Avainsana-arkisto: TVO

Totalt Jävla Mörker TVO:lla

Kun puhutaan crustista, on ruotsalaisten panosta tyylilajin kehitykseen mahdotonta sivuuttaa. Mm. Disfearin, Skitsystemin sekä Wolfbrigaden (Wolfpack) pioneerityön lisäksi myös ”seuraava aalto” on saanut sanansa sanottua, ja varsinkin Totalt Jävla Mörkerin kutsu on ollut yllekirjoittaneelle seireenimäisen vastustamaton. Tyylipuhtaasta crustista on tosin TMJ:n kohdalla enää turha puhua, sillä viimevuotinen ”Söndra & Härska” piti sisällään myös hieman ”kaupallisempia” sävyjä aina post-hardcoresta black metalliin. Mutta oli tämän reilun kymmenenvuotiaan sveduviisikon kohdalla kyse sitten crustista, neo crustista, epic crustista tahi jostain ihan muusta, niin se on ainakin varmaa, että TJM hurjasteli melkoiset pohjat keikkavuodelle 2010.

Totalt Jävla Mörkerin Suomen-kiertue käsitti neljä paikkakuntaa, josta Turku oli vuorossa kolmantena. Viimeisiä henkosiaan vetelevä TVO pullisteli jo liitoksistaan, kun Lahti-karavaani saapui pääkallopaikalle, mutta lyhyen jonottamisen sekä vähän pidemmän nimilistasekoilun jälkeen ”Teviksen” portit aukenivat. Myyntikojun kollauksen jälkeen oli aika valmistautua illan ensimmäiseen aktiin, Deathboundiin, joka seurasi ruotsalaisia koko Suomen-vierailun ajan. Bändi kuulosti livenä kuitenkin yhtä tylsältä välimallin deathgrindiltä kuin levylläkin, joten siirtymä naapurin Proffaan säästi kaikkien hermoja ja kuuloelimiä. (Olikohan Deathbound vähän väärässä paikassa punk-keikalla?)

Virkistystauon jälkeen yritys otettiin uusiksi ja nyt nappasi. Paikat eturivistä ja TJM lavalle (jos TVO:n ollessa kyseessä varsinaisesta lavasta voi edes puhua). Heti alusta asti oli selvää, että Ruotsin pojat eivät olleet tulleet hiplailemaan muniaan tai tuijottelemaan kengän kärkiään, vaan ilmassa oli urheilujuhlan tuntua – ainakin soittajien lavaliikkeiden sekä valutettujen hikilitrojen perusteella. Kurkipotkut ja kennelliitonmerkit eivät välttämättä ole niitä kaikista ”punkeimpia” keinoja saada yleisö lämpimäksi, mutta jotenkin TJM onnistui puhaltamaan kliseisiin uutta pontta – erittäin humoristista sellaista.

Paperilla TJM on aina ollut varsin synkeämielinen maailmanlopun paasaaja, mutta livenä yhtye heräsi eloon (heh). Hengähdystaukoja ei juuri pidetty ja välispiikitkin olivat lyhyitä ja ytimekkäitä. Puolituntinen oli siis silkkaa musiikki-iloittelua visvaisen crustin ja modernimman hardcoren keinoja hyväksikäyttäen. Vokalistikaksikon (Fredrick ja Joakim) mesoaminen oli viihdyttävää seurattavaa ja välillä miehet yrittivät tosissaan uida yleisön liiveihin – seikka, joka ainakin naispuolisten seuralaisteni mielestä oli enemmän kuin suotavaa. Muutenkin viisikko vaikutti antavan lavalla kaikkensa, ja onkin pakko ihmetellä miten miehet jaksavat pitää yllä samanlaista intensiteettiä illasta toiseen. Eihän bändin show tosin kestänyt paljon puolta tuntia kauempaa, mutta mikä puolituntinen se olikaan.

Illan settilista seuraili pitkälti kahden uusimman albumin (”Söndra & Härska” ja ”S/t”) linjaa, eikä parin ensimmäisen levyn rupista räimintää taidettu kuulla laisinkaan. Sitä kuitenkin tikulla silmään joka vanhoja muistelee, sillä jos illan menyy sisältää mm. Vem formar din syn på världenin, Att möta mörkretin  ja lopussa vielä Kall Världin kaltaisia täsmäiskuja, niin valitukselle pitäisi tuskin jäädä sanan sijaa. Kiitos -95 ja kiitos -06, mutta tämä erä meni länsinaapuriin murskaluvuin.