Avainsana-arkisto: Master

Fight the Night palaa kaksipäiväisenä

Vallilan Ääniwalli-klubilla viime syyskuussa järjestetty Fight the Night -sisäfestivaali saa jatkoa kesällä. Tällä kertaa myös ulkomaisia kulttivieraita sisältävä ja entistä metallisempi tapahtuma järjestetään 13.–14. kesäkuuta.

Perjantain kattaus painottuu koti- ja ulkomaiseen thrash osaamiseen. Illan toisena pääesiintyjänä nähdään Paul Speckmannin luotsaama legendaarinen Master, jonka settilistassa on mukana myös Master-yhtyettä edeltäneiden Death Striken ja War Cryn tuotantoa. Toinen odotettu pääesiintyjä on legendaarinen, useisiin Dario Argenton klassikkokauhuelokuviin musiikit säveltäneen Claudio Simonettin Goblin-kokoonpano.

Lauantai pitää sisällään kotimaista ja ulkomaista black- ja death metallia sekä psykedeelistä äänimaailmaa. Lauantain pääesiintyjät ovat italialainen kauhuelokuvista vaikutteensa ottava black metal -yhtye Mortuary Drape sekä ensi kertaa Suomessa esiintyvä Helios Creedin luotsaama kulttibändi Chrome.

Molemmat illat aloittaa Alan Daveyn luotsaama Psychedelic Warlords -kokoonpano, joka tarjoaa festarikansalle Hawkwindin kuolemattomia klassikoita 40 vuoden takaa. Perjantaina kuullaan Robert Calvertin ”Captain Lockheed and the Starfighters” -levy kokonaisuudessaan ja lauantaina Hawkwindin ”Hall of the Mountain Grill”.

Fight the Night vol. 2: Nightmare City
13.–14.6.2014 Helsinki, Ääniwalli

Perjantai 13.6.
Master, Goblin, Antichrist, Psychedelic Warlords: Captain Lockheed and the Starfighters set
Obnoxious Youth, Jumalation, Lord Fist, Malicious Death

Lauantai 14.6.
Chrome, Mortuary Drape, Ride for Revenge, Psychedelic Warlords: Hall of the Mountain Grill set
Krypts, Salem’s Pot, Circle – Incarnation, Tombstoned, United Seafood

Lauantain avaa Night Visions Young Warriors -elokuvanäytös.

www.facebook.com/events/399518763525716

Slaughterfest-kiertue piipahtaa Tampereella lokakuussa

Onslaughtin, Mpire of Evilin, Masterin ja Tantaran muodostama bändinelikko rymistelee syksyllä ympäri Eurooppaa Slaughterfest-kiertueen merkeissä. Kiertueen ainoa Suomen keikka järjestetään tiistaina 29. lokakuuta Tampereen Klubilla.

Englannin Bristolissa vuonna 1983 perustettu Onslaught jäi yli kymmenen vuoden mittaiselle tauolle 90-luvun alussa, mutta on jälleen enemmän kuin hengissä. Alkuaikoinaan thrash- ja speed metallin lisäksi myös Dischargen ja The Exploitedin tyylisestä hardcorepunkista vaikutteita ottanut Onslaught sylkäisee seuraavan albuminsa ulos ennen Slaughterfestiä. Niin ikään vuonna 1983, rapakon toisella puolella Chicagossa aloittanut death metal -jyrä Master edustaa myös raskaan musiikin veteraanisarjaa. Yhtye on toiminut vaihtelevalla kokoonpanolla taukoamatta perustamisestaan lähtien, ja julkaissut urallaan 11 studioalbumia. Uusi kokopitkä ”The Witchhunt” on myös luvassa syksyllä ennen kiertueen alkamista.

Kiertueen tuoreempaa osastoa edustaa Venom-kitaristi Jeff ”Mantas” Dunnin ja -basisti Tony ”The Demolition Man” Dolanin sekä rumpali Marc Jacksonin muodostama tummempaan metalliin kallellaan oleva Mpire of Evil sekä parikymppisten norjalaissällien muodostama Tantara-nelikko, joka tunnetaan säälimättömästä ja raskaasta thrashistä. Yhtyeen debyyttialbumi ”Based on Evil” ilmestyi viime vuonna.

