Avainsana-arkisto: Svart Records

Sabbath Assembly – Ye Are Gods

Vaikka kuulinkin Sabbath Assemblyn seireenimäisen kutsun vasta puolisen vuotta sitten, niin kollektiivin debyytti (”Restored to One”) soi sateisten kesäpäivien ääniraitana useammin kuin moni levyhyllyni nimike on soinut koko elinkaarensa aikana. Ja ennen kuin kyllästymisen peikko ehti nostaa päätään, niin Svart Records telkesi jumalan ja saatanan jälleen pussauskoppiin, jonka tuloksena syntyi ”Ye Are Gods” -nimen saanut mestariteos.

David ”Christian” Nussin johtama Sabbath Assembly jatkaa kakkosalbumilla siitä, minkä debyytillään aloitti, eli Process Church of the Final Judgement -uskontokunnan, suomeksi sanottuna Prosessikirkon, levyttämättä jääneiden kappaleiden sovittamista okkultisen rockin muotokieleen. Kristus ja lucifer eivät vieläkään ole löytäneet sopua, eikä maailma ole tullut tiensä päähän, mutta hyvä niin, jos se inspiroi jatkossakin Ye Are Godsin kaltaista ”hittimateriaalia”. Ja materiaaliahan piisaa, sillä Prosessikirkko jätti jälkeensä 70  levyttämätöntä hymniä.

Sabbath Assemblyn musiikkia on vaikea tunkea mihinkään tiettyyn musiikilliseen lokeroon. Occult rockia toki, mutta (neo-/apocalyptic-) folk-sävyt, mustanpuhuva gospel, psykedeliavivahteet ja häpeilemätön radiopop muodostavat Ye Are Godsista täydellistä muzakia maailmanlopun aulaan. ”Restored to Onen” yhteydessä puhuttiin jopa doom rockista, mutta viimeistään tämän kakkoslevyn kohdalla voi moisilla väitteillä heittää vesilintua, sillä tuomion sävyjä on kuultavissa ainoastaan teksteissä. Myös debyytillä vaikuttanut doom-rouva Jex Thoth loistaa poissaolollaan ja Christianin rinnalla kuullaan nyt Jamie Myersin (tuttu mm. Wolves in the Throne Roomin levyiltä) kuulasta laulantaa. Muita mainitsemisen arvoisia vieraita ovat mm. singer-songwriter Imaad Wasif ja kulttihahmo Genesis P-Orridge, joka hoitaa albumin Sacrifist-puheroolin.

Vaikka ”Ye Are Gods” ei ihan edeltäjänsä tasolle yllä, niin silti kyseessä on ehdottomasti yksi vuoden kovimmista teoksista, ja Exit on ehdottomasti yksi vuoden kovimmista kappaleista. Jos Sabbath Assembly olisi oma uskontokuntansa, niin laittaisin jäsenhakemuksen vetämään jo ihan pelkästään sen takia, että pääsisin jokaisessa jumalan- ja/tai saatananpalveluksessa kuulemaan livenä näitä ylistysvirsiä. Hail Lord Jehovah, Lord Lucifer, Lord Satan and Lord Christ!

[youtube url=jYZzstcJjnk]

Videoensi-illassa The Scrags -yhtyeen ”Void Lodge”

Ruotsalainen garage-yhtye The Scrags julkaisee elokuun 31. päivä Svart Recordsilla kahden biisin ”Void Lodge” -singlen, jonka nimikkappaleesta tehty video saa ensi-iltansa Lammas Zinen sivuilla.

Vuonna 2008 debyyttialbuminsa julkaisseen The Scragsin jälkimoderni indierock imee innoituksensa 60-70-lukujen taitteen angloamerikkalaisesta perinteestä. Syyskuussa ensimmäistä kertaa Suomessa esiintyvä yhtye kuvailee energisen retrorockin lisäksi suurimmiksi vaikuttajikseen Hawkwindiä, Black Flagia ja Suicidea.

