Avainsana-arkisto: Loputon Gehennan liekki

Loputon Gehennan liekki

Jo pelkällä trailerillaan keskustelua herättänyt ”Loputon Gehennan liekki” sai odotetun DVD-julkaisunsa reilut kaksi vuotta teatterilevityksensä jälkeen. ”Loputon Gehennan liekki” lienee ensimmäinen black metal -dokumentti Suomesta, jossa poltettujen kirkkojen lukumäärä on toistaiseksi yksi ja pahamaineisuudessa ei muutenkaan olla norjalaisten tasolla, mutta jonka black metal -skene on saavuttanut mainetta omilla neuvoillaan.

Dokumentin keskiössä ovat olennaisten suomibändien jäsenet kertomassa black metallin olemuksesta, syntyvaiheista, elitismistä, shokkiarvosta, kaupallisuudesta sekä ideologista seikoista. Asioista, joista ei esitetä yhtään tiettyä mielipidettä vaan haastateltavat antavat toisiinsa nähden ristiriitaisiakin lausuntoja, joten mitään yhtä totuutta dokumentti ei rummuttele. Ääni on annettu kokonaisuudessaan haastateltaville, joita haastatellaan olohuoneissa, metsissä ja muissa paikoissa. Haastateltavien olemus vaihtuu hillityn harkitusta arkisen kautta täysiin sotamaskeihin, ja näiden suusta tulee sekä harkittua kommenttia mutta paikoin höyrypäistäkin paatosta, jonka vakavasti otettavuudesta voivat katsojat olla montaa mieltä. Pallo heitetäänkin katsojalle, ja tätä vaaditaan kykyä suhtautua kriittisesti kuulemaansa, mutta tältä oletetaan myös perustietämystä black metallista. ”Loputon Gehennan liekki” ei väännä kaikkea rautalangasta, vaan edellyttää katsojaltakin jotain.

Dokumentti on kiinnostava, mutta olisi ollut mielenkiintoista nähdä esimerkiksi Archgoatin ja Black Crucifixionin sekä uudemmista nimistä esimerkiksi Ride for Revengen edustajien kommentteja, vaikkakin RfR:n edustajaa löytyy dokumentin ohjaajan penkiltä. Tokihan ruodittavaa ja haastateltavia olisi voinut haalia ja saada aikaan reilusti pitempikin dokumentti, mutta nykymuodossaankin ”Loputon Gehennan Liekki” on dokumenttina onnistunut, ja on tietty jo itsessään haaste mahduttaa kaikkea tuntiin. Se hämmentää ja kiehtoo, sekä pitää otteessaan ensiminuuteista lähtien.

[youtube url=RWzlSeGR5bU]