Avainsana-arkisto: Mad Sin

Club Sin kokoaa torttutukat jälleen Tampereelle

Kahdestoista Club Sin -tapahtuma järjestetään Tampereen Klubilla lauantaina 28. huhtikuuta. Tänäkin vuonna Club Sin:ssä nähdään alan kärkiesiintyjiä sekä Suomessa ennen näkemättömiä uusia nousevia artisteja laaja‐alaisesti psychobilly‐kulttuurin kaikilta laidoilta.

[spotify uri=spotify:trackset:ClubSin12:075D8tHD9reedR1m4EeAhx,7qzoIXOqb8bEEnnlavtxTR,5coPfdBsepuzg4AFu7M6hF,2c4c4SlvZQGcujjd1JEJPT,1QmVH6esOBQ1yHzYtCd3yQ,2r1CPcvqkhoGTmUl9Zc7vY,2a6F7wq23V5rLRUTihtvUY,66SmMITAb1IzPPIUngRxMx]Tapahtuman pääesiintyjänä on vuonna 1987 perustettu saksalainen Mad Sin, joka on saavuttanut suosiota myös alakulttuurien ulkopuolella ympäri maailman. Mad Sin lieneekin yksi maailman suosituimmista psychobillybändeistä. Mad Sin on julkaissut lukuisia levyjä, joista viimeisin ”Burn and Rise” on julkaistu 2010. Suomessa uutena tuttavuutena nähdään unkarilainen The Hellfreaks, joka naissolistinsa johdolla huokuu psychobillyn uudempia tuulia. Tutumpaa kaartia edustavat sen sijaan Peter Sandorffin (ex-Nekromantix & Mad Sin), Jeppe B. Jessenin ja rumpukoneen muodostama flamencore-yhtye Hola Ghost, sekä kotimaiset Basementones ja Rejected.

Alkulämmittelyt tapahtumalle otetaan edellisenä iltana 27.4. Tampereen Dog’s Homessa, jossa musisoivat Flesh Roxon, The Butchers sekä ruotsalainen Ragged Bones.

Club Sin #12
Mad Sin (ger), Hola Ghost (dk), The Hellfreaks (hun), Basementones, Rejected

La 28.4.2012 Klubi, Tampere
Liput 28 eur (lisäohjeet Mavericks ry. kotisivuilta), ovelta 30 eur.

www.mavericksry.fi

3rd Fwiuvis Masquerade

Heat Delivery ry:n ensimmäiset Halloween-naamiaiset pidettiin pyhäinmiestenpäivänä Helsingin Ravintola Texasissa. Alkuun vaihdoin muutaman sanasen bileet järjestäneen yhdistyksen perustajajäsenen, Matiaksen kanssa joka oli myös asiaan kuuluvasti pukeutunut tekovereen ja koirankoulutushaalareihin. ”Heat Delivery Ry potkaistiin käyntiin keväällä 2008 ja johtoajatuksena on edelleen lisätä live rock ’n roll tarjontaa pääkaupunkiseudulla. Vaikka varsinkin psychobillyn osalta tilausta yleisön puolelta tuntuu olevan, ei touhua haluta rajoittaa keinotekoisiin genrerajoihin, vaan tarkoitus on puuhata fiilispohjalta ja avoimin mielin. Ensimmäiset meidän järjestämät kemut, Heat from the Beat -iltamat, oli kesäkuussa ja paikalla räyhäsi 8 bändiä, jotka oli jaettu kahdelle illalle. Lauteilla oli ulkomailta saksalainen Damage Done By Worms sekä Go Getters ja Joe Hellraiser & Graverobbing Bastards Ruotsista. Kotimaisesta tarjonnasta vastasi mm. uudelleen henkiinherätetty Stringbeans.”
”Halloweenbileiden järjestämisestä mulla oli jo kokemuksia parin vuoden ajalta, joten oli ihan luonnollista, että uusi yhdistys otti myös pyhäinpäiväviikonlopun haltuun”, Matias jatkaa.

