Avainsana-arkisto: streetlight manifesto

Streetlight Manifesto – 99 Songs Of Revolution: Volume I

Yhdysvaltalaisen ska-ryhmän Streetlight Manifeston levytyshistoria on tarpeeksi hämmentävä ennen tätä viimeisintäkin julkaisua; yhtye äänitti vuonna 2004 uudelleen laulaja-kitaristi Tomas Kalnokyn entisen bändin Catch 22:n jonkinlaista kulttimainetta keränneen ”Keasbey Nightsin”. Tämän lisäksi SM on julkaissut kaksi levyllistä omia kappaleitaan (Everything Goes Numb ja Somewhere in the Between).

Nyt käsiteltävänä oleva ”99 Songs Of Revolution: Volume 1” on ensimmäinen osa mittavasta 8 täyspitkää levyä sisältävästä cover-projektista, jonka tarkoituksena on – nimensä mukaisesti – julkaista 99 lainakappaletta. Mitä?!

Ja jottei hämmennys tähän loppuisi, ovat ainakin Volume 1:sen kappalevalinnat oiva lähde ”mitä yhteistä on sillä ja sillä?” –pelille. Ska-käsittelyyn on päässyt muun muassa Paul Simonin mainio Me And Julio Down by The Schoolyard, josta samantyylisen lainan teki 15 vuotta sitten Me First and The Gimme Gimmes, jossa taasen soittavan Fat Miken oma yhtye NOFX on päätynyt myös listalle Linoleum–klassikollaan. Brett Gurewitzin kirjoittama Bad Religion -raita Skyscraper taipuu hienosti reggae-muottiin, ja Radioheadin Just päätetään sellaisella torvi-ilottelulla, että alkaa hippiä hirvittämään.

Kaikki tämä sekavuus meinaa kuitenkin viedä huomion olennaiselta, eli siltä, miten kovassa iskussa Streetlight Manifeston soitto on. Torvet soivat pakottoman kevyesti, rytmiosaston painotukset ja kompinvaihdot ovat kohdallaan, ja nopeampiin punk-rykäisyihin on saatu oikeanlaista kulmikkuutta. Ainoa mikä meinaa jäädä jalkoihin, on Tomasin hieman ponneton laulu, joka onneksi värittyy pienellä räkäisyydellä.