Avainsana-arkisto: Goon

Goon – S/t

Suomen pieni mutta sitäkin pippurisempi ska-scene on saanut uuden jälkeläisen kun kotkalainen Goon julkaisi kolmannen, ”Goon”-nimisen, albuminsa. Goon on musiikillisesti liikkunut kuitenkin aina lähempänä skapunkkia ja -rockia kuin virkaveljensä esim. The Valkyriansissa tai The Blaster Masterissa, joten mistään lellikkilapsesta ei voitane puhua, korkeintaan jonkinasteisia hellyydentunteita herättävästä ottopojasta.

Goonin kehitys kohti perinteisempää rock-ilmaisua tuntuu edelleen jatkuvan; ilman torvisektiota tätä tuskin skaksi mieltäisi ollenkaan. Suomen kielen ja melko persoonattoman laulajansa ansiosta Goon muistuttaa välillä jopa depressiivisyyteen taipuviaisia suomirock-artisteja. Parhaimmillaan bändi pistää kuitenkin tiukasti kampoihin amerikkalaistyyppisille bailubändeille (Streetlight Manifesto, Reel Big Fish), mutta näille yhtyeille tyypillinen iloisuus ja positiivisuus loistaa Goonin musiikista poissaolollaan. Kotkalaisilta odottaisi jo pelkästään kansikuvan perusteella enemmän taistolaishenkeä kuin vain tilanteen surkuttelua ja siihen alistumista; sanoitukset eivät todellakaan innosta barrikaadeille lippuja liehuttamaan. Luovuttajafiiliksestä huolimatta levyn paras kappale on Asan tähdittämä Kuka välittäisi, jossa bändin kyvyt tarttuvien melodioiden säveltämisessä ja toimivien sovitusten kyhäämisessä tulevat hyvin esiin.

”Goon” on käyttökertojen myötä yhä paremmin avautuva tekele, joka ei kuitenkaan onnistu kokonaisuutena täysin vakuuttamaan. Bändin yhteensoitto ja tekninen osaaminen ovat esimerkillisiä, mutta