Saavun kaverini kanssa paikalle joskus yhdeksän jälkeen, jolloin lipun hinta olikin noussut muutaman euron ilmoitetusta. Ei annettu sen kaataa iltaamme, vaan jos sen joku asia tekee niin armoton humala, mikä oli jo tässä vaiheessa iltaa aika hyvä. Alkuilta meni siihen kun ympäri baaria moikkas kaikki tuttavat ja kaverit, vaihtoi muutamat sanaset heidän kanssa ja huomasi, että baarihan on jo täynnä porukkaa mitä eriskummallisimmissa naamiaisasuissaan. Oli kävelevää haamua harson alla (jossa saattoi loppu illasta olla jo aika kuuma), kuolemantohtoria, vankikarkuria ja toinen toistaan hauskemman näköisiä ilmestyksiä. Alkuilta meni tosiaan niin monen ihmisen kanssa tarinoidessa, että ensimmäisenä soittanut Cosmic Cockfish Jukebox jäi taustamusiikin rooliin. Hyvän kuuloista settiä poijjaat soittivat ja yleisö ainakin metelistä ja aplodeista päätellen piti kuulemastaan sekä näkemästään. Itse panostin taas kerran alkoholiin ja sujuvaan kuuntelemiseen. Ilta jatkui baaria ympäri kierrellen, tarinoiden ja illan pääesiintyjää odotellen.

Sitten olikin aika astua lauteille tanskalaisen Hola Ghostin, joka eroaa normitriosta sillä, että rumpalin paikkaa hoitelee mallikkaasti Ghost 707 -rumpukone. Bändin muina jäseninähän toimivat vanhat konkarit Peter Sandorff, joka tunnetaan mm. entisenä Nekromantix ja Mad Sin kitaristina, sekä Jeppe B. Jessen, joka soittelee Hola Ghostin lisäksi mm. Schwarzwald Library nimisessä bändissä Peterin ja hänen veljensä Christianin kanssa.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa Suomessa käyneen Hola Ghostin ja yleisön jälleennäkeminen oli lämmin ja mukava. Setti oli tiukalla ja rankalla otteella soitettu, joten ilmoille kajahti mm. Hola Ghostin suurin hitti, Gris Grimlyn b-luokan kauhuelokuvaan nimibiisiksi tehty ”Cannibal Flesh Riot”. Muu setti koostui mm. näistä biiseistä: ”The Man Couldn’t Hang”, ”Night at Vampire”, ”Predators”, ”Mulu Esqueletto” ja ”Volante”. Kaikki hyvä loppuu aikanaan ja näin kävi myös tämän bändin kohdalla, mutta naamoissa oleva naamiaisyleisö ei päästänytkään orkesteria näin helpolla, vaan tahtoi encoren, jolloin kuultiin Peterin soolona vetämä vanha Nekromantix-ralli nimeltä ”Spiders attacking Manhattan” sekä rumpukoneen uskomaton rumpusoolo. Ei voi kuin ihailla miesten rautaista ammattitaitoa ja sitä miten hyvin biisit toimii vaikka sieltä takaa se elävä rumpali puuttuukin.

”Texasin bileet oli suuri menestys, niin bändien kuin yleisömääränkin osalta ja tulevaisuudessa voi mahdollisesti olla luvassa lisää erilaisia teemailtoja. Aika näyttää”, huikkasi Matias vielä kiitokseksi ennen poislähtöämme.

Ilta oli kääntynyt jo pitkälle yöhön joten oli aika kaverini kanssa suunnata hotellihuoneeseen, jossa jaksoimme viihdyttää vielä muutamat tunnit kavereitamme sekä respan tätiä kännipuheluillamme, sekä tietenkin käydä pelkissä boksereissa tupakkahuoneessa, mutta sanotaanko vaikka näin, että ne oli sitten ne meidän Halloween asut.

Mad Sin – 20 Years In Sin Sin

Berliinin psycho-kopla, Mad Sin, on ehtinyt jo kahdenkymmenen vuoden kunnioitettavaan ikään ja nyt tuota finnien täyttämää teini-ikää juhlistetaan ja muistellaan ”20 Years in Sin Sin” -kokoelmalla. 20 Years in Sin Sin koostuu kahdesta levystä, joista ensimmäinen on parsittu kasaan studio-materiaalista, ja toinen on viime vuonna Hollywoodissa äänitetty live-tallenne.

CD 1 räkäistään käyntiin vokalisti Koefte deVillen ”20 more years” -huudahduksella ja siitä asti homma on selvä; ei ole aika näihin herroihin purrut. Ykköskiekko pitää sisällään kuusi täysin uutta raitaa, muutaman coverin, sekä läjäpäin harvinaisempaa Mad Sin -materiaalia.

Uudet teokset noudattelevat vanhan materiaalin linjaa ollessaan tappavan tarttuvaa punkabillya läskibassoineen ja köörilauluineen. Kolmentoista kappaleen (digipak-versiolla neljätoista) joukkoon ei huteja mahdu, mutta toisaalta, eipä sakemanniryhmä ole niitä ikuna tehtaillutkaan.

