Avainsana-arkisto: Lost Society

Lost Society julkaisee uuden albumin, Suomen-kiertueelle keväällä

Yksi Suomen lupaavimmista metallivientitoivoista, jyväskyläläinen Lost Society julkaisee kakksoalbuminsa keväällä. ”Terror Hungry” -nimeä kantava lätty ilmestyy kauppoihin huhtikuun 4. päivä, minkä jälkeen yhtee suuntaa kotimaan klubikiertueelle. Jo astetta isompien lavojen ovia kulkutteleva bändi on mitä luultavammin mahdollisuus nähdä viimeisiä kertoja intiimiellä klubiekikoilla.

Huhti- ja toukokuun kiertuepäivät ovat seuraavat:

03.04.2014 Klubi, Tampere
04.04.2014 Klubi, Turku
11.04.2014 Stoppari On The Rocks, Mikkeli
12.04.2014 Torvi, Lahti
17.04.2014 Blackpool, Järvenpää
18.04.2014 Tavastia, Helsinki
02.05.2014 Rytmikorjaamo, Seinäjoki
03.05.2014 Radio Rock Cruise, Helsinki
16.05.2014 Henry’s Pub, Kuopio

”Terror Hungry” -biisilista

1. Spurgatory
2. Game Over
3. Attaxic
4. Lethal Pleasure
5. Terror Hungry
6. Snowroad Blowout
7. Tyrant Takeover
8. Overdosed Brain
9. Thrashed Reality
10. F.F.E.
11. Brewtal Awakening
12. Mosh It Up
13. Wasted After Midnight

Bonus:
14. You Can’t Stop Rock ’N’ Roll

www.facebook.com/lostsocietyfinland
www.nuclearblast.de

Viimeiset Jalometallit Club Teatrialla

Oulun Club Teatrialla elokuun alussa järjestetty Jalometalli Metal Music Festival keräsi sankoin joukoin metallimusiikin ystäviä nauttimaan kesäilloista ja raskaista sävelistä.

Kahdettatoista kertaa järjestetty festivaali juhlittiin viimeistä kertaa näissä tiloissa – liian lähelle kasvanut asutus potkii Teatrian tieltään, ja näin ollen myös Jalometalli joutuu etsimään uuden kodin. Ensimmäistä kertaa festivaalit järjestettiin Oulun Kuusisaaressa vuonna 2002, ja muutto nykyisiin tiloihin tapahtui 2006. Hyvä tovi on siis saatu nauttia Club Teatrian antimista, mutta ehkä tilojen vaihdos tuo myös pienen piristysruiskeen tapahtumalle.

Vuoden 2013 suurin ja kohutuin kiinnitys oli ehdottomasti yhdysvaltalainen trashin pioneeri Slayer. 80-luvun alussa perustettu bändi onkin oivallinen vetonaula tällaisille festareille – se vetää yleisöä taatusti kaikista ikäluokista nuorisosta metallimusiikin konkareihin asti. Kiinnostusta horjutti osaltaan kitaristi Jeff Hannemanin poismeno toukokuussa 2013, mutta toisaalta kansaa tuntui kiinnostavan yhtyeen nykyinen kokoonpano ja keikkakunto.

Jalometallialue oli jaettu järkevästi, kolmen lavan sijoittelu oli onnistunut. Samanaikainen soitto ei haitannut toisen lavan menoa ja roudauksellekin jäi aikaa. Myös anniskelualueiden sijoittelu ansaitsi täysi-ikäisiltä kävijöiltä kiitosta. Jalometallikävijät olivat rentoja, ja kun tilaa oli riittävästi, ei tungos ahdistanut kuten esimerkiksi Qstockissa.

Saavuimme perjantaina festarialueelle illan jo pimetessä tunnelmavalaistuksen puolelle. Näin ollen perjantain ensimmäinen ja samalla koko Jalometalli 2013 korkkaajabändi, Impaled Nazarene, jäi valitettavasti näkemättä. Yleisöltä saadun palautteen mukaan keikka ei tälläkään kertaa ollut pettymys. Katsastimme sisälavalla illan toisena esiintyneen Altairin. Ruotsalainen thrash-metalli bändi on perustettu jo vuonna 1997, mutta julkaissut vain muutaman demon pitkän, joskin undergroundmaisen uransa aikana. Yhtye veti keikkayleisöä mukavasti ja meininki oli kohdillaan. Selvästikin bändi on löytänyt tiensä Jalometalli-kansan tietoisuuteen.

