Avainsana-arkisto: Out Of Breath

BTHC10

Hirveän montaa kertaa en ole Porissa käynyt sen jälkeen, kun muutin sieltä pois. Tampere ei kuitenkaan kykyne tarjoamaan kaikkea, vaan BTHC-kekkereille osallistuminen oli päätetty jo kesäkuussa. Baarikaapissa järjestetyt kymmenennet kekkemot eivät tosin näin ulkopuolisen silmin saavuttaneet muotoaan täysin kivuttomasti: bändien julkistamiset menivät yllättävän pitkälle eikä viime hetken muutoksiltakaan vältytty, kun jyväskyläläinen lekabändi Upright peruutti keikkansa. Käsittääkseni kyseessä oli niinkin arkinen asia kuin erään toisen keikan tuoksinnoissa osumaa ottanut räplyä, eikä mitään sen dramaattisempaa (Näin unta, että erästä bändin jäsentä ammuttiin Jyväskylän yössä).

Perjantai

Kunhan ensin oltiin päästy edes Poriin asti, niin sitä pystyi hoipertelemaan Baarikaappiinkin. Rytinät aloittanut, Lappeenrannasta saapunut Weight of Disgust ei ollut itselleni mitenkään tuttu entuudestaan. Ei ihmekään, kun bändi on ollut kasassa vasta muutaman vuoden ja julkaisunsa ovat olleet omakustanteita. Kun yksikään biisi ei ollut tuttu, niin keikka tuntui melko pitkältä vaikkei oikeasti niin pitkä ollut että siitä kannattaisi valittaa. Mitään sen suurempia himoja bändi ei tällä keikalla herätellyt bändin kuulostaessa paikoin geneeriseltä, mutta ihan hyvä startti kuitenkin.

Out of Breathilla on sentään jo nimeäkin, mutta jotenkin itseltäni on jäänyt bändi välistä. Olihan siinä menoa ja meininkiä, mutta vähän vaan kylmäsi sen papparaisen puolesta, joka oli silminnähden innoissaan esiintyvistä bändeistä vaikka tuskin oli edes päätynyt paikalle bändien takia. Tämä vanha herra taputteli innoissaan, mutta oli toistuvasti saada monosta. Tämän äijän peräänkatsominen vei huomiota jopa lavalla toikkaroivasta bändistäkin, eli nyt kävi näin vaikka lavan edustan tuntumassa koko ajan oltiinkin.

bthc_weight-of-disgustbthc_out-of-breathbthc_no-second-thought

Perjantain osalta hommat laittoi nippuun porilainen No Second Thought, joka on tainnut soittaa suunnilleen jokaisilla BTHC-festeillä joiden aikana bändi on ollut olemassa. Oliko tämä nyt sitten kolmas vai neljäs kerta? Nythän bändiä ei ollut edes buukattu koko festeille, vaan se iskeytyi viime hetken paikkaajaksi Uprightin tilalle. NST ei näköjään voi pysyä erossa lavalta vaikka kovasti yrittäisikin. Koko keikan ajan tuli mietittyä minkä eläimen näköinen päähine rumpalilla oli päässään. Keikan jälkeen se paljastuikin huskyksi, joka oli melko lyhyen mutta intensiivisen keikan jälkeen imenyt pesusienenä varmasti kymmenisen litraa nestettä kantajansa päästä. Sellainen keikka se.

Lauantai

bthc_kill-the-curseKun päivän mittaan oli tehty joululahjaostoksia (pääasiassa itselle) ja tsekattu torille pystytetty Angry Birds -leikkipuisto, oli taas aika mennä Baarikaappiin ottamaan iltasnapsi. Lauantaita kohtaan itselläni oli tosin suuremmat odotukset, kun jo pelkästään illan ensimmäisen ja kolmannen bändin takia olisi ollut valmis matkustamaan Poriin asti. Tuo ensimmäinen niistä oli Kill the Curse.