The Scrags – Void Lodge 7″ / download (Svart Records)
Julkaisupäivä: 31.8.2012

thescrags.com
www.svartrecords.com

Pokon hardcore-klassikot

Poko Records on 32 toimintavuotensa aikana saanut leiman suomirockin klassikoita. Yhtiön alkupään julkaisulistoille kuului tosin paljon punkkia ja hardcoreakin 80-luvulla, jolloin kilpailu punkista olikin lähinnä Pokon, Propagandan ja epämääräisen omakustantelijalegioonan välistä valtataistelua. Poko ei kylläkään koskaan päässyt vakiinnuttamaan asemaansa hardcoreen profiloituneena levy-yhtiönä, mutta se oli kuitenkin julkaisemassa kolmen legendaarisen hc-bändin levyjä, jotka eivät oikeastaan esittelyjä enää kaipailisi. 70-luvun puolella Pokon tallista tuli Eppu Normaalin, Loose Prickin, Karanteenin ja Sensuurin levytyksiä, mutta hardcoren parissa Poko aloitti vuonna 1981 koko liikkeen ottaessa ensiaskeliaan Suomessa.

Ensimmäisten alan bändien joukossa oli tamperelainen Kohu-63, jonka kokoonpanossa oli jo Sensuurissa vaikuttanut Jaska Oinonen. Yhtye oli ollut esillä jo Hilse-moguli Miettisen julkaisemalla Hilse-kokoelmalla, mutta vasta Pelimannimusaa-EP oli varsinaista hardcorea. Kohut raapaisivat nopeasti kasaan vielä ”Valtaa ei loistoa” -kaksitoistatuumaisen ja ”Lisää verta historiaan” -LP, jotka lukeutuvat molemmat suomalaisen hardcoren klassikkomateriaaliin. Mutta sitten Kohujen lupaavasti alkanut taivallus katkesi ikävästi Lätän jouduttua leivättömän pöydän ääreen alkuvuodesta 1983. Yhtyeen palatessa seuraavan kerran sorvin ääreen vuonna 1986 Poko julkaisi vielä bändin paluusinglen ”Kolme vuotta myöhemmin”, mutta vielä saman vuosikymmenen aikana tulleet muut Kohu-levyt tulivat muita julkaisukanavia pitkin.

[youtube url=XUdhUPtFPMA]

Myös Vilppulalaisen Rattuksen Poko haali talliinsa. Perinteisemmästä punkista liikkeelle lähtenyt Rattus oli omaan piikkiinsä pistänyt jo pari seiskatuumaista pihalle, ja Poko saatiin kustantamaan kolmas EP ”Rattus on rautaa”. Bändiläiset eivät tosin olleet levyyn järin tyytyväisiä, vaan kiekon ROR-lyhenne onkin muuttunut rattuslaisten suussa ROP:ksi, ja jokainen voi kontollaan arvuutella mitä se sitten tarkoittaa. Pian ROP:n jälkeen Rattus eteni kuitenkin hardcorempaan suuntaan, ja teki tyylillisen täyskäännöksen ”Rajoitettu ydinsota” -seiskatuumaisella. Tyyliä jalostettiin legendaarisilla ”WC räjähtää”- ja ”Uskonto on vaara” -levytyksillä, joilla Rattus lauloi itsensä muun muassa brasilialaisten sydämiin.

[youtube url=8Vt0ap7MnJ8]

Sitten vielä klassikkojen klassikko. Mikäli tästä et tiedä mitään, et todennäköisesti ymmärrä hardcoren päälle. Hyvin moni nuori sielu – mukaanlukien allekirjoittaneen – tuli myytyä juurikin tämän levytyksen myötä. Suomen ensimmäiseksi hardcore-bändiksi useaan otteeseen tituleerattu Terveet Kädet oli julkaissut Läjä Äijälän IKBAL-levymerkin kautta jo kaksi seiskatuumaista. Jo niillä TK esitti hardcorea, mutta tyyli jalostui hyvillä soundeilla väännettyyn ”Ääretön joulu”-hittakimaraan. ”Ääretön joulu” tosin jäi Terveiden Käsien ainoaksi Poko-julkaisuksi. Legendan mukaan ”Ääretön Joulu” ei myynyt Suomessa tarpeeksi hyvin.