Yhtäaikaa Altairin kanssa, ulkolava 2:lla, esiintyi Rovaniemeltä kotoisin oleva Ravage Machinery. Kiiruhdimme kuuntelemaan kokoonpanoa muutaman loppubiisin ajaksi. Yleisöä tuskin oli bändin toiveiden mukaisesti (liekö sitten vaikuttanut yhtäaikainen soittoaika Altairin kanssa), mutta keikka oli ehkä sopivastikin ulkolava 2:lla, hieman pienemmissä puitteissa, joten vähäisenkin yleisön diggailu täytti tilaa tyydyttävästi. Belgialainen Aborted aloitti keikkansa heti Altairin ja Ravage Machineryn jälkeen, joten eikun matka kohti päälavaa, deathmetallia ja grindcorea! Keikka oli yhtyeen ensimmäinen Suomessa, joten nähtävähän se oli. Kiivas ja nopeatahtinen metalli sai yleisöä mukavasti ja keikka oli kaikin puolin ärhäkkä.

Perjantain positiivinen yllättäjä oli Lost Society, nelihenkinen rässibändi Jyväskylästä. Nuoret jannut vetivät vanhojen metallistien elkein, ja keikkaa oli paitsi mukava kuunnella, myös erittäin viihdyttävää katsoa. Tunnelma oli lähes mielipuolinen, ja into lavalla oli käsin kosketeltavaa.

Ja taas päälavalle. NWOBHM:sta, thrashista ja metalcoresta ammentava kanadalainen heavy metal -pläjäys 3 Inches of Blood kokeili keikkailua (sekin) ensimmäistä kertaa Suomessa. Bändi ei varmaankaan ollut Jalometallikansalle kovinkaan tuttu, sillä yleisö viihtyi anniskelualueen tienoilla. Onneksi anniskelualue oli sijoitettu siinä määrin hyvin, että sieltä pystyi seuraamaan keikkaa huurteisen ääreltäkin. Toki edustallakin riitti fiilistelijöitä.

Australian ensimmäisiin thrash-bändeihin lukeutuva Hobbs’ Angel Of Deathin keikka oli myös ensimmäistä laatuaan Suomessa. Jo vuonna 1987 aloittanut ja muutaman vuoden tauon jälkeen vuodesta 2002 tahkonnut yhtye soittaa perinteikästä thrashmetallia kitaristi-laulaja Peter Hobbsin johdolla. Riisuttua ja alkukantaista thrashia, muuta ei tarvinne sanoa.

Illan vaihtuessa yön puolelle, alkoi jännitys tiivistyä. Ainoan keikkansa Suomessa tänä vuonna tekevä Slayer oli vuorossa. Päälavan edusta täyttyi odottavasta yleisöstä ja tunnelma oli loistava. Slayer ei todellakaan pettänyt yleisöään, eikä heidän asemastaan thrashin suurimpana ole epäilystäkään. Vastikään menehtynyttä Hannemania muisteltiin keikan loppupuolella vähäeleisen kauniisti, kun yhtyeen taustakangas vaihtui muunnelmaan Heinekenin logosta, jossa olutmerkin tilalla luki Hanneman.
Keikka oli räjähtävä, mahtava, osaamisen, lahjakkuuden ja kokemuksen taidonnäyte. Slayer on Slayer, mitä siihen voi lisätä?

Perjantain viimeiselle esiintyjälle jäi vielä energiaa tuhlattavaksi, ja miksipä ei olisi jäänyt, olihan se brittiläinen, vuonna 1995 perustettu Orange Goblin. Yhtyeellä oli ehkä vähän epäkiitollinen asema soittaa heti Slayerin jälkeen, mutta sisälavalle riensi sankka joukko siitäkin huolimatta. Keikka oli todellakin mukaansatempaava ja hyvällä meiningillä varustettu, näin ollen erittäin hyvä päätös kahdennentoista Jalometallin ensimmäiselle päivälle.

Lauantai valkeni osaltamme myöhään, emmekä kuuleman mukaan olleet ainoita, jotka saapuivat paikalle vasta hieman jälkijunassa. Ilma oli aurinkoinen ja lämpimähkö, ja iltaa kohti paikalle saapui väkeä luultavasti samoissa määrin kuin perjantainakin. Alkuillan viihteestä vastasi pudasjärveläinen National Napalm Syndicate, hiljaiseloa viimeaikoina viettänyt thrash-bändi. Saksalainen Holy Moses jatkoi rässiputkea päälavalla, tuoden festareille virkistävän poikkeuksen naispuolisen vokalisti Sabina Classen voimin. Holy Moses valloitti Jalometalliyleisön täysin – seitsemän vuoden tauon jälkeen. Sisälavan menot aloitteli Archgoat, kotimainen bläkkisbändi Turusta.

Deatchainin meno oli vauhdikasta ja rajua, ja rituaalimetalli soi kovaa. Laulaja ”Kai Jaakkola” K.J.Khaos esiintyi ilman paitaa dramaattisin ilmein ja tummat hiukset hulmuten, ja se sopi varmasti hyvin muillekin naiskatsojille. Saksalainen, 80-luvulla perustettu Tankard kuvailee itse musiikkiaan ”alcoholic metalliksi”. Yhtye on julkaissut tänä vuonna jo 15:nnen albuminsa, ja keikkakuntokin oli kova. Karismaattiset soittajat revittelivät lavalla täysillä, ja huumori pilkahteli etenkin laulajan silmäkulmassa.

