Avainsana-arkisto: They Stole A Million

Maakuntaradio – Ex-tytöille

Nyt pitää kyllä heti kättelyssä pyytää anteeksi Maakuntaradion pojilta, sillä ”Ex-tytöille” tuli täysin väärän henkilön arvosteltavaksi. Jos pöllöt, ratsiat, problemssit sun muut maistuvat, niin tässä on levy sinulle, mutta meille muille tällä tuskinpa on hirveästi käyttöä.

Kakkahätä-77:n ja They Stole a Millionin jäsenistöissä kannuksensa hankkinut Mirko on mies Maakuntaradion takana, ja tämä mies on myös vastuussa albumin kaikista kappaleista. Perinteistä suomipunkkiahan ”Ex-tytöille” on, ei sen enempää eikä vähempää; yksinkertaista ränttätänttää sing-a-long -kertseillä ja hieman hölmöillä lyriikoilla varustettuna. Rumpu- ja vokaalivelvoitteet hoitavan Mirkon äänenkäytöstä tulee taas mieleen Karkkiautomaatti-tyyppinen naivismi.

Kuten sanottua, minä en henkilökohtaisesti saa tällaisesta musiikista mitään irti. Meininki on liian pirteä ja iloinen, eikä näiden kymmenen veisun joukossa ole oikeastaan yhtään ns. instant-hittiä, joka jäisi päähän pyörimään edes hetkeksi. Lajityypin ystäville tätä voi kuitenkin suositella varauksetta, sillä Maakuntaradion päivitetty perinteisyys soi selvästi rakkaudesta punkkiin.

They Stole A Million – Secondhand Happiness

Bändin postinumero on 20100, eli Turusta kaikuvat nämä äänet. Seiskatuumaisen ja yhden albumin julkaissut They Stole A Million astuu nyt esiin 5 biisin EP:llä, ja samoilla linjoilla jatketaan kuin aiemmin. Melankoliaan taipuvaista punkkia poljetaan, ja jopa kännissä olemisesta löydetään se ahdistavin ajatus, eli että ei tämä tie johda mihinkään. Tämä siis avausraidalla Drunk Enough to Dance. Kuvittelisin, että samasta ideasta voisi löytää jotain iloisempaakin sanottavaa. No mutta tie on valittu eikä kaiken tarvitse aina olla happy happy joy joy.

Waste of Time on kelpo kappale, kertsi kohoaa mukavasti ja rullaa eteenpäin. Aloin kelaamaan että waste of time on pakko olla yksi yleisimmistä biisien nimistä ainakin, jos puhutaan punk-bändeistä. Ehkä joku voisi tutkia asiaa. Kolmas kipale The River Flows lähtee ihan pirteällä riffillä liikenteeseen, mutta taantuu nopeasti. Siinä juodaan vanhan kaverin kanssa ja sitten kyyneleet virtaavatkin kuin (aura)joki. Viimeisenä tulevat Back to Life ja Cut Down jatkavat samalla kaavalla.

Yhtye osaa soittaa ja tehdä tarttuvia kertosäkeitä, mutta jotenkin homma ei lähde kunnolla lentoon. Tulee kömpelö olo, ehkä se johtuu laulajan ääntämisestä tai tuotannosta. Vähän kuin katsoisi elokuvaa, joka on hyvin kuvattu, mutta leikkaus tulee aina muutaman hetken liian myöhään tai aikaisin. Joku voi käyttää sitä tehokeinona, kuten Kaurismäki, mutta tällä platalla se tuskin on ollut tarkoituksena.

They Stole A Million – Idle

They Stole A Million on turkulainen punkrock viisikko, joka tällä ensijulkaisullaan tarjoilee pari kappaletta melodista punk rokkia. Kitaravetoinen meininki tuo mieleen Leatherfacen ja punkimman puolen Social Distortionista.

Singlen a-puolella kuultava ”Idle” on tarttuva rykäys, jonka klassiset kitarkuviot kaipaisivat tosin jonkilaista omaakin ideointia seurakseen. Kääntöpuolella ”Housewarming Party” on sävyisämpi veto, joka täydentää hyvin kokonaisuutta. Tosin kahden biisin perusteella ei voi oikein sen kummempaa bändin linjavedoista sanoa. Molemmat biisit toimivat hyvin, ja se lienee tässä vaiheessa tärkeintä.

Kokonaisuus näyttäisi olevan bändillä hyvin hallussa, joskin tulevaisuudessa lauluun toivoisi jonkin verran mike nessmäistä särmää. Ainekset kunnon keitokseen ovat kasassa, nyt vielä hieman omia mausteita sekaan niin hyvä tulee. Levy-yhtiön mukaan ”lisää on varmasti luvassa”, ja hyvä niin. Mainio debytointi bändiltä.

They Stole A Million

Mistä bändi on, kuka olet, roolisi bändissä, muut jäsenet?

Turusta tullaan. Mirko – Laulu ja Kitara, Närvis – Kitara, Jami – Kitara, Janne – Basso, Bambu – Rummut.

Bändin historia (koska ja miksi perustettu, mitä muita bändejä jäsenillä aiemmin jne.)

Bändi perustettiin keväällä 2001 muutaman vuoden puhumisen jälkeen. Idea tämän tyylisestä bändistä oli ollut mielessä jo kauan. Soittajilla basistia lukuunottamatta on ollut / on kaikenlaisia bändejä/projekteja punkista poppiin. Turha niitä on mainita.

Miten kuvailisit musiikkityyliänne (vaikutteet)? Onko tyylinne tietoinen valinta ja miten pyritte erottumaan samantyylin bändeistä, vai pyrittekö?

Musiikki on tuollaista melankolista melodisista punkkia. Leatherface/Hot Water Music akseli on varmastikin lähimpänä tyyliämme. Tarkoitus ei ole kuulostaa erityisesti miltään bändiltä, vaan pyrimme tekemään biisejä, jotka omassa korvassa kuulostavat hyviltä. Tottakai nuo vaikutteet jollain tavalla kuuluvat biiseissä.

Sanoituspolitiikka? Viestinne, mitä haluatte kertoa?

Sanoitukset ovat aika synkkiä ja kuvaavat yksilön tuskaa yhteiskunnassa. Siitä sitten rönsyillään eri suuntiin.

Minkälaista palautetta olette saaneet, noin yleensä, bändinne keikoista, (mahdollisista) levyistä/ demoista yms?

Keikkoja on ollut vasta viisi, mutta palaute on ollut hyvää ja seiskatuumainen julkaistiin tässä syksyllä ja kyllä sitä kehuttu on, mutta lisää kommenttia odotetaan ja kyllä se totaalinen [q]tää on aivan paska[q] arviokin vielä saadaan.

Onko bändillänne jotain päämäärää/tulevaisuuden suunnitelmia?

Päämääränä on tehdä biisejä ja levyjä ja sitä kautta päästä myös keikoille ympäri tätä maata.

Jotain lisättävää, yhteystietoja?

Keikoille halutaan ja lähdetään, kunhan bensaa saisi sen verran, ettei matkalle jäädä. They Stole A Million soittelee myös nykyään aika usein TVO:lla Turussa, joten jos haluaa meidän kanssa keikalle sinne, niin rohkeasti vain yhteyttä minuun. Katson, mitä voin asian eteen tehdä…