Avainsana-arkisto: Mystic Grave

Mystic Grave – Mystigram

Raahelainen Mystic Grave vyöryttää toisella demollaan ilmoille sekoituksen groovaavaa death metallia ja doomia. ”Mystigram” nimeä kantava EP ei ole lainkaan pöllömpi paketti, mutta se viimeinen jokin tästä jää puuttumaan.

Parhaimmillaan yhtye on hitaan doomin parissa tuoden etäisesti mieleen ”Forest of Equilibriumin” aikaisen Cathedralin. Yhtyeen rokkaavat death metal riffit sen sijaan ovat turhan yllätyksettömiä. Myös soundit jättävät hivenen toivomisen varaa. Etenkin kitarasoundi on turhan ohut. Parhaiten Mystic Grave varmasti toimisikin livenä, sopivassa tuomiohumalassa, matalien taajuuksien täristäessä rintakehää. Kansitaiteesta plussaa.

Mystic Grave

Mystic Grave jatkaa raahelaisen raskasmetalliteollisuuden esittelemistä maailmalle. Tai jos ei nyt ihan koko maailmalle, niin ainakin teille rakkaat lukijat. Old school deathin ja sludgemaisen möyrinnän epäpyhään liittoon luottava Mystic Grave julkaisi hetki sitten ”Doom, Death, Darkness” –nimellä siunatun omakustanne-EP:n, jonka tiimoilta Samperi kyseli troikan kuulumisia.

Nopea esittely. Mistä tullaan ja ketkä tulevat?

G: Ron Tomb ja A.P. Pagan asustelevat Raahessa. Minä, eli tuttavallisesti Gibletface, asun Oulussa.

Lyhyesti Mystic Graven historia. Koska, miksi ja milloin? Jäsenistön muut projektit (menneet, nykyiset ja tulevat).

G: Bändi sai alkunsa loppuvuodesta 2006 Raahen kaupungissa pohjois-pohjanmaalla. Homma starttasi niin, että Ron ja A.P. onnistuivat kyhäämään piisin, josta minä sitten innostuin. Se oli sellainen old school-dödö-tyylinen jyrinäveivaus, jossa oli disharmonia meininkiä mukana. Käytiin sitä sitten treeniksellä kokeilemassa ja näistä treenisessioista inspiroituneena minä sitten aloin kyhäämään lisää piisejä. Uudet piisit menivät kuitenkin hiukan eri suuntaan kuin
tämä jo mainittu ensimmäinen veisu, niin se sitten hylättiin. Muita projektejani ovat Napoleon Skullfukk, Frontlines, Revulsion ja The Sentinel. Edesmennyt bändini Incise julkaisi pari demoa joitakin vuosia sitten. A.P. ja Ron soittavat myös The Sentinelissä, joka on Judas Priest -tribuuttiorkka. Heillä on ollut yhteisiä projekteja jo pitkän aikaa.

Tarina nimen takaa?

G: Taisi olla Ron, joka nimen keksi joskus illanistujaisissa. Haluttiin sellaista vanhan koulukunnan meininkiä ja mystiikkaa ja hitunen pilkettä nimeen.

A: Ensimmäinen logohahmotelma oli piirretty keltaiselle muistilapulle.

Miten kuvailisitte orkesterin ulosantia? Oliko tyylilaji tietoinen valinta vai sattuman kauppaa?

G: Kyllä tämmöisen raskaan runttauksen soittaminen tulee ihan luonnostaan, eli ei tarvinnut tyylilajia sen kummemmin miettiä. Sen verran ollaan kuitenkin fundeerattu, että halutaan pitää soundi raskaana, raakana ja semmoisena pimeän saastaisena. Piiseissä tulee olla myös aimo annos lihaisaa groovea.

A: Kyllä se visio siitä minkälaista musan tulee olla, on aika hyvin kaikilla bändin jäsenillä sama. Ja uusia biisejä soitellessa huomaa, että vaikka itse kappaleet ovat keskenään erilaisia, niin kyllä niistä kaikista löytyy silti se leima, missä lukee että ”Mystic Grave”.

Mistä saatte vaikutteenne ja millä yritätte erottua?

G: Vaikuttajabändeiksi mainittakoot Necrophagia, Eyehategod, Six Feet Under, Autopsy ja Obituary. Vielä on vaikea tarkalleen sanoa mikä meistä tekee erilaisen kun on vasta eka EP julkaistu, mutta luulisin, että soundimaailma ja sellainen vapaa soittotatsi ja ennakkoluuloton asenne siihen itse musaan ja piiseihin tulee antamaan tuntomerkit tähän bändiin.

A: Me ollaan sopivasti vanhan koulun meininkiin kallellaan, mutta ei kuitenkaan anneta sen seikan rajoittaa millään tapaa. Tuo sludgemainen vivahde esimerkiksi antaa mukavaa aromia soppaan. Hyvät piisit on aina se tärkein juttu.

Mitä orkesterinne edustaa lyriikallisesti? Mistä sanoitukset kertovat ja onko teillä jokin suurempi agenda?