Päälavalla viimeisenä esiintyneellä Blasphemyllä oli vankka kannattajajoukko yleisössä, ja bändin nimeä huudettiin antaumuksella ennen keikan alkua – yhtye antoikin odottaa itseään puoli tuntia. Mutta eipä huudettu suotta, kun kyseessä oli yhtyeen tämän kesän ainoa Euroopan keikka! Maskeeraukset ja niitein ja luodein ryyditetyt asusteet loivat keikalle omaa tunnelmaansa, ja tumma ilta oli omiaan tämänkaltaiselle musiikille.

Blasphemy, Jalometalli 2013
Blasphemy

Oululainen, vasta vuoden pystyssä ollut Vermivore tahkosi ulkolavalla hyvin perinteisenoloista metallia. Taitoa miehiltä löytyi, ovathan jäsenet soittaneet aiemmin useissa erilaisissa bändeissä, mutta tunnelma ei jostain syystä vain syttynyt. Odotukset bändin suhteen ovat kuitenkin korkealla, meininki lavalla oli kova ja biiseistä ei löydy moitittavaa. Lähes transsissa soittava basisti tosin herätti yleisössä pientä hilpeyttä.

Illan ja koko festivaalien viimeisenä esiintyjänä veivasi kanadalainen Voivod. Progesävyillä thrashia soittava kasaribändi vieraili Jalometallissa viimeksi neljä vuotta sitten, soittaen silloin kaikkien aikojen ensimmäisen suomenkeikkansa. Kovin suurta yleisömassaa ei Teatrialla enää puolenyön aikaan vellonut, mutta lavanedusta pakkautui silti täyteen.

Allekirjoittaneelle ensimmäinen Jalometalli oli menestys, tunnelma oli leppoisa ja järjestelyt toimivat täysin moitteitta. Tilavat ja siistit tilat, monipuolinen juomavalikoima sisältäen mm. Slayer punaviiniä, suppea mutta riittävä ruokatarjonta, muutamat myyntikojut ja fiksusti rakennetut ja sijoitetut lavat tekivät viikonlopusta miellyttävän ja ikimuistoisen. Festivaali keräsi paljon vieraita myös ulkomailta, etenkin länsinaapurista tuntui paikalla olevan reilusti väkeä. Innolla jäämme seuraamaan tulevan vuoden järjestelyjä ja tiedotusta, missä vuoden 2014 Jalometalli vietetään.

Teksti ja kuvat: Sirja Bordi ja Riikka Kauppila

Lutakko liekeissä elokuussa jo kahdeksatta kertaa

Vuodesta 2006 järjestetyn Lutakko Liekeissä -festivaalin kahdeksas vuosikerta tarjoillaan lauantaina 31. elokuuta. Tämän vuoden ohjelmistoon kansainvälistä väriä tuovat kanadalainen psychobillyä horrorpunkkiin yhdistävä The Brains sekä The Advertsissa jo 70-luvulla uransa aloittanut brittipunkin veteraani TV Smith, joka esiintyy tuttuun tapaan yksin kitaransa kanssa.

Kotimaisina herkkupaloina nähdään mm. vuonna 1998 aktiiviuransa lopettanut, kesällä ”Lotto”-albumin uudelleenjulkaisun johdosta muutamia keikkoja soittava kulttiyhtye Xysma, toukokuun alussa uuden albumin julkaissut Rytmihäiriö, Jyväskylän thrash/speed metal -vientitoivo Lost Society sekä ensimmäisinä hiphop-ryhminä Lutakko liekeissä -festareilla nähtävät Laineen Kasperi & Palava kaupunki sekä Asa & DJ Polarsoul.

[youtube url=4kdYMr84lxs]

[youtube url=xA8PHt289lM]

LUTAKKO LIEKEISSÄ 2013
Lauantai 31.8.2013, Tanssisali Lutakko & Lutakon piha, Jyväskylä

The Brains (CAN), TV Smith (UK), Xysma, Rytmihäiriö, Asa & DJ Polarsoul, Wasted, Laineen Kasperi & Palava Kaupunki, Terveet Kädet, Lost Society, Black Lizard, Flesh Roxon, Black Motor Hannibal, Ydinperhe, Baltimor, Neuroottiset Pelimannit, A Phantom Pack Of Black Hounds

Ennakkoliput: 25 eur + mahdolliset toimituskulut

www.lutakkofestival.com
www.facebook.com/lutakkofestival

Lost Society – Fast Loud Death

Lost Society on sellainen tapaus, josta puoli Eurooppaa on ollut tohkeissaan, tai metallipiireissä nyt ainakin. Lost Society vain tuli jostain yhtäkkiä melko suuren rummutuksen myötä, kun Nuclear Blast otti nuoren jyväskyläläisbändin talliinsa ja julkaisi siltä pitkäsoiton. Onhan tämmöistä uusvanhaa revival-thrashia nähty ja koettu viime vuosina aiemminkin, mutta Lost Society on kenties lafkansa järkevimpiä kiinnityksiä ainakin tällä vuosikymmenellä, ja muutenkin ehkä kiinnostavimpia ns. bilethrash-nimiä.

