Avainsana-arkisto: Therapy?

Therapy? saapuu kesäkuussa Suomeen

Pohjoisirlantilainen grunge/vaihtoehtorock-trio Therapy? saapuu kesällä klubikeikalle Suomeen. Yhtye soittaa Rock The Beach -festivaalin välipäivänä, torstaina 27. kesäkuuta, The Circus -klubilla Helsingissä yhdessä Rytmihäiriön ja brittiläisen hard rock -yhtye Heaven’s Basementin kanssa.

Edellisen kerran Therapy? esiintyi Suomessa viime lokakuussa kahdella keikalla.

Therapy? (nir), Rytmihäiriö, Heaven’s Basement (UK)
To 27.06.2013 The Circus, Helsinki
Liput toimituskuluineen alkaen 26 euroa (3 päivän Rock The Beach -festarirannekkeen kanssa 10 euroa)

www.therapyquestionmark.co.uk
www.thecircus.fi

Therapy? Tampereen Pakkahuoneella

Andy Cairnsin on pakko värjätä hiuksiaan, muuten tuo 47-vuotias irkkurokkari ei yksinkertaisesti voisi vaikuttaa niin nuorekkaalta. Okei, kyllähän miehen lavahabitus on muiltakin osin jotain aivan käsittämätöntä, kyseessä on nimittäin tyyppi joka jaksaa heilua, pomppia ja intoilla läpi puolitoistatuntisen ilman minkäänlaista teennäisyyden tai hyytymisen merkkiä. Ja niin myös Michael McKeegan, Cairnsin bändikaveri ja Therapy?-nimisen yhtyeen basisti.

Therapy? on vaihtoehtorokkiaan paiskonut jo 1990-luvun taitteesta ja pitkäsoittoplattoja orkesterilla löytyy kunnioitettavat 14 kappaletta, joista yksi on massiivinen 36 biisiä sisältävä kokoelma. Tunnustan, että ainoastaan harvat näistä ovat minulle tuttuja, ja arvatenkin juuri eniten ne ”Troublegum” ja ”Infernal Love”, joiden ansiosta ylipäätään suuri yleisö bändin tietää.

Yhtä kaikki, kävin tarkkaamassa bändin livekunnon, koska viime kerrasta on vierähtänyt jo reilu vuosikymmen ja muistot tästä ovat hyvin positiivisia. Plusmerkkinen linja jatkui tänä syksyisenä lauantai-iltana myös Tampereen Pakkahuoneella, Therapy? nimittäin jaksaa pauhata nuoren orin innolla. Trio kirmasi kuin kesälaitumella.

Bändi selvästi tietää kuinka yleisö valloitetaan puolelleen, koska heti keikan kärkeen nasautettiin ”Troublegumin” hittiraita Isolation ja ”Troublegumia” ja ”Infernal Lovea” tarjoiltiin pitkin keikkaa juuri sopivasti, jotta yleisö pysyi messissä samalla innolla alusta loppuun. Therapyn? vahvuus näyttäisi olevan nimenomaan vuorovaikutus yleisön kanssa, koska jos bändin meininki, osallistaminen ja vuolaat ylisanat kunnioituksesta faneja kohtaan olivat fuulaa, minä ainakin nielin pajunköyden sellaisenaan.

Originaalia bändissä on myös sen vahvasti vaihtoehtoinen anti. Ainoastaan ”Troublegum”-kiekon tietävät saattavat mennä vipuun olettaessaan orkan olevan vain perusrokkia paikoin hieman vinoon vääntävä trio. Keikka paljasti hyvin sen, miksi Therapy-sanan perässä on kysymysmerkki – orkesterin ulosanti flirttailee keikkatilanteessakin hyvin vahvasti noise rockin ja muiden vähemmän konventionaalisten tyylilajien tonteilla.

Mikä ehkä lisäksi yllättävää, melko suuri yleisö jaksoi ilman taukoja digata keikan vinoimmatkin vaiheet, ja tätä jengiä oli paikalla huomattavasti odotettua enemmän. Voi tietty olla, että kaikki tiesivät mitä odottaa, mutta oletusarvoisesti mietin päässäni, että ainakin puolet niin suuresta porukasta oli saapunut paikalle ysärihittien tähden. Pakkahuoneen puoli oli helposti ainakin puolillaan, joka on aidosti vaihtoehtoiselle bändille, joka ei ole paljon uutuuslevyillään hittilistoilla majaillut, todella hyvin.

