Avainsana-arkisto: Terveyskeskus

Terveyskeskus – Omat koirat puree

Joensuun legendaarisimpiin punk-bändeihin lukeutuva mutta Otra Romppasen (joka on vaikuttanut bändissä, vaikkei tällä levyllä soitakaan) muiden bändien jalkoihin jäänyt Terveyskeskus on ollut uudestaan aktivoituneena soittelemassa maailman turuilla ja toreilla jo jonkin aikaa. Kulttibändin statuksen ansaitusti saanut Terveyskeskus päätyi sitten levyttämään uuttakin materiaalia, ja sitenpä ”Omat koirat puree” sisältää 11 uutta Terveyskeskus-sävelmää.

Terveyskeskus on raivoisampi kuin mitä itse muistinkaan. Viime vuonna 30-vuotissynttäreitään viettäneen yhtyeen juuret lepäävät yhä perinteisessä hardcorepunkissa, eikä musiikillista spektriä olla lähdetty nytkään laajentamaan kauhean lavealle, vaikka bändin historiasta löytyy ne kokeellisetkin hetkensä. Alalle tyypillisen sahaamisen lisäksi tehdään joitakin hieman rohkeampia ratkaisuja, varsinkin kuusikielisten osalta. Ei liene mitenkään yllättävää kun muistetaan kuka bändissä soittaa. Hätäset 20 minuuttia kellottava ”Omat koirat puree” sisältää yllättävänkin toimivia hc-räjähdyksiä, mutta etenkin kappale Sydämetön saattaa sisältää yhden mieleenpainuvimmista laulumelodioista taas vähään aikaan.

Vuosimallin 2012 Terveyskeskus yllätti tekemällä ihan näppärän levyn. Ajattomaksi klassikoksi levystä tuskin on, mutta näin alkuvuoden mukavimpien yllättäjien liigaan ”Omat koirat puree” pääsee leikiten.

Kassarock ’10

Eräiden itäsuomalaisten bändien edustajat halusivat pääbändien kyljessä soittaa punkkia. Tuon innostuksen hedelmistä olemme saanee naatiskella levytetyssä muodossa jo aiemminkin, mutta keikoillekin oli päästävä. Ongelmana oli vain se, että kuka ottaisi Hynyset, Hongistot ja K. Viikatteet keikoille? Ei kukaan, joten ratkaisu löytyi vanhasta kunnon DIY-etiikasta: järjestetään keikat itse.

Viima vuonna Tohmajärven Tikkalassa järjestetyt Kassarockit juhlittiin jo toista kertaa. Bändeinä oli Hynysten ja Viikatteiden hassuttelubändien lisäksi esimerkiksi Kivesveto Go-Go, Terveyskeskus ja Radiopuhelimet. Yhdeltäkään bändiltä ei ole esillä kokonaista settiä, mutta toisaalta se olisi ollutkin todella vaikeaa toteuttaa. ”Kassarock ’10” -devarilla on juurikin ne tyypillisen festari-dvd:n mokat. Se tarjoaa silppua ja vain satunnaisia väläyksiä noista kahdesta illasta Tikkalassa ja yhdestä illasta Kuopion Henry’s Pubissa. Mukana oleva, ilmeisesti kiekon tärpiksi nostettu dokumentti nyt oli melko turha ja vailla varsinaista sisältöä, vaan itse katselin mieluummin keikkavideot. Mukana on vielä audio-ceedee, jossa on samat biisit kuin kuvalevylläkin.

Tekniseltä toteutukseltaan ”Kassarock ’10” ei anna aihetta juhlintaan. Kohinaa on kuvassa aivan tolkuttomasti, tarkennus menee miten sattuu ja kamerat heiluvat. Äänenlaatukin on aika köpö, jolloin päästään lähemmäs ns. YouTube-tasoa. Devarissa on myös yksi pieni, mutta sitäkin raivostuttavampi puute: keikkoja ei voi katsoa pötkössä, vaan jokaisen osuuden jälkeen katsojan pitää itse valita valikosta seuraava.

Varmasti paikanpäällä olleille sekä tapahtuman missanneille Kotiteollisuus/Viikate-faneille tämä onkin pakko-ostos, muille se ei tarjoa oikein mitään. En epäile, etteikö paikanpäällä olleilla olisi ollut hauskaa ja riittävästi Sorbusta janoa sammuttamassa, mutta muuten tämä keikkaelämys jätti kylmäksi. Arvosanasta voi päätellä, olinko näillä kekkereillä vai en.