G: Sanoitusten puolella kuljetaan enemmän tätä perinteistä death metal-linjaa. Eli sieltä löytyy gorea, vihaa ja kauhua. Visio tulevista sanoituksista on jo alkanut muodostua. Tekstit tulevat tulevaisuudessa käsittelemään enemmänkin ihmismielen oireita ja sitä kautta ilmenevää saastaa.

Millainen on Mystic Graven tulevaisuus? Tavoitteita ja päämääriä?

G: Tavoitteena on nauhoittaa vuoden 2008 aikana toinen EP joka on jo piisien puolesta hyvällä mallilla. Vielä ei ole varmaa hoitaako A.P. vokaalit sillekin. Riippuu ihan siitä onnistummeko löytämään oikean tyypin murisijan pallille. Toisen kitaristin ja ehkä kosketinsoittajan hakeminen bändiin on myös suunnitelmissa. Hinku keikalle on kova, mutta se ei ole vielä ajankohtaista. Tärkeintä on nyt värkätä hyvää musaa ja saada bändille nimeä ja sitä kautta parantaa mahiksia löytää oikeat tyypit bändiin.

A: Seuraavalle julkaisulle on luultavasti tulossa hieman hitaampia biisejä, joista löytyy kuitenkin sitä meille tunnusleimaista disharmoniaa ja kieroutta mitä Doom, Death, Darknessiltakin. Soitto toimii meillä triona hyvin, mutta vokaalipuolta tarvittaisiin hoitamaan joku muu. Jos tämän tyylinen homma kiinnostaa ja asennetta ja ääntä löytyy, niin saa ottaa toki yhteyttä.

Miten näette Suomen musiikillisen kentän tilanteen armon vuonna 2008?

G: Suomessa on järjettömästi bändejä ja musaa, mutta suurin osa tuntuu tekevän just samaa mitä toinenkin. Eli sellainen tietynlainen omaperäisyys ja rohkeus kokeilla uusia juttuja on todellakin vähäistä. Harvoin tulee törmättyä bändiin, josta irtoaa fiilikset, että mitäs hemmettiä tämä on.

A: Varmasti hyviäkin uusia bändejä löytyy, ylitarjonta on vaan niin huimaa, ettei niihin ole helppoa törmätä. Isommilta markkinoilta löytyvät bändit onkin sitten jo vedetty mankelin kautta samaan muottiin sopivaksi, joten potentiaali hukataan viimeistään tuotantovaiheessa. Toisaalta nykyaikana monet tuntuvat olevan niin ammattilaisia, että tuottavat itse oman musiikkinsa jo valmiiksi hengettömäksi ja kaavaan sopivaksi. Kaikki särmät kun hiotaan pois, niin jäljelle jää ainoastaan läjä paskoja biisejä, joista on kiinnostunut ainoastaan YleX ja lauma eläviä kuolleita. Varmasti MySpacet ja Mikserit sun muut ovat täynnä loistavia uusia kotimaisia bändejä, mutta kuka sen paskan läpi jaksaa kahlata? Chambers Magazinen tyyliset julkaisut erottelevat tietysti mukavasti jyviä akanoista.

Yhtye, jota haluaisitte lämmitellä?

G: Parikin mielenkiintoista poppoota tulee mieleen. Necrophagia, Eyehategod… Ja mikäs sen jännempää olisikaan kuin lämpätä vaikka Metallicaa. Olis aika trippi
hypätä siihen Hollywood metal miljardin dollarin pyöritykseen.

Minkä levymerkin kautta haluaisitte julkaista Mystic Grave debyytti-albumin?

G: Merkeistä en osaa sanoa, mutta sellainen lafka joka on valmis tekemään duunia bändin eteen. Varmaan helpottaisi myös hommien säätämistä jos olisi kotimainen. Jotain kauhujuttuja kuullut noista ulkomaisista pikkufirmoista jotka kusee simmuun minkä kerkeävät.

A: Metal Bladen. Jos se kelpaa King Diamondille, niin se kelpaa myös Mystic Gravelle.

Kiteyttäkää Mystic Grave yhteen lauseeseen.

G: Hohhoi! No tuota… DOOM, DEATH, DARKNESS!!!

Loppuun vapaita sanoja (mainostamista, kiitoksia, haistatuksia…).

G: Haluamme kiittää Chambers Magazinea tästä hienosta haastattelusta. Kiitos myös kaikille, jotka ovat Mystic Gravea omalta osaltaan tavalla tai toisella tukeneet. Suunnistakaa osoitteeseen www.mysticgrave.com. Siellä se vitsaus on. Tsekatkaa bändit Frontlines, Napoleon Skullfukk, Revulsion, Point-Blank, Seith, Tappo, Feastem, Downstone. Juokaa kaliaa ja vellokaa saastassa!

A: Sivuilta löytyy pari biisiä maisteltavaksi, sitten vaan levyä tilaamaan. Lättyä on painettu kohtalaisen pieni määrä ja näähän viedään tietty käsistä. Toimi siis heti. Näppäile sähköpostisi osoitekenttään mysticgrave@gmail.com ja mitätöntä viiden euron + postikulujen suuruista maksusuoritusta vastaan kotianne kohti singahtaa pala kotimaista musiikkihistoriaa, äänite täynnä ikivihreitä, teos joka oli klassikko jo syntyessään.