CD 2 tarjoilee – niinkuin jo mainittua – live-shown Hollywoodista, joka pitää sisällään kuusitoista vetoa yhtyeen koko uran varrelta. Itseäni hieman sapettaa viimeistä edellisen ”Survival Of the Sickest” -albumin vähäinen edustus, mutta onneksi sentään 1000 Eyes, Sin Is the Law ja henkilökohtainen Mad Sin -suosikkini Communication Breakdown kuullaan. Tunnelma on katossa ja tallenteen äänipolitiikkakin on oivan rosoinen, joten eipä tästä valittamisen aihetta juuri löydy.

Kyllähän Mad Sin on kokoelmansa ansainnut, mutta ensikertalaisten kannattaa suunnata levykauppaan ja napsia sieltä mukaan esimerkiksi yhtyeen kaksi edellistä albumia, eli jo mainittu Survival Of the Sickest ja viimeisin “Dead Moon’s Calling”. Psycho-/punkabilly-puritaaneille tämä teos on taasen oiva muistutus siitä, että Mad Sin on iästään huolimatta vitaalissa kunnossa ja hallitsee nykypäivän billy-skeneä Tiger Armyn ja Nekromantixin kanssa.

Mad Sin – Dead Moon’s Calling

Yksi psychobillyn suurista nimistä, Mad Sin on täällä taas. Tai itseasiassa tuo edellinen lause on hieman vääristynyt, sillä Mad Sin on oikeastaan punkabillya ja tämä ”Dead Moon’s Calling” on julkaistu alunperin jo herran vuonna 2005. Nyt ilmeisesti tulevan Nosturin esiintymisen takia tämä levy on Samperin toimitukseen tupsahtanut.

Suomea ja Saksaa on aina yhdistänyt intohimo huonoon musiikkiin, mutta Mad Sinin kohdalla tämä vanha viisaus ei päde, sillä aikuisiän jo muutama vuosi sitten ohittanut berliiniläiskopla on aina onnistunut sotkemaan raakaa punkkia ja perinteistä läskibassobillya vähintääkin kiitettävästi. Odotukset eivät olleet kovin yleviä, kun Dead Moon’s Callingin laitoin levykelkkaan pyörimään, sillä Mad Sinin edellinen studiotuotos, 2002 julkaistu ”Survival of the Sickest” oli sellaista hittiparaatia, mihin moni alan yhtyeistä ei ikuna tule pystymään edes sitä yhtä kertaa, joten en uskonut saksalaisten pystyvän siihen kahdesti. Viimeistään tuo Survival… nosti Mad Sinin sille kuuluvalle paikalle, eli Demented Are Gon, Tiger Armyn, Nekromantixin, Living Endin ja kumppaneiden kansoittamalle palkintokorokkeelle, mutta kyllähän tämäkin kiekko on melkomoista ilotulitusta. Eli hätä ei ole suuren suuri, mutta kyllä se musiikillinen huippu on taidettu jo kokea.

Intron jälkeen polkaistaan kone käyntiin isolla bikerbuutsilla ja tätä vauhdinpitoa riittää aina viitosraitaan asti, jossa hieman höllätään kaasua ja lasketellaan vapaalla yhden vedon verran. Not Invited, tuo viitoinen, on saksofoniensa kera jopa ska-henkinen hidastetöyssy, mutta hidaste ei ole este, eli ei muuta kuin kumi palamaan ja taas mennään. Seuraavan etapin virkaa voisi toimittaa vaikka Dead Moon, joka kuullaan kahdeksantena. Siihen, että haluan nostaa juuri tämän raidan esille löytyy vain yksi syy: vierailevat vokaalit hoitaa aina niin kiihoittavaääninen Patricia, joka myös Horrorpopsista tunnetaan. Melko perinteinen Mad Sin-ralli, tosin hyvin menevä sellainen, mutta Patrician mukana olo nostaa sen arvoa potenssiin… öö, no monta joka tapauksessa.