Lost Society veivaa perinnetietoista thrash metalliaan siten, kuin sitä on viime vuosinakin jo aika uutterasti ehditty soittaa. 80-luvulle nojaava speed/thrash taittuu näiltä nuorukaisilta varsin mallikkaasti, ja Lost Society kuulostaa alusta loppuun thrash metallilta, jonka vaikutteet ovat melko selvät. ”Fast Loud Death” on saatu kasattua kuitenkin ilman ylenpalttista kopiointia. Hauskaa on, mutta jos tästä jotain moitteita pitää löytää, niin välillä tuntuu suorittaminen kiilaavan rässäämisen edelle, ja muutenkin ”Fast Loud Death” kuulostaa hyvin paljon nimenomaan 2010-luvulla tehdyltä. Nuo ovat sellaisia piirteitä mitä en itse thrashiltani hae, mutta mikä tässä viehättää, on tyyppien innostunut ja aidosti rässäämisestä kicksejä saava ote, ei siihen muuta tarvita. Eivätkä toki tasokkaat biisitkään laske bändin pisteitä, vaikka toisaalta niitä olisi sopinut levylle muutama enemmänkin, mutta kyllä näilläkin eväillä Lost Society kiilaa vaikka kuinka monet samankaltaista ilmaisua suosivat kilpaveljensä suohon. Toivotaan, ettei bändi häviä yhtä äkisti kuin pelikentille kaahasikin.

[youtube url=_VYaSmFcfVM]

Overkill ja Lost Society Oulussa

Oulun Club Teatria oli sijoittanut lauantain thrashmetallipainoitteisen setin aikaiseen iltaan. Overkilliä lämppäävä Lost Society aloitti keikkansa jo ennen puolta kahdeksaa, ja sai soittaa settinsä lähes selväpäiselle yleisölle, jota oli saapunut paikalle muutaman kymmenen henkilön verran. Yhteiskietueen toiseksi viimeinen keikka ei näyttänyt painavan nuorta bändiä, sillä energiaa tuntui riittävän koko lyhkäisen mutta intensiivisen keikan ajaksi. Innokas nuori bändi oli omiaan nostamaan tunnelmaa, ja toimi erinomaisesti Overkillin vanhojen jäärien kanssa luoden tavallaan mielenkiintoisen katselman thrasmetalliin. Lost Societyn jäsenet kun eivät olleet edes vielä syntyneet, kun Overkill ratsasti rässihevolla suosionsa huipulla 80-luvun lopulla.
Lost Society kuulostaa ja näyttää erittäin lupaavalta uuden polven thrashmetallibändiltä, jonka tulevia keikkoja voi odottaa mielenkiinnolla.

Overkillin aloittaessa keikkaa oli yleisöä saapunut jo hieman enemmän, mutta silti jokseenkin nihkeästi. Totesipa yhtyeen keulamies Bobby Ellsworth keikan aikana, että seuraavalle keikalle kaikki tuovat sitten kolme ystävää mukanaan, jotta yhtye jaksaa vielä näinkin pohjoiseen palata. Tosin Overkill tuntuu keikkahistorin perusteella pitävän Suomessa keikkailusta, sillä nähtiinhän bändi viime kesänä Tuskassa.
Overkillin veti keikkansa kokemuksella ja ehkä yllättävälläkin innolla läpi. Vaikka Ellsworth joutuikin soolojen aikana vetämään happea lavan sivulla, jaksoi ukko heilua lavalla ja jutustella mukavia yleisölle.
Kaikkiaan reilun 70 minuuttia kestänyt keikka ei varmasti jättänyt ketään paikalle vaivautunutta kylmäksi, siitäkin huolimatta, että yhtyeen kakkoskitaristi Derek Tailer ei keikalle päässytkään. Bändin settilista kattoi läpileikkausen yhteen tuotantoon aina depyytiltä ”Electic Ageen” asti. Hienoa oli huomata, että bändi sai myös harvapäisen yleisön mukaan laulamaan.
Ehkä ainoana miinuksena voisi mainita liian aikaisen ajankohdan keikalle, ja jos en ihan väärin arvioinut, oli Teatrian tuoppikoko huvennut onnettoman pieneksi.