Olen ehkä sanonut tämän jo aikaisemminkin, mutta sanon sen taas: Kill the Cursen ”Of Conformity and Death” on ollut vuoden soitetuimpien levyjen joukossa meikäläisellä, ja tämä oli jo kolmas kerta kun vuoden 2012 aikana onnistuin tsekkailemaan bändin keikalla. Tosin tämä oli vasta ensimmäinen kerta kun näin bändin missään sen jälkeen, kun pääsin levyyn kunnolla sisälle. Tätä taustaa vasten voi itse kukin arvailla, onko minulla mitään negatiivista sanottavaa Kill the Cursen BTHC-vedosta?

Tähän väliin osui melko kova yllätys. Bad Rep -nimisestä bändistä en ollut tätä ennen kuullutkaan, mutta tuo turkulaisbändi vaikutti erittäin pätevältä tämän keikan perusteella. Keikan yhteydessä hankittu kasetti on muuten hyvä. Sekä kasetilla että keikalla tuli törmättyä sellaisiin kohtiin, että pää nyökähteli hyväksyvästi ja paikoitellen jopa aggressiivisen näköisesti. Luulisin että tästä bändistä kuullaan vielä?

bthc_bad-repbthc_cold-inside

Vaikka Bad Rep vetäisikin hyvän keikan, niin Cold Insiden jälkeen taas ei mikään tuntunut enää miltään. Yhtye vaikuttaa muuttuvan vuosi vuodelta brutaalimmaksi, ja oikeastaan tällä keikalla hyödynnetty projektori tuntui vain olevan luonnollinen lisä yhtyeen mustanpuhuvalle musiikille, eikä mikään päälleliimattu kikka. Itse setistä en muista tätä kirjoittaessa kyllä paljoakaan, mitä nyt uutta materiaalia tuntui olevan setissä melko paljon. Kannattaisi tosin varmaan kirjoittaa keikkaraportit melkein heti keikan jälkeen eikä vasta kahden viikon perästä.

Siinä oli BTHC vuoden 2012. Minä kiitän, kuittaan ja päätän täällä päässä.

Eri esittäjiä – Building a Legacy 2

Meinas usko mennä ja perinnöt jäädä saamatta, kun ei Full House Recordsin jatko-osaa ”Building a Legacy” -sarjalle alkanut kuulua. Ensimmäinen ”Building a Legacy” -kokoelmahan julkaistiin jo vuonna 1999, joka sai ainakin allekirjoittaneen innostumaan uudestaan hardcore-musiikista. Noihin aikoihin alkoi jälleen uusi aikakausi suomalaisessa hardcoressa, ja turha hippeily sai väistyä rankemman myllytyksen tieltä.

Jos legacy ykkönen esitteli pääsääntöisesti silloisia Helsinki-bändejä, on kakkososa laajentanut hc-perhettä koko Suomen kattavaksi yhteisöksi. Kokoelma esittelee 15 bändiä ja 29 biisiä, jotka tyyliltään ovat hyvin samankaltaisia. Eroja toki on, mutta kyse on nyt hardcoresta, josta Full House Records on maailmanlaajuisestikin tunnettu. Kotimaisia kärkinimiä edustaa niin Bolt kuin St.Hoodikin, mutta levyltä löytyy myös nuorempiakin helmiäisiä, kuten esimerkiksi Out of Breath tai Fightback.

Samanlaista vipinää vatsanpohjassa ko. kokoelma ei meikäläisessä herättänyt kuin ykkösosa, mutta toivotaan, että uudet new Jackit löytäisivät tätä kautta hardcoren ihanuuden. If you tolorate tissit then your kalsarit will be next, vai miten se meni?

Out Of Breath – KFTB

Lahtelainen Out Of Breath on yhtyeen jäsenien nuoresta iästään huolimatta ollut kasassa jostain vuodesta 2003 lähtien ja silloin tällöin on tullut jotain julkaisuakin ulos. Joka tapauksessa tänä keväänä OOB päätyi Full Housen riveihin ja nyt on ”KFTB” MCD pöydässä.

OOB:n musiikki tuo mieleen aika paljon CDC:n, joten lienee selvää mitä albumi pitää sisällään. Mitään erikoista levy nyt ei varsinaisesti tarjoa eli peruskaava on kovistelulyriikoita myöten tuttu ja breakdowneja löytyy biiseistä yksi jos toinenkin. Riffit rullaa hyvin, niinkuin OOB:n riffeillä on ollut tapana ja muutama hieno kitarafiilistelykin on mahtunut mukaan. Vokalistin äänestä tosin pidän enemmän aiemmilla levyillä, mutta muuten Red Five Studios on tehnyt loistokasta jälkeä soundipuoleen.