Muutamaa hitaampaa kappaletta (Houdinis Pool, jossa on muuten mahtavan yksinkertainen pimputusosio, Underground ja Gone Forever) lukuunottamatta Dead Moon’s Calling humpataan läpi kunnon punkabilly-rytyytyksellä räkää ja hikeä säästelemättä ja vaikka bändi kuulostaa oikeastaan paremmalta kuin koskaan, varsinkin Koeften likaa pursuavat vokaalisuoritukset, niin puolentunnin kohdalla haukotus tulee kyläilemään kuuntelijan suupieliin. Ehkä kovimmat Mad Sin tai billy-diggarit jaksavat tätä luukuttaa tunti toisensa perään, mutta tällaiselle satunnaiselle dänkkädänkän ystävälle tässä on toistakymmentä minuuttia turhanpäiväistä kestoa. Vajaat neljäkymmentäviisi minuuttia ja kahdeksantoista kipaletta on liikaa, mutta summauksena ”Dead Moon’s Calling” on joka tapauksessa erittäinkin kelvollista läskibassopunkkia, joten löytyypä I Used To Fuck People Like You Recordsin listoilta sentään yksi teflonin tavoin paskaa välttelevä orkesteri.

With Full Force 2004

Keskiviikkoaamuna lähettiin (paska)matkaan. Vajaat neljäkymmentä apinaa pääsi heittämällä laivaan vaikka millään Nooan Arkilla ei mentykään. Paatissa jatkui perinteiset rokuilut karaokella höystettynä (Åke suussa ja kara perseessä). Tukholmassa pässitkin oli sekasin, ja linja-autossa tunnelma jatkui hurjana aina Lyypekkiin asti. Monta pitkää kylmää kerittiin juoda ennen kuin oltiin Itä-Saksalaisen festarialueen portilla.

PERJANTAI

Ensimmäinen festivaalipäivä alkoi hyvin nukutun yön jälkeen rannekkeen vaihdoilla, perinteisellä uintiretkellä paikalliseen ”maauimalaan” sekä tietenkin ruuvimeisselien sekä börstan imailulla. Ensimmäiset esiintyjät olivat alkaneet tuuttaamaan jo iltapäivällä, itsellä oli mielessä nähdä alkajaisiksi Espoon betonin pojat eli E-Town Concrete. Sitä ennen Saukki kohtasi kuitenkin demoninsa… (SS)

Toivuttuamme torstaiyön telttojen kasailusta perjantaille, päätin ottaa muutaman oluen ja lähdimme muutaman hassun kaverin kanssa viettämään perjantai-iltapäivää Sidekickin tahdissa (siis ei se kalifornialainen skedepunkbändi, vaan se toinen. Tai ties kuinka mones…). Bändi soittaisi kakkoslavalla eli teltassa ja telttahan oli iso kuin sirkus semmoinen juttu. Mikäs se nyt olikaan… sirkustiipii. Astuttuani telttaan minut valtasi outo tunne, aivan kuin olisin saapunut pitkän matkan takaa takaisin kotiini. Taustalla soi iloinen musiikki, valot välkkyivät ja lavalla ollut esittelijätirehtööri esitteli seuraavan esiintyjän estraadille. Minut valtasi harmoninen raukeus, aivan kuin olisin ollut kosketuksessa edelliseen elämääni. Sirkuselämääni. Vaikka Saksan reissun jälkeen kävin useasti meedialla, ei minulle vieläkään ole selvinnyt olinko ollut sirkuksessa pelkkä pelle vai se parrakas nainen? Identiteetin kanssa ongelmia siis myös edellisen elämäni suhteen. Varsin raskasta…
Niin, en ollut juurikaan kuullut Sidekickia aiemmin, kuin muutamia näytteitä sieltä täältä. Mielikuvat osuivat jokseenkin kohdilleen: menevää nyyjorkki vaikutteista hooseerenkutusta. Bändiä tuli katseltua kera huurteisen sen verran kaukaa että soittajien lavaesiintymisestäkin jäi pelkkää ykköstä ja nollaa lisämuistiini. Ehkä uusi kokemus Sidekickin kanssa saisi la(u)kaistua sisäisen koodaajani ja ykköset ja nollat purkaantuisivat selviksi muistikuviksi.

E-Town Concreten aloiteltua viihdyttämään (ainakin osaa yleisöä), saapastelin festareiden päälavan tuntumaan ottamaan tuntumaa The Real McKenziestä. Tosin teltassa soittaneen voimakkaita räp/hiphop-vaikutteita sisältäneen E-Townin hardcore ei ollutkaan musiikillisesti niin ahdistava kokemus kuten olin kuvitellut, vaikka vain muutaman biisin ehdinkin nähdä. Mitä tästä opimmekaan? Kannattaa olla ennakkoluuloinen, niin elämässä monia asia osaa yllättää positiivisesti. Koko keikan mulkaisseet vannoutuneemmat suomalaisfanit eivät pitäneet E-Townin settiä kovinkaan kummoisena. Yleisesti ottaen WFF:ssa esiintyvien amerikkalaisbändien laulajilla oli tapana esiintyä huppu päässä. Uusi katu-uskottava trendi? (SP)

