Avainsana-arkisto: Mika Saastamoinen

Parasta Lapsille: Suomipunk 1977-1984

Vantaalainen punkkari/perheenisä Mika Saastamoinen on tehnyt merkittävän kulttuuriteon kokoomalla kirjan Suomipunkin syntyvuosista 1977 – 1984. Kirjan arvoa lisää se tosiseikka, että suomipunkin nippelitietoa on ollut aikaisemmin saatavilla vain hyvin rajoitetusti sekalaisista lähteistä.

Kirja etenee kronologisesti suomipunkin synnyinvuodesta 1977 aina hardcoren ja pirstaloitumisen aikaan 1984. Kriteereinä kirjaan pääsylle on ollut jonkinmoinen levytys, ja kirjassa puhuvat pääsääntöisesti vain ne bändien hahmot, jotka yleensä eivät ole olleet äänessä tai esillä. Massiivinen, yli 400-sivuinen teos pitää sisällään uutta tarinaa vanhoista bändeistä, ja paljon vanhaa tarinaa esim. Eppu Normaalista, jonka tarina allekirjoittaneelle on ehkä jo liiankin tuttu. Kirjan parasta antia ovat bändit, jotka itselle henkilökohtaisesti on merkinnyt jotain, ja näitä on kirjassa runsaasti. Esimerkkinä mainittakoon Lama, Kollaa kestää, Ratsia ja Kansan uutiset.

Vanhoille pieruille kirjaa antaa varmasti enemmän, kuin 2000-luvun punkkareille, mutta asiaa riittää varmasti kaikille vauvasta vaariin. Bändihistorian lisäksi kirjan henkilöt kertovat omakohtaisia kokemuksia suhteestaan punkkiin, ja tämä onkin hienoa huomata, että punk on merkinnyt muille myös sitä, mistä itse aikoinaan innostui. Punk on vapautta tehdä asioita, ja tapa elää omaa elämää. Nähtäväksi jää, saadaanko historiikille jatko-osia joskus tulevaisuudessa?