Slaughterfest 2013: Onslaught (uk), Mpire of Evil (uk), Master (usa), Tantara (nor)
Ti 29.10.2013 Klubi, Tampere
Liput ennakkoon 20 eur + toimituskulut, ovelta 24 eur

www.facebook.com/onslaughtuk
www.tantara-thrash.com
www.mpireofevil.com
www.facebook.com/pages/Master/108553452503326
www.nem.fi

Master – The New Elite

Ei mitään uutta auringon alla. Parhaat levytyksensä Master on jo tehnyt aikapäiviä sitten, mutta silti tsekkiläistyneellä Paul Speckmannilla riittää virtaa Masterinsa pyörittämiseen. ”The New Elite” onkin jo veteraani-ikään yltäneen Masterin yhdestoista pitkäsoitto.

Olisi kaiketi rikos sanoa tätä levyä hyväntuuliseksi, mutta välitön ja rento se ainakin on. Speckmannilla ja kavereilla on ollut hauskaa levyn purkitustilanteessa, eikä suorittamisesta ole tullut ainoa motivaatio levyn tekemiselle. Masterin soundi perustuu edelleen hieman punkahtavaan tapaan tehdä death metallia, thrash metal -juuret muistaen. Soundithan ovat myös kohdallaan: ”The New Elite” kuulostaa 2010-luvun tuotteelta, mutta ei ole särmättömäksi ja vaarattomaksi hiotulta. Räkääkin löytyy, Speckmannin huutaessa kuin vesikauhuinen puhveli.

Myönnettäköön, että tämä levyarvio sopisi kuvaamaan hyvin myös muita Masterin edellisiä teoksia. Käytännössä ”The New Elite” jatkaakin siitä mistä ”The Human Machine” pari vuotta matkalaiset jätti ja jatkaa samalla uralla hiihtämistä. Master ei kuitenkaan ole tekemässä ”The New Elitella” historiaa edes omassa mittakaavassaan, saati että sillä muutettaisiin death metallin suuntaa. Ja tuskinpa Masterin legendastatus näinkin peruslevyllä sen paremmin kirkastuu. Tällaista death metallia soisi kuitenkin kuultavan nykyäänkin enemmän, vaikkakin kolmevarttinen levy toistaakin itseään loppuaan kohden melko rankasti. Yhtyeen vanhoille faneille tämä lienee kuitenkin yhtä validi hankinta kuin bändin edellisetkin äänitteet, ja kyllä tästä varmasti kuka tahansa vanhakantaisen death metallin ystävä kicksejä repii, lievästä yksipuolisuudesta huolimatta.

Nifelheim ja Master Nosturissa

Leppoisa lauantai-iltana sai ihan uuden käänteen, kun toimettomana sohvalla löhötessäni puhelimeni pärähti soimaan. No ystäväthän ne siellä soittelivat. Olivat kuulemma auton kanssa pihassa odottamassa meikäläistä. ”Lähdet katsomaan Nifelheimiä, sulla on nimi listalla”, kuului käsky. No mikäs siinä, powerslide alas lepakkoluolaan, verkkarihousujen vaihto farkkuihin ja tiukka keskittyminen harrastelijatoimittajan terävään habitukseen. Tai ainakin jotakin sinnepäin.

Valitettavasti saavuimme Nosturille sen verta myöhään, että Lie In Ruinsin missaaminen oli satavarma tosiasia. Harmi, en ole bändiä onnistunut kohtalaisesta kiinnostuksesta huolimatta livenä näkemään. Masterin setin onnistuimme onneksi todistamaan kokonaisuudessaan. Ikävä kyllä, en ollut juurikaan perehtynyt tämän ’83 aloittaneen death metal -legendan tuotantoon. Tarkoitus oli käydä tsekkaamassa bändi aiemmin viikolla Vastavirralla, mutta kun Master jäi tuolta keikalta pois (ongelmia lentojen kanssa), kuihtui sekin suunnitelma. Ja sitä myöten tarkempi viime hetken tutustuminen yhtyeen materiaaliin.

Anyway, kyllähän yhtyeen räkäisestä ja rokkaavasta death metallista kykeni täysi ummikkokin nauttimaan. Ja vallan mainiosti pystyikin. Aikas pirun hyvät soundit vain paransivat tilannetta. Master on selkeästi aivan liian aliarvostettu bändi genressään. Vakuuttava keikka; ottanen yhtyeen tuotannon työn alle.

