Avainsana-arkisto: Johnny Superhero

Koria Kitten Riot – S/t

Se tavallinen tarina: poika tapaa tytön… ei kun siis, bändin kynäniekka kirjoittaa materiaalia, joka ei emoyhtyeen pirtaan sovi ja päätyy julkaisemaan sooloalbumin. Koria Kitten Riot on paitsi Antti Reikon, Johnny Superheron singer-songwriterin, pseudonyymi, myös hänen soolodebyyttinsä nimi.

Koria Kitten Riotia kuunnellessa käy nopeasti selväksi, miksi Reikko on sooloilemaan päätynyt: suurimmaksi osaksi akustinen mies ja kitara -himmailu on lopulta melko kaukana Johnny Superheron äänekkäästä kitaraindiestä. Ihan pelkkään kitaraan ja lauluun ei kuulijan tarvitse kuitenkaan tyytyä, sillä perinteisempien bändisoittimien lisäksi levyllä kuullaan myös ambientisti suhisevaa äänitapettia. Suhina voi osin tosin johtua siitäkin, että albumi on äänitetty erinäisissä makuuhuoneissa ja esimerkiksi 25 on tallennettu pelkästään kannettavan tietokoneen sisäänrakennettua mikrofonia (hyväksi)käyttäen. Miksaaja-Anttilalla (Eino; On Volcano) onkin varmasti ollut melkoinen urakka saada materiaali kaivettua esiin kaiken tuhinan keskeltä.

En voi väittää olevani tällaisen, minimalistisen ja akustispohjaisen indien expertti, mutta jos sanon Koria kitten Riotin kuuluvan Elliot Smithin ja vaikkapa Sister Flon (pre-AU) hengenheimolaisiin, niin tuskinpa kovin pahasti indie-entusiasteilta turpaani saan.

Koria Kitten Riotin debyyttialbumi 28.10.

Aiemmin Johnny Superhero -yhtyeen laulaja-kitaristina tunnettu Antti Reikko on äänittänyt levyllisen hienoja akustisia lauluja artistinimellä Koria Kitten Riot. Levy oli ollut valmiina jo noin vuoden ennen kuin julkaisijaksi löytyi tamperelainen Solmu Records. Albumi näkee päivänvalon vihdoin 28.10.2009.

Tarkempaa tietoa ja albumin ensimmäinen single ”The Wedding Waltz” kuunneltavana www.solmu.info/kkr-wedding

www.myspace.com/koriakittenriot

Levynjulkaisukiertue:
27.10.2009 Levykauppa Äx, Helsinki
28.10.2009 Bar Kuka, Turku
29.10.2009 Doris, Tampere
30.10.2009 Kultakala, Kalajoki
31.10.2009 West Coast, Kokkola

Johnny Superhero – Choices

Männä vuosina on puhuttu paljon ysäri-muodin paluusta, niin vaate- kuin musiikkimuodissakin. Jollain tavalla se on varmasti toteutunutkin, mutta myös pintamuodin (lue: kertakäyttömuodin) ulottumattomissa on jo pitkään palailtu vuosikymmenen taakse. Varsinkin punkin puolella tuntuu, että yhdeksänkymmentäluvun post-punk/-hardcore nostaa päätään niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

Johnny Superhero ei kuitenkaan ole uusi yrittäjä post-punkin saralla, vaikka kyseisen tyylilajin yhtyeitä referenssiksi tarjoaakin, vaan puhdasrotuinen indie pop-trio Turusta (mistäpä muualtakaan tällainen yhtye tulisi?). Supersankarin Joni tarjoilee indiensä säröisestä kitaramyrskystä, poweristi poppaavan helinän kautta aina hempeään, paikoin jopa folkahtavaan viipyilyyn. Kaiken kruununa on laulaja/kitaristi Antin ääni, joka hissuttelee tai repeilee tilanteen vaatimalla tavalla. Kolmikko, tai siis tällä julkaisulla vielä nelikko, kutsuu itse itseään melankoliseksi, mutta maaniseksi.

Se, miksi alussa mainitsin tuon yhdeksänkymmentäluvun, johtuu Johnny Superheron äänimaailmasta. ”Choices” nimittäin kuulostaa siltä, että se olisi toden totta julkaistu vähintäänkin kymmenen vuotta takaperin, pavementtien ja weezerien kulta-aikana. Vaikka orkesteri onkin perustettu tämän vuosituhannen puolella (2003), niin uskallan väittää, että ihan ensimmäistä kertaa ei pappia kyydissä olla.

Kuusi raitaa ja puolisen tuntia riittävät tällä erää mainiosti, mutta kyllä Johnnylla on myös mahdollisuus onnistua albumimitassa (yhtye on tosin julkaissut kaksi omakustanne-albumia ennen tätä levy-yhtiö-debyyttiään), varsinkin jos tuleva materiaali on edes lähellekään näin tasokasta. Tiedä sitten miten toisen kitaristin puuttuminen näkyy jatkossa, mutta en usko sen suuresti vaikuttavan.

Supersankarien lisäksi, hatunnosto lähtee myös upouudelle, suomalais-tanskalaiselle Around Your Neck –yhtiölle hienosta ensijulkaisusta. Lafkan tallista löytyy muuten myös Mesmer ja Murmansk, joten tulevaisuus näyttää paremmalta kuin hyvältä.