Itse odotin Espoon betonia mielenkiinnolla, sillä paljon on tapahtunut sitten bändin suomenvierailun viisi vuotta sitten. Kohdalleni festareiden avausesiintyjä tuntui kuitenkin ensi alkuun varsin vaisulta. Pikkuhiljaa pittiin ajauduttuani alkoi musiikkikin kuulostaa paremmalta, tosin sakemannien pittitouhut olivat yhtä vituttavalla kannalla kuin aina ennenkin. Eräskin kaveri yritti potkia munille, mutta oli varsin nöyrää poikaa parin perisuomalaisen ärräpään kuultuaan. Betonin pojat veti kamaa sieltä sun täältä, pahimmat MTV pelleilyt jätettiin kuitenkin väliin. Etunenässä tippui ilman vetoapua kuultu Battlelines, mutta puolen tunnin jälkeen alkoi Real MacKenzieskin kiinnostamaan siinä määrin, että jätin pölyisen tantereen ja yltä päällä hiekkassa ja paskassa luimin parin biisin ajaksi katseluetäisyydelle päälavasta. (JT)

E-Townin veivatessa teltassa hipsin ison lavan läheisyyteen, jossa skotlantilainen The Real McKenzies viritteli jo työkalujaan siihen malliin, että nyt oli tosi kyseessä. Ja kun soittajilla oli kiltit päällä, oli tavanomaista helpompaa: Marilyn Monroena vain lavan reunalle ottamaan tuulta kiltin alle ja sitten vaan kaluun kiinni. Anteeksi.
Valitettavasti en oikein osannut suhtautua päälavan edellytyksiin tuottaa mahdollisimman maksimaalista musiikillista nautintoa. Saundit olivat ns. tuulen viemää, sillä kovassa rytäkässä osa hiotuneista melodioista katosi tuulena taivaalle. Osan tuuli oli kuljettanut telttaani ja enkä saanut seuraavana yönä nukuttua helvetinmoisen metakan takia. Elikkäs teutonit mylvivät, Sirvo kuorsasi ja puhui unissaan: ”Cheers!”. Takaisin keikkaan. Aluksi tuotti vaikeuksia päästä mukaan skottilaisen McKenziesin reippaaseen skottivaikutteiseen punkrockiin, mutta kun muutama tuttu kappale ”Oot & Aboot” levyltä oli soitettu, meininki ja fiilis parani huomattavasti. Kiltit viuhuivat ja säkkipilli raikasi mukavan kuuloisesti. Hieno keikka. Mahtaisi purra vielä paremmin sisätiloissa. Niin ja oikeastihan The Real McKenzies on Vancouverista, Kanadasta. Kovasti bändi hössötti joka välispiikissä skottilaisuuttaan, jota en suinkaan epäile, mutta ehkä Kanada tai pelkkä kanadalaisuus ei olekaan niin seksikästä kuin skotlantilaisuus. Ja eipä individualismiin kurkottavassa kulttuurissa tuollainen pohjoisamerikkalaisten siirtolaisten jälkeläisten identifioituminen johonkin eurooppalaiseen kansaan niin kovin tavatonta ole. Mutta onhan muistettava juurensa… (SP)

The Real McKenziesin perään aloitti isolla lavalla Soilwork, jonka mainio #5 lättyä olen kevään aikana suhteellisen runsaasti kuunnellut. Onnekseni setissä oli paljon tuttuja biisejä ja keikka oli ehdottomasti näkemisen arvoinen. Soilworkin jälkeen oli syytä käydä leirissä morjestamassa mm. Jeltsiniä, joka kolmenlitran pöntössä piti majaansa. (SS)

The Exploited tuli katseltua (myöskin) yksin, eikä siitä oikein riitä kertomista. Viisitoista minuuttia töröttelin verrattain kaukana, etten päässyt oikein tunnelmiin. Tuttuja, uusia ja vanhoja ralleja, tutun tuittupäisen hahmon esittäminä ja lavan edustalla taisi olla totaalinen kaaos? The Exploitedkin on kyllä niitä bändejä, joka pitäisi nähdä pikemminkin pienessä kuppilassa kuin saatananmoisessa lentokonehallissa. Vikkelän ja vihaisen oloisesti Wattie jaksaa vielä lavalla höyrytä, joten vaikea ennustaa koska bändi on jo ehtoopuolellaan. Kenties omissa hautajaisissa? (SP)