Nifelheim oli kuitenkin se pääasiallinen syy miksi seuraamme Nosturiin saapui. Ja eiväthän Ruotsin kovimmat Maiden-fanit todellakaan pettäneet odotuksiamme. Vaikka odotukset olivatkin todella korkealla. Nifelheim on itse asiassa varmaan tämän hetken tiukimpia livebändejä. Nifelheimiin tiivistyy aika lailla koko Heavy Metallin estetiikka niitteineen ja aggressioineen. Ulkonäöltään yhtye on niitteineen todellakin kuin Judas Priest ja alkuaikojen Running Wild summattuna ja toiseen potenssiin korotettuna. Mutta eipä niittien määrällä olisi mitään merkitystä, jollei itse musiikki toimisi. Ja musiikin suhteen Nifelheim tarjoili sen verta vahvan ja kattavan läpileikkauksen urastaan, että ihme on jos settilistan suhteen jäi jollakulla jotakin hampaan koloon. Etenkin yhtyeen omaa nimeä kantava debyytti ja 2000 vuoden ”Servants of Darkness” olivat vahvasti edustettuna. Omalla kohdallani kohokohdiksi nousivat kuitenkin jostain syystä uusimman ”Envoy of Lucifer” -lätyn raidat Infernal Flame of Destruction ja encoren päättänyt Gates of Damnation. Loistava keikka!

PS. Raporttia rundista tulossa myös.

Settilista:
The Devastation
Black Evil
Infernal Flame of Destruction
Evil Blasphemies
Demonic Evil
Sodomizer
Storm of the Reaper
Bestial Avenger
Satanic Sacrifice
Sacrifice to the Lord of Darkness
Unholy Death
Storm of Satan’s Fire
The Final Slaughter
Gates of Damnation

Master – The Human Machine

Vuonna 1983 perustettu Master voidaan helposti kategorisoida extreme metallin legendojen joukkoon, mutta ei ikinä ole aikalaistensa (Death, Morbid Angel jne) tavoin kuumimmissa parrasvaloissa paistattellut. Kollegat kuitenkin antavat bändille tunnustusta; muiden muassa Napalm Death, Carcass ja Entombed ovat ilmoittaneet Masterin vaikutuksen alkuaikojensa materiaaliin.

Death metal -ikoni Paul Speckmann (myös mm. Death Strike, Abomination, Speckmann Project, Funeral Bitch) on saanut rinnalleen tsekkiläisen Shaark-pumpun kitaristin Alex Nejezchleban ja rumpalin Zdenek Pradlovskyn. Kolmikko on tehnyt yhdessä jo useamman kokopitkän, ja hyvinhän tuo mannertenvälinen yhteistyö tuntuu sujuvan, varsinkin kun Paul nykyään pitää majaansa ilmeisesti Tsekeissä (?).

”The Human Machine” painaa kolme varttia sen kummemmin peräpeiliin vilkuilematta. Hyvällä tavalla tästä tulee välillä mieleen alkuaikojen Slayer ja Sepultura, kunnes väliin heitetään vähän punkimpaa tai vaihtoetoisesti rässimpää vaihdetta silmään. Paul Speckmannin vokaalit ovat vähän ponnettomat nykystandrein mitattuna, mutta jos vaihtoehtona on tyypilliset viemärikorinat, on tämä huomattavasti parempi ratkaisu.

Eipä lähes 30 vuoden uran jälkeen mitään genreä mullistavaa teosta voi odottaa, mutta kannatta tsekata ”The Human Machine”, ja ennenkaikkea bändin tämän viikon livekeikat, jos vanhan koulun death metal uppoaa.

Death metal -legenda Master kiertää tällä viikolla

Paul Speckamannin Chicagossa vuonna 1983 perustama death metal -bändi Master kiertää tällä viikolla Suomea uuden ”The Human Machine” -albumin tiimoilta. Kiertue käsittää neljä keikkaa, ja mukana menossa kaikilla keikoilla kotimaiset Lie In Ruins ja Damngod, sekä torstaista lähtien myös ruotsalainen black metal -bändi Nifelheim.

Master (usa), Lie In Ruins, Damngod
14.4.2010 Tampere, Vastavirtaklubi
15.4.2010 Kouvola, Rytmi-Katti (+Nifelheim (swe), Speedtrap)
16.4.2010 Jyväskylä, Lutakko (+Nifelheim (swe))
17.4.2010 Helsinki, Darkside Club (+Nifelheim (swe), Fleshred)

www.master-speckmetal.com
www.myspace.com/masterspeckmann