Avainsana-arkisto: The Project Hate

Deadmarch – The Project Hate MCMXCIX: Initiation Of Blaphemy

Deadmarch on ilmeisesti The Project Hate MCMXCIX -yhtyeen esiaste ja hyvin pitkälti Project Hate -pääjehu Lord K Phillipsonin soolotuotos, Mia Ståhlin ja Mikael Ökbergin avustaessa laulu/örinäpuolella. Alunperin vuonna 1998 nauhoitetun levyn masternauhat katosivat aikoinaan jo ennen levyn viimeistelyä, joten julkaisuaikataulu niin sanotusti hieman venähti. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan; nauhat on vihdoin löydetty ja Dan Swanön suorittaman masteroinnin jälkeen levy saatettu viimein kauppojen hyllyille.

Itse en ole The Project Hate MCMXCIX -yhtyeeseen tutustunut, joten en tiennyt mitä oli luvassa. Oletin levyn olevan ehtaa vanhan koulukunnan Ruotsalaista death metallia, mutta petyin pahemman kerran. Koskettimet ovat erittäin suuressa osassa tällä lätyllä ja melodinen ulosanti tuokin paikoin mieleen ”Elegyn” aikaisen Amorphiksen. Ja siitähän minä en hirveästi innostunut.

Toinen harmittava piirre levyssä on, että siitä kuulee hyvin selkeästi sen että se on nauhoitettu jo 1998; sisältö ei ole välttänyt ajan hammasta, muttei myöskään herätä nostalgisia mielikuvia menneiden vuosien musiikkitarjonnasta. Tosin tähän seikkaan varmasti vaikuttaa myös se, millaista musiikkia sattui ’98 kieppeillä kuuntelemaan; minä en välitä tällaisesta musiikista nyt, enkä välittänyt myöskään vuonna ’98. Niille jotka aikoinaan diggailivat melodisesta koskettimin ja naislauluin väritetystä death metallista tämä levy voi tarjota upeita hetkiä. Itse keskityn mieluummin vaikkapa Jörgen Sandströmin (myös Project Haten jäsenistöä) ja Phillipsonin loistavaan ja brutaalimpaan Torture Division yhtyeeseen.

The Project Hate – In Hora Mortis Nostræ

Miltei kymmenen vuoden ikään ehtinyt The Project Hate MCMXCIX palaa levytyskantaan tällä kuudennella albumillaan. ”In Hora Mortis Nostrae” ei juurikaan uusia tuulia Viha Projektin meluamiseen tuo, mutta kukapa niitä kaipaisikaan.

Muunmuassa Gravessa, Entombedissa ja Death Breathissa kannuksensa hankkinut miehistö ei juuriaan häpeile, vaan antaa rakkautensa death metallia kohtaan kuulua selvästi. Tekninen death metal onkin Project Haten musiikillinen ydin, mutta tuttuun tapaan myös voimakkaasti sykkivä industriaalinen äänimaailma seuraa yhtyettä, kuin hai laivaa. Paikoin irti päästetään myös vahva goottilainen tunnelma ja varsinkin Jonna Enckellin laulamat osiot vievät kuulijan Evanescencen ja Lacuna Coilin luomiin goottimetalli-sfääreihin. Jokainen sitten päättäköön onko se hyvä vai huono. Kyllähän Projekti osaa vauhtia hiljentääkin, mutta nuo kahden euron syntetisaattorimaalailut eivät juurikaan eroa kahden euron syntetisaattoriyhtyeiden materiaalista.

Koko ”In Hora Mortis Nostrae” on periaatteessa yhden tempun toistoa; Jörgen Sandströmin murisemaa death-runnomista ja Jonna Enckellin lurittamaa goottitunnelmointia. Ainoastaan muutamat kahdeksankymmentä lukua henkivät syna-pop-kuvioinnit nostattavat mielialaa. Tosin vain hetkeksi.

Mielenkiintoisin seikka Project Haten tuoreessa albumissa on se, että sen julkaisee Storm Vox Records, jonka omistaja Peter Stormare on tunnettu ruotsalainen näyttelijä, joka kotimaansa ulkopuolella on myös näytellyt muunmuassa Pako-sarjassa Abruzzin roolin. Että sillä viissiin.