[youtube url=xoZOWgnDGAE]

Vuoden 1985 jälkeen Poko ei enää julkaissut hardcorea, tiettävästi Epen mielenkiinnon lopahdettua ja kansan syviin riveihin vetoavan rockin vallatessa asemia. Vuonna 1986 tuli vielä Kohujen ”Kolme vuotta myöhemmin”, tosin sen kutsuminen hardcoreksi on hieman kyseenalaista. Mutta mikä yhdistää näitä kolmea bändiä sen lisäksi, että ne levyttivät Pokolle, olivat suomalaisia ja soittivat hardcorea? Vinyyliuusintajulkaisujen parissa kannuksia kerännyt Svart Records on julkaisemassa näiden bändien levytyksiä. 31 julkaisun sarja alkaa toukokuussa 2012 ja päättyy vuoden 2013 helmikuuhun, ja joukossa ovat myös ”Ääretön joulu”, ”WC räjähtää” ja ”Lisää verta historiaan”. Tosin allekirjoittaneen harmiksi listalta puuttuu Kohujen ”Pelimannimusiikkia”, mutta eiköhän senkin kohdalla tilanne vielä korjaannu. Mistään überharvinaisista biiseistä ei toki ole kyse, sillä esimerkiksi Kohujen ja Rattuksen Pokolle tekemät äänitykset ovat olleet saatavilla cd-kokoelmina jo aiemmin Pokon itsensä julkaisemina.

Svart Records julkaisee uudelleen suomipunkin klassikoita

Vinyylijulkaisuihin erikoistunut Svart Records on tehnyt sopimuksen Poko Rekordsin kanssa legendaaristen punk- ja hardcore-levyjen uudelleenjulkaisusta. Toukokuussa alkava julkaisusarja käsittää klassikkosinkkuja, ep:itä ja albumeita yhtyeiltä Ypö-Viis, Loose Prick, Sensuuri, Terveet Kädet, Rattus, Kollaa Kestää, Karanteeni, Widows, Mana Mana, Kohu-63 sekä Vandaalit.

Julkaisusarjan levyt ilmestyvät viidensadan ja tuhannen kappaleen rajoitettuina painoksina. Projektin ensimmäiset julkaisut ovat piakkoin ilmestyvät Rattuksen ”WC räjähtää” LP sekä Mana Manan 7″ single ”Maria Magdalena”.

Svartin Poko-projektin julkaisuaikataulu

Toukokuu 2012
Mana Mana: Maria Magdalena 7”
Rattus: WC Räjähtää 12”

Kesäkuu 2012
Rattus: Uskonto on vaara 12”
Rattus: On Rautaa 7”
Loose Prick: Mua potkitaan päähän 7”

Heinäkuu 2012
Terveet Kädet: Ääretön joulu 7”
Mana Mana: Totuus palaa LP
Loose Prick: Kaupunki 7”
Sensuuri: Kirjoitan seinään 7”

Elokuu 2012
Kollaa kestää: Kollaa kostaa 7”
Kollaa kestää: Kirjoituksia kellarista 7”
Karanteeni: Kaljupäinen gangsteri 7”

Syyskuu 2012
Widows: Wall of Berlin 7”
Kohu 63: Lisää verta historiaan LP
Vandaalit: Namuja lapsille LP
Loose Prick: Etkö rakastaisi LP

Lokakuu 2012
Karanteeni: Haluan toimintaa 7”
Ypö-Viis: Me myytiin itsemme 7”
Hilse II LP
Sensuuri: Kaupunki nukkuu 7”

Marraskuu 2012
Ypö-Viis: Kuvien kauniit naiset 7”
Rattus: Rajoitettu ydinsota 7”
Karanteeni: Sid Vicious 7”
Widows: Were Comin 7”

Joulukuu 2012
Widows: Fun LP
Sensuuri: Hulinaa LP
Kohu 63: Valtaa ei loistoa 12”

Tammikuu 2013
Ypö-Viis: Hyvästi masentava maanantai 7”
Ypö-Viis: Kaunis poika 7”
Karanteeni: Anna palaa, Frank LP

Helmikuu 2013
Ypö-Viis: Halpaa lystiä LP

www.svartrecords.com
www.poko.fi