Tässä välissä oli hyvä mulkasta Caliban. Kukaan muu ei bändin hyvyyttä ymmärrä, joten minäkin jouduin töröttämään issesseni. Paremmaksi ei metalcore tästä enää voi tulla, aivan kuin oltaisiin menty vielä raskaampaan suuntaan, mutta tämän näyttä pikapuolin Roadrunnerilla julkaistava uusi lätty. (JT)

Taktisen parin tunnin tauon jälkeen palasin festarialueelle katsomaan virtaisiko se veri Life of Agonilta entiseen malliin. Harharetkiltä palannut Life Of Agony oli ennakkoon yksi festareiden mielenkiintoisimmista esiintyjistä. Henkilökohtaisesti olen diggaillut bändiä jo kymmenisen vuotta sitten ja tulipa se nähtyä aikanaan Helsingin Tavastialla vuonna 1995. Orkesteri on kokenut kymmenen vuoden aikana monenlaisia miehistömuutoksia ja noin vuosi sitten päätynyt alkuperäiseen ja ainoaan oikeaan kokoonpanoon. Bändin keulahahmona häärii sekopäinen Keith Caputo, rummuissa ex Type O Negative Sal Abruscato, kitaranvarressa sympaattinen Joey Z sekä bassossa lähes kaikkien biisien isä Alan Robert. Bändi soitti kokonaan klassikko debyytialbuminsa ”River Runs Redin” läpi. Jopa sellainen ikivihreä kuin ”Method Of Groove” kuultiin. Vielä kun saimme maistella muutaman uuden biisin lisäksi parhaat palat bändin muilta levyiltä, oli keikka lähes täydellinen. Life of Agony oli 2004 WFF:ssa varmasti paremmassa kunnossa kuin koskaan. (SS)

Hoilattuamme LOA:n keikan alkoi virittäytyminen tunnelmaan toden teolla, sillä pikkuhiljaa alkoi Hatebreed kivuta lavalle. Kilometrien päässä lavalta oli ympärillemme kuin vahingossa muodostunut oma pitti, jossa jo hyvissä ajoin ennen keikka painittiin. Keikka meni siinä rymytessä, setti oli pitkä ja pikkuhiljaa paikallisetkin alkoivat päästä mukaan, vaikkeivät (vieläkään) ymmärrä kiettareista mitään. Hatebreezer soitti suhteellisen kauan, enimmäkseen uusia biisejä. Vaikka ”meno” oli kova, oli keikka semisti pettymys, mikäpä nyt ei tuollaisella lavalla olisi.
Slipknotin viritellessä naamareitaan olikin korkea aika vetäytyä leiritulen ääreen sumplimaan seuraavan päivän kuvioita. (JT)

LAUANTAI

Älykääpiöiden mölytessä ympäri laajaa festarialuetta ei unta saanut palloon kuin muutaman tunnin kerrallaan. Aamuvarhaisella alkoi unen ja valvetilan välillä killuminen harmittaa, joten ei auttanut muu kuin kammeta leiriin kärvistelemään. Turokin muisti kertoa, kuinka oli Mayhemin keikalla pelottanut… Ensimmäisiin bändeihin oli aikaa reilusti, liikaakin, mutta kuinka ollakaan eihän niitä jaksanut edes hetken koittaessa mennä kattelemaan.

No, Sworn Enemy veivasi päivän esiintyjistä kuitenkin melko alkupäässä, ja pakkohan tätä hartaasti odotettua keikkaa oli mennä kattomaan. Kaikki oli kohdillaan, mutta jokin keikassa mätti, kun siitä ei näin jälkikäteen muista mitään. Nilkoille pomppimista oli, hyviä biisejä oli, mutta jotenkin flegmaattisuus ja George Bushin hehkutuksesta (ei tällä keikalla kuitenkaan…) johtuva junttimaisuus paistoi läpi. Eihän keikka ollut millään muotoa huono, mutta ikimuistettava se ei ollut, niin kuin pari muuta esiintymistä festareilla.
Velttous tarttui itseenikin, enkä päivän aikana jaksanut käydä katsomassa edes Born From Painia sen enempää kuin Six Feet Underiakaan. Sauli kävi kuitenkin katsastamassa Mad Sinin, joka leirissä lietsotusta huhusta huolimatta nousi lavalle Sworn Enemyn jälkeen. (JT)