Tyyliltään OOB:n musiikki ei ole paljoa muuttunut aikaisemmilta julkaisuilta, mutta odotin silti hieman liikaa tältä levyltä. Biiseistä vain pari nousee paremmin esiin, esimerkkinä nimikkobiisi ”KFTB” Respektorin vierailuineen. Seitsemän biisiä sisältävän MCD:n kesto on alle viisitoista minuuttia, joten sen kuuntelee vielä helposti läpi, mutta jos albumi kestäisi kauemmin niin melko varmaan alkaisi biisit kuulostamaan aika puuduttavilta.

Täysiä pisteitä tällä debyytillä ei repäistä, mutta kyllä tätä kuuntelee.

Business City vs. Hellsinkidz

HC:a Oranssiklubilla ei ole kovin yleinen sattuma, joten paikalle oli tietty mentävä. Porukkaa oli sadan tuolla puolen, jengiä verotti varmaankin toisaalla räyhännyt Wasted ja jotkut muut asiat. Paikalle saavuttiin sporalla eli metrolla, jossa oli tunnelmaa kuten tavallista aina viikonloppuisin.

Lahden kölvit Out Of Breath aloitti soitannan ja kovin varovaiselta tuntui aluksi. Meininki tiukkeni kuitenkin loppua kohti ja tulipa mieleen tästä Lappeenrannan Worth The Pain, ainakin biiseiltään. Ei yhtään paskempi sinänsä ja plussaa vielä, että luottivat ainoastaan omaa maz-q:n keikalla.

Black Betsy näytti sitten miten kujalla väännetään itsevarmasti näinä rimpuilun kulta-aikoina. Homma ei kuitenkaan revennyt niin irvokkaaksi kuin kujaväännön 1. erässä tammikuussa jolloin paidmyduesjätkät päättivät hakata toisiaan BB:n tahtiin. Rankkuutta lisää myös vähän karkeammat soundit ja varsinkin kitarassa oli riittävästi rätinää, sekä melkein eikä just -tyyppinen soitto. Vokalistinsa on karismaattinen hahmo ja tyrmäsi erään toisen kari-smaattisen hahmon rynnätessään yleisön halki yhdessä vaiheessa.

Las Satsumas pisti iloisesti hammodilla 14-15 biisin ajan. Koverina kuultiin ainakin itselle ennenkuulumaton versio State of Alertin Lost in Spacesta sekä Shitter Ltd:in (s)hitti, sekä jokunen tulevalta ep:ltä. LL on aina sama homma livenä; 60% hc:a, 35% punkia ja loput 15% vittuilua, niinkuin nytkin. Meinasivat yhden kerran soittaa väärin, mutta tilanne korjattiin lennosta sittenkin. Niinikään Spude meinasi sanoa välispiikissään yhden kerran jotain järkevää, mutta korjasi tilanteen.

Sitten End Begins Lahesta ja kokoonpano oli vahvistettu kitaristilla, joka on erään kotimaisen nettirievun piällysmies. Tämä toi tanakkuutta sointiin, joka eroaa nyt taannoisesta minicd:stä niin kuin kaksi toisistaan erossa olevaa asiaa. Keikka oli parempi kuin vähän aikaa sitten nähty Semifinalin setti, ja nyt pittikin oli läsnä. EB eroaa muista Suomen hc-akteista erityisesti laulaja Kehon omalaatuisen äänenkäytön ansiosta ja suorista metalli- ja jopa grindivaikutteistaan. Kuitenkin kyseessä breakdownien ym. (basistin tuulihousujen) perusteella on leimallisesti hardcorebändi piste.

