Avainsana-arkisto: Mikael Åkerfelt

Storm Corrosion – S/t

”Possu ja kärpänen, on kavereita” lauloi Kummeli. En tiedä kumpi on possu ja kumpi kärpänen; Mikael Åkerfelt (Opeth) vai Steven Wilson (Porcupine Tree). Joka tapauksessa kaikkihan sen tiesivät, että nämä progefriikit ovat hyviä ystäviä keskenään. Siten myös miesten välisen kollaboraation ilmestyminen oli vain ajan kysymys. Ja nyt se sitten tuli, nimittäin Storm Corrosionin ensimmäinen levy.

”Storm Corrosion” on totta vieköön progefanien unelmien täyttymys. Molemmat herrat ottavat tuntuvasti etäisyyttä pääbändeihinsä, mutta eivät revi itseään täysin juuriltaankaan. Sekä Opethin että Porcupine Treen levyiltä tuttuja sävyjä on kuultavissa, mutta ”Storm Corrosionista” on rakennettu selkeästi kummastakin bändistä erottuva oma yksilönsä. Pölyinen ”Storm Corrosion” ei hengitä tätä vuosituhatta; lähes täysin akustinen levy ei sisällä juuri lainkaan rockia, vaan miehet ovat päässeet toteuttamaan itseään lähinnä psykedeelisen folkin merkeissä. Puolentoista vuoden aikana pätkittäin äänitetty albumi on kokonaisuutena yllättävänkin yhtenäinen, vaikkakin loppuun asti hinkattu. Spontaanius on jäänyt jonnekin, vaikka toisaalta pompöösimäiseksikään levyä ei mitenkään voi kuvailla.

Progefanaatikot tulivat housuihinsa jo kauan aikaa sitten ja päättivät jo silloin, että tässä on vuoden levy. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että plätty on kuitenkin vain ihan ok. Mösjööt Åkerfeldt ja Wilson eivät ole yltäneet siihen suoritukseen mihin heidän luulisi parhaimmillaan yltävän, eikä ”Storm Corrosion” säteile jumalaista neroutta. Tunnelmalevynä se on kuitenkin paikallaan.