Avainsana-arkisto: H.P. Lovecraft

Kuuletko Cthulhun kutsun?

Yhdysvaltalaisen kirjailijan, Cthulhu-mytologian ”isän” H.P. Lovecraftin syntymästä tulee tänään kuluneeksi 122 vuotta. Elämänsä aikana aliarvostettu mutta nykyisin laajalti tunnustettu kirjailija luetaan fantasia- ja kauhukirjallisuustyylisuuntien suurimpiin vaikuttajiin, innoittaen monia taiteen aloja elokuvasta kuvataiteeseen ja musiikkiin.

Lovecraftilla ja Cthulhu-mytologialla näyttäisi olleen suuri vaikutus erityisesti metallimusiikkiin, varmasti tekstien synkän ja karun tunnelman vuoksi. Metallimusiikki kuulostanee ainakin ulkopuolisen korvaan kovin lovecraftmaiselta; loppujen lopuksi kaikki hyvä maailmassa kuolee, eikä toivoa pelastumiselsta ole. Tulkintoja on moneen lähtöön, mutta varsinkin kotimainen funeral doom -pioneeri Thergothon onnistui tallentamaan epätoivoisen ja synkän tunnelman harvinaislaatuisen onnistuneesti.

Metallica – The Call of Ktulu

Eittämättä yksi tunnetuimmista, mutta myös parhaista Cthulhu-biiseistä. Lovecraftiin bändin tutustutti Cliff Burton, ja niitä vaikutteita on kuultu vielä kauan Cliffin kuoleman jälkeenkin.

Death Breath – Cthulhu Fhtagn

Hieman erilainen instrumentaalitulkinta aiheesta. Joku voisi luulla kappaleen nimeä Monty Python -sketsiksi?!

Sentenced – Beyond the Wall of Sleep

Lovecraftin novelliin pohjautuva kappale ”North from Here” -albumilta, joka edustaa Sentencedin kulta-aikoja. Beyond the Wall of Sleep -aiheisia kappaleita löytyy myös mm. Black Sabbathilta (”Behind the Wall of Sleep”) ja Ragelta, mutta mahdollisuuksien mukaan suositaan tietenkin aina suomalaista.

Thergothon – Evoken

Funeral doomin pioneerien ”Fhtagn nagh Yog-Sothoth” -demolta löytyy mm. Evoken-kipale. Yhtyeessä soitti rumpuja PMMP:n hovisäveltäjä Jori Sjöroos.

Poison – Yog-Sothoth

Tätä Poisonia ei pidä sekoittaa Bret Michaelsin tukkasirkukseen. Tämä Poison perustettiin Saksassa vuonna 1982 ja julkaisi olemassaolonsa aikana ainoastaan läjän demoja. Siis trve cthvlhv metal!

[spotify uri=spotify:user:lammaszine:playlist:36iQVxifchrcGbF4F2qKq5 style=none]