Out Of Breath

Lahden hardcorebändirintamalta kuuluu pienen tovin jälkeen rankkaa riffittelyä ja tuimaa ulosantia. Bone Lazyn jäämistöstä koottu Out Of Breath vääntää nuoruuden innolla rujoa hardcore ja vaikka keikkojaan ei ole takana, se ei näytä vauhtia haittaavan, päinvastoin. Juuri ilmestynyt demo on jo plakkarissa ja musiikkivideotakin on suunnitteilla. Bändin laulaja ”Hyvöi” vastaili kykymyksiin, jotka alkoivat tutulla utelulla: Voisitko näin aluksi kertoa, miten Out Of Breath sai alkunsa?

No, bändihommat lähti käyntiin samperissakin arvosteltavana olleen Bone Lazyn kusisen demon jälkeen (toivon ettette mainitse sanaa Bone Lazy missään kohdassa..hehh! ihan vaan siks ku se oli niin paska). Puheena oli aluksi vaan soittaa helvetin hyvää musaa eli hc/thrashia tai jotain sinne päin… Sitten hommat vähänniinkuin loksahti paikoilleen, eli vaihdettiin Kimmo rumpujen takaa mikkiin ja otettiin rumpuihin Veikko, joka tunnettiin ihan entuudestaan. Mikko pysy kitarassa ja Jonne, joka oli edesmenneen Bone Lazyn laulaja, tuli mukaan basson varteen vasta vähän ennen demon tekoa. Ja nimi vaihdettiin Out Of Breathiin, koska uusi bändihän tämä oli ja haluttiin jotain vähän erilaisempaa.
Aikasempia bänditaustoja löytyy: Kimmo (Bone Lazy [rummut + kakkoslaulaja]), Mikko (Bone Lazy [kitara]), Jonne (Bone Lazy ja Down Under [laulut]) ja Veikko on muuten vaan soittanut yhtä kauan kuin me muut.

Miten ajauduitte mukaan hardcore-kuvioihin?

No hardcore kuviot tuli varmaan ihan siitä ku alko ite kuuntelee vähän rankempaa ja rankempaa ja sitte alko korviin kantautua kauan aikaa sitten Morning Afteria, 7th Legioonii ja Down My Throattia ym… DMT:tä kuunneltii pariinkii kertaa ja ”Keep It On” soi repeatilla. Sitte pidettii jotain dokausiltoja, jossa tuli sitte tää, että ruvetaas vittu soittamaa tämmöstä kunnon musiikkia! Seuraavalla viikolla olikii sitte jo kamat tallissa. Out Of Breathissa hc-linja oli itsestään selvyys, eikä siitä edes kukaan meistä mitään ikinä sanonut. Se on vaan sitä. Piste.

Miltä Suomen skene-vaikuttaa nuorten miesten vinkkelistä katsottuna?

Suomen skene vaikuttaa erittäin hyvältä, itse asiassa ehkä jopa paremmalta ku muualla maailmassa. Mun mielestä Suomesta tulee vitun kovia bändejä, mitkä vois pärjätä ja pärjääkii muualla maailmassa. Lahdesta on nyt jotenkin vaan alkanu tulee näitä hc-bändejä ja tuntuu että noissa bändeissä pyörii aina samat naamat. Et onks järkee olla jossain kolmessa bändissä..? Ei mun mielestä. Mutta hyvähän se vaa on että niitä riittää ja hyviähän niistä on suurin osa vielä kaiken lisäks!!

Kertoisitko tuosta www.chicagohardcore.tk -sivustostanne. Mistä moinen nimi-idea, onko se joku crew tms.?

Lahtihan on tunnetusti Suomen Chicago ja hardcorehan täällä soi, joten mikäs muukaan nimi varsinkii kun tuolla TK:ssa on kaikki nimet jo käytettynä. Kimmohan sitä koittaa ylläpitää ja sehän on vasta ihan noin kuukauden auki ollu, et ihan uus juttu se sillekkii vasta on. Tarkotushan siinä nyt pääasiassa on se ku se halus jotain sivuja ylläpitää, eikä tuolla Out Of Breathin kotisivuilla niin paljoo tapahtunu, ni se aatteli pistää tommoset sivut päälle. Mp3:sia olis tarkotus Lahdesta päin sivuille saada, mutta siinä on pieni tekijänoikeusjuttujen tarkastelu käynnissä. Aluks ne sivut oli ihan vaa ”huono vitsi” ja huvinvuoks tehdyt, mut yks päivä sain selville, et siel oli käyty jotain 500 kertaa sen vajaan kuukauden aikana, ni pitihän niistä muillekkii sitte ilmottaa. Kuvia tulee keikoilta ja paskaa jauhetaan ja katotaan mihen se vielä johtaa… Varokaa vaa te siellä samperissa, jyrätään teijjät! Eli ei ne Chicagon sivut periaatteessa mitenkään Out Of Breathiin liity, laulaja [Kimmo] vaa on tehny ne sivut.