Mad Sin oli nimensä puolesta tuttu bändi, mutta musiikkia olin vältellyt. Oman käsityksen mukaan eli muiden mielipiteitä myötäillen, oletin Mad Sinin olevan jonkinlaista rockabillyä. Kun jampat raahaisivat hanurinsa lavalle, musiikkityylistä ei enää voinut kiistellä. Läskibassoa hyvissä käsissä ja torttua päälaella. Itse yllätyin niin positiivisesti, että torttu valahti pöksyyni.
Vauhdikas keikka ja vaikka laulaja oli hieman ylipainoinen, jaksoi hän silti punnertaa koko setin ajan olympiakarsintamaisen kunniakkaasti. Reissun jälkeen ja kotiin päästyäni oli hinattava itsensä paikalliseen levyliikkeeseen hieromaan kauppoja kyseisen bändin tuotannosta. Hyvät kaupat tein! Ja sama englanniksi: After trip home I live, I have to faggotting myself in local plateshop do some shops that band products. Goods stores I do it! (SP)

Joitain asioita on vaikea sanoin kuvailla. Yksi sellainen on hämärtyvässä kesäillassa nähty ja koettu Igniten keikka, ja ensimmäisestä saksanvierailusta neljä vuotta sitten alkanut suhde koki tähänastisen huippukohtansa. Keikan energinen ja positiivinen ilmapiiri tenhosi enemmän kuin tuhat pittiä ja miljoona biitdaunia, ja vaikken miksikään hevosenkengässä mököttäväksi hipiksi meinaa vieläkään ryhtyä, oli bändin esiintyminen kirkkaasti festareiden paras, ja kaikkien aikojen listallakin aivan kärkipäässä. A Placed Called Homelta kuultiin kaikki tajunnan räjäyttävät hitit Runista By My Sideen, lisäksi palestiinan lapsille omistettu Sunday Bloody Sunday. Taidettiin eräs toinenkin koveri kuulla, vaan en kuollaksenikaan muista mikä. Joka tapauksessa, todellakin bändi paikallaan, myös niiden lukuisten hyväntekeväisyysjärjestöjen kannalta, joiden kanssa yhtye on tehnyt yhteistyötä. Tällä kertaa taisi olla jokin pyörätuolikeräys menossa… Tämän keikan jälkeen olisi voinut vaikka lähteä himaan, sillä mikään ei tuntunut enää miltään! (JT)

SUNNUNTAI

Edelleen tohkeissaan Igniten iltaisesta esityksestä oli suhtautumisvaikeuksia päivän ohjelmaan. Tarjoan jäätelön sille joka hommaa tämän orkesterin Suomeen, sillä kyseisen bändi on koettava ehdottomasti vielä uudestaan. No, jaksettiin sentään raahautua päälavan liepeille katsastamaan germaanista metalcorea. (JT)

Sunnuntai iltapäivä koitui Heaven Shall Burnin kohtaloksi. Omasta mielestäni yksi odotetuimmista WFF-esiintyjistä sai kärsiä huonojen soundien lisäksi myös aikataulujen venymisestä. Ennen HSB:tä soittanut Exhumed venytti oman settinsä niin pitkälle, että siltä vedettiin kesken vikaa biisiä töpö irti. Heaven Shall Burnille jäi minimaalinen aika soundchekin tekoon ja ehkäpä myös tämän aikatauluhässäkän takia jäi bändin loistava intro/outro uudelta Antigone -levyltä kuulematta. Bändi yritti pelastaa sen mikä pelastettavissa oli, mutta jotenkin meininki jäi vaisuksi. Ei keikka huono ollut mutta uskon, että bändi onnistuessa olisi vetänyt vertoja jopa Hatebreedille. Kaiken kukkuraksi saksaksi spiikatut välispiikit latisti tunnelmaa. (SS)

Street Dogsin ”Savin’ Hill” levyarvion jälkeen en ole saanut uusia ystäviä. Ei, en ollut tehnyt sitä arviota heti syntymäni jälkeen… Kovasti kehuttu Street Dogs on jättänyt minut verrattain kylmäksi levyltä eikä Saksassa nähty keikkakaan juuri säväyttänyt. Hyvää katupunkrockia, mutta joku taikaloitsu on jäänyt tekemättä, jotta musiikki kuljettaisi minut sävelten fantasiamaailmaan nauttimaan kypsistä musiikin hedelmistä, vailla huolta huomisesta. Unohtamaan kaiken muun ympärillä. No, Street Dogs ei ole fantasiamaailmasta vaan raadollisesta Bostonista, joten vertaukseni ei toimi lainkaan.
Keikka oli kaiken kaikkiaan ihan viihdyttävää katseltavaa ja kuunneltavaa; mainiot ”Fighter” ja ”Borstal Breakout” nostivat esityksen pisteitä, mutta diplomi jäi saamatta. (SP)