Vaihtoehtoterapiaa voi livenä suositella monin tavoin hieman vinosta rokista ja punkista kiinnostuneille. Bändi pitää huolen sekä oikeista että ysärifaneistaan soittamalla paljon vanhaa dance-kamaa. Kaikki oudommat biisit eivät ehkä itsellä iskeneet suoraan tajuntaan, mutta arvostin niidenkin kohdalla live-esitystä kovasti.

Pakollinen lämppärikommentti: jatkoin samalla linjalla kuin Entombedin kohdalla. Missasin lämppärin tarkoituksella, ja tällä kertaa vielä mielestäni perustellummasta syystä. Kuka vitun idiootti keksi ottaa pääesiintyjän coverbändin keikalle lämppäriksi?

Therapy? odotetuille klubikeikoille Suomeen

Pohjois-Irlannin vaihtoehtorock-ylpeys Therapy? saapuu uuden ”A Brief Crack of Light” -albuminsa tiimoilta odotetuille klubikeikoille Suomeen. Bändi esiintyy Helsingin Tavastialla perjantaina 26. lokakuuta ja Tampereen Pakkahuoneella lauantaina 27. lokakuuta.

[spotify uri=spotify:user:lammaszine:playlist:4UHA2S3ihu25udOYhncCQj style=none height=80]

Laulaja-kitaristi Andy Cairnsin, basisti Michael McKeeganin ja rumpali Neil Cooperin muodostama Therapy? nousi kansainväliseen suosioon viimeistään vuoden 1994 ”Troublegum”-albumilla, jonka ”Nowhere”-singlestä tuli yksi 1990-luvun tunnetuimmista punkbiiseistä. Sittemmin kehuttuja levyjä on tullut vain lisää ja bändin keikkailutahti on pysynyt tiiviinä eikä ole hidastunut vuosien varrella lainkaan. Jo yli kaksikymmenvuotiaan yhtyeen uusi albumi ”A Brief Crack of Light” julkaistiin helmikuussa. Kyseessä on järjestyksessään bändin 13. studiolevy ja sitä oli tuottamassa Adam Sinclair, joka on aikaisemmin työstänyt materiaalia mm. New York Dollsien kanssa.

[youtube url=zwwFRrBJajA]

Therapy? (nir)
Pe 26.10.2012 Helsinki, Tavastia. Liput 30 eur + toimituskulut, ovelta 32 eur.
La 27.10.2012 Tampere, Pakkahuone. Liput 27 eur + toimituskulut, ovelta 30 eur.

www.therapyquestionmark.co.uk
www.livenation.fi

Therapy? – Crooked Timber

Vuonna 1994 ilmestynyt ”Troublegum” oli yksi niistä käänteentekevistä albumeista, joka muutaman muun ohella muovasi häriintynyttä ja herkkää mieltäni teini-iässä. Nyt, muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen (2000-luvalla ei ole tullutkaan kuin 5 albumia ennen tätä…),  Therapy? on tehnyt paluun. Ainakin kuvainnollisesti.

Hiljaiseloon viittaan nyt sillä, etten ole bändistä tai bändiä kuullut sitten ”Infernal Loven” (1995) ja vuosituhannen alussa nähdyn festarikeikan. Siinä mielessä ”Crooked Timber” kuulostaa melko tuoreelta ja ”erilaiselta” Therapylta, vaikka se voi hyvinkin edustaa yhtyeen nykysaundia kaikessa kieroudessaan. Sittemminhän yhtye on yrittänyt laajentaa musiikiansa taiteellisesti kunnianhimoisempaan suuntaan värväämällä mm. vakiojäseneksi sellistin. ”Croocked Timber” palaa kuitenkin perusasioiden ja perinteisen trio-kokoonpanon äärelle, ja samalla musiikkikin on perus (pohjois)irkkupunkista (enkä siis todellakaan tarkoita mitään hilipalitippaa pillipiiparipunkkia, vaan synkeämmän puoleista, grungevivahteista riivintää) kehittynyt kunnianhimoisempaan suuntaan. Välillä väännetään hevisti, toisinaan taas post-rockin kevyesti. Myös muunlaisia tuulahduksia on havaittavissa, mutta kai näin ansioituneen uran tehneen bändin kohdalla on kohtuullista sanoa, että ”Crooked Timber” kuulostaa ennen kaikkea Therapylta itseltään.

Uuuta ”Troublegumia” odottavat tulevat siis pettymään, ja hyvä niin. Tuskin kukaan, edes bändi itse, pystyisi moista levyä enää paremmaksi pistämään. ”Crooked Timber” ei ehkä saavuta samanlaista klassikon asemaa, mutta toimii omassa kastissaan oikein mainiosti.