Mistä/keneltä olette kaapineet musiikkiinne vaikutteita?

Musatyyli on hardcore/thrash, vaikka sivuilla oleva mp3 ei ehkä parasta mahdollista kuvaa tähän hardcore sarakkeeseen anna, mutta tulevat biisit on kyllä aika brutaalia hardcore meininkiä! Vaikutteet kitaroihin puskee tuolta Sauruzzin ja edesmenneen Field Of Haten suunnalta. Sitte yritetää jotain Nummelaan suuntaavaa mätkiä. Tottakai erottua pyritään (eihän tässä muuten mitää järkeä olis!!). Yritetään erottua esimerkiks laulun monipuolisuudella, joka yleensä tuppaa olee sitä pelkkää mölliä tai rääkymistä ja sitten tottakai riffeillä erotutaan. No lavaesiintymisellä ois sitte tarkotus erottua muista paskanjäykistä bändeistä. Eli lavalla tullaan kyllä riehumaan, se on varmaa…

Mites tuo sanoituspuoli? Onko jotain punaista lankaa?

No, sanathan tekee kas kummaa Kimmo. Sanat on enimmäkseen vittuilua paskoille ihmisille, mutta vaihtelevuutta löytyy tottakai niistäkin. Yhteiskunnallisten juttujen ja henk.koht. asioiden puinti on isossa roolissa. Mutta ehkä yleisesti ne kaikki tähänastiset sanat koskee jollainlailla joko ihmisiä ja/tai maailmaa ylipäätään, että millähän näitä asioita vois kehittää, mutta ei missään tapuksessa olla sellanen ”voivoi ku tää maailma on paska paikka” -bändi. Asiat sellasenaan ku ne nyt vaan on. Aika laidasta laitaan, perus-hoosee lyriikoita kuitenkaan unohtamatta.

Minkälaista palautetta olette saanut demostanne? Keikkoja ei taida vielä olla takana montakaan…? Ainakaan alle 18-vuotiaille ei taida kovinkaan paljoa tarjoutua keikkamahdollisuuksia?

Demosta on tullu yllättävän hyvää palautetta (muutamalta muultakin ku pelkästää kavereilta). Ei sillä, että se varmaan ketää kiinnostas, mutta toi meijän laulaja Kimmo oli siellä studiossa noin 39 asteen kuumeessa ja sitte sille tuli joku helvetin rintakipu vielä kaiken kukkuraks. Ei haeta itsesääliä, mutta tiedoks kuitenkin…
Keikkoja tällä bändillä takana nolla! Tai no Ahteen uudenvuoden himapippalot, hehe! 18-vuotiaita tässä bändissä ei vielä ole muita kuin Kimmo. Ja sen verran haluaisin sanoa yleisesti että miks vitussa ei oteta baareihin tai muihin paikkoihin soittamaa ku muita esityksiä saa alle 18 veet vetää vaikka missä. Oltas halukkaita kyllä keikoille, mutta ei saatanassa mennä mihinkää Joville (lahtelainen nuorisotalo toim. huom.). No mutta ei vaivuta synkkyyteen vaan ahkerasti ollaan kyllä tähänkin asti niitä keikkoja yritetty saada ja tullaan yrittämään lisää!

Entäs sitten tästä eteenpäin?

Tästä eteenpäin hoosee soi ja keikoilla pittaillaa, luvassa on julkaisuja ja ehkä kesän tullessa musavideoo uudesta biisistä (ei todellakaan varma). Keikoille mentäs mut ei joville yms.., Torvee ois kova hinku, mut ku ei ni ei! Kyllä niitä keikkoja joka tapauksessa tulee olemaan!! Silmät auki!! Eipä siinä sit vittujakaa. See you in the pit!