Heti Street Dogsin perään pärähti lauteille festareiden positiivisin yllättäjä Walls Of Jericho. Olihan tuota tullut levyltäkin kuunneltua, mutta enpä olisi silti uskonut että Candice on noin vihainen emäntä. Kyllä siinä silmä lepäs… Biisejä en tuntenut enkä pittiin jaksanut, silti viihdyin paikallani erinomaisesti koko keikan. Kertonee jotain laulajan vetovoimasta! Hyviä beatdowneja, ei ihan niin tavanomaisia ratkaisuja ja miehekästä karjumista. Bändi täytyy ottaa tarkempaan syyniin ja yrittää kollata joskus uudestaan livenä.

Ennen Terroria joutui vähän vetämään happea, Shadows Fallia pälyillen ja alueen hyviä ruoka-antimia nauttien.
Terrorista nyt voi olla mitä mieltä hyvänsä, mutta yksi seikka on kuitenkin varma. Kyseessä on järettömän kova livebändi, jota on kaikin puolin ilo katsella (??). Keikan alussa ja lopussa oli pitissä hiljaisempaa, joten tantereeseen pääsi vihdoin ottamaan oikein kunnolla tuntumaa. Materiaalia kuultiin ekalta demolta aina uuden levyn biiseihin, jotka ainakin noin livenä kuunneltuina vaikuttivat varsin monipuolisilta. Kahtena viimeisenä biisinä kuultiin Push It Away ja Lowest Of The Low, joten ei voi valittaa. Festariesiintyjien eliittiä. (JT)

Terrorin jälkeen esiintynyt englantilainen oi! legenda Last Resort oli kyllä pettymys. Ei bändi ole koskaan oikein ollut suurimpia suosikkeja, enkä nytkään innostunut nostelemaan muovituoppiani bändille. Muutamia suuria hittejä, King of the Jungle ja Violence in Our Minds, lukuunottamatta aika väsähtänyt oli meininki. Laulaja Roi (ei ollut kuitenkaan ihan susi(koira)) näytti pitkässä tukassaan, piukeissa farkuissa ja lenkkitossuissaan enemmän 80-luvun Kirkalta kuin klanipäiden idolilta. Monelta uudelta Last Resort fanilta meni varmasti hieman aikaa totutella legendan ulkonäköön ja ehkä se herättikin hämmennystä porukassa, jonka käsitykset bändistä olivat vallan muuta. Aikansa kutakin kaikenlaisia nahkapääleikkejä, musiikki on kuitenkin pääasia. (SP)

Paljon oli bändejä jo nähty, mutta suurin oli vielä edessä. Blood For Blood oli kuitenkin tolkuttomasti myöhässä, ja pieni ahistus alkoi hiipimään mieleen. Vihdoin päästiin aivan liian lyhyen setin kimppuun, jonka aikana kuultiin liuta hyviä biisejä, mutta suurimmat hitit jäi kuitenkin kuulematta. Paljon oli odotuksia bändiä kohtaan, mutta lyhyestä setistä ja väsähtäneestä sunnuntai-iltapäivästä johtuen jäi pieni pettymys päälle. Onneksi bändin näkisi koto Suomessa kuitenkin pian uudestaan.

Keikan jälkeen oli aika keskittyä Turbonegron missaamiseen (harmittaa) ja futiksen EM-finaaliin. Alueelle oli skateparkin viereen roudattu varsin iso näköradio, aamupäivän prömprömejä ja illan jalkapallohuipennusta silmälläpitäen. Kertoo jotain Keski-Euroopan kulttuurieroista, kun tuhatpäinen jengi tapitti finaalia silmäkovana vaikkei omalla joukkueella ollut kisoissa mitään käyttöä. Myös soihdutus nähtiin. Taustalla Max Cavalera paukutti viidakkorumpuaan. Kreikka voitti, joten tämän jälkeen oli hyvä painua pehkuihin odottamaan seuraavan päivän kärvistely-olympialaisia. (JT)

Kotimatka olikin sitten yhtä terva(snapsi)njuontia. Ens vuonna vois harkita festivaalin vaihtoa. Ei WFF huono vaihtoehto ainakaan bändien suhteen ole, mutta jotain vaihtelua perinteisiin kaipaisin. Matka toimi niin kuin pitikin ja eikä mitään yllättävää tapahtunut – olis edes dösän paskahuussi räjähtänyt!! (SS)

Paskamatkalaiset:
JT = Jaska
SP = Sauli
SS = Sören Sörensen