Avainsana-arkisto: Kyuss

Queens of the Stone Age – Songs for the Deaf

Kyussin pölyttyneen haudan ympärille kerääntynyt Queens of the Stone Age ei päässyt täyteen vauhtiin nikottelematta. Bändille oli siunaantunut pieni hitti Feel Good Hit of the Summerin myötä, mutta yhtyettä pidettiin siltikin vain Kyussin jatkeena. Queens of the Stone Agen kolmas studioalbumi ”Songs for the Deaf” kuitenkin räjäytti pankin ja kaasutti samantien aavikolle ja seisoi viimeistään tuolloin omillaan.

Queens of the Stone Age oli raaimmillaan ja raskaimmillaan näihin aikoihin. Kun radiosta kuuluva vaimea rummutus vaihtuu kappaleeksi You Think I Ain’t Worth a Dollar, But I Feel Like a Millionaire, albumi suorastaan räjähtää naamalle. Ja juuri tästä syystä albumi tekikin suuren vaikutuksen ilmestymisensä aikoihin. Kyseessä on eräänlainen teemalevy, joka kuvastaa roadtrippiä Losin sykkeestä Joshua Treen risupallomaisemiin. Plätty onkin rakennettu temaattiseksi kokonaisuudeksi, jonka jokainen osa edustaa yhtä matkan varrelle osuvaa radiokanavaa. Niin, ja kyllähän nämä biisit toimivat hyvin kokonaisuudesta eroteltuinakin, mutta parhaiten ne toimivat toisiinsa kaikenlaisten radio-ohjelmien avulla linkitettyinä. Maileja on 66 ja biisejä 14. Mukana oli tukku vieraita, heistä kenties tunnetuimpana koko albumin rummut kannuttanut Dave Grohl.

QOTSA teki tästä levystä modernin (ja ehkäpä mainstreamimman?) stonerin merkkipaalun sekä uransa suurimman ja kauneimman monumentin. Eikä bändi ole allekirjoittaneen mielestä päätynyt samanlaiseen suoritukseen ”Songs for the Deafin” jälkeen. Näin kymmenen vuotta ilmestymisestään levy lienee klassikkostatuksensa ansainnut?