä jälkeen musiikillinen kokeellisuus on saanut entistä enemmän osuutta Ulverin tuotannossa. Viimeisimmät levyt ovat elekro / ambient / industrial hengessä ammennettua synkkää, dramaattista äänivyöryä.

Samana iltana Tavastialla esiintyvä ruotsalainen Cult of Luna on Ulverin hengenheimolaisia ja iltojen promoottorit järjestivät aikataulut siten, että Tavastian Cult of Lunan konsertti loppuu hyvissä ajoin ja halukkaat ehtivät Ulverin klo 23:30 alkavalle keikalle. Luvassa siis täysi illallinen skandinaavialaista synkistelyä.

KONSERTTI:
Nosturissa pe 26.2.2010
Ei ikärajaa / rajattu anniskelu
Ovet: 21:00, konsertti klo 23:30
Ennakko: Tiketti ja Lippupalvelu
Liput 35€

www.myspace.com/ulver1
www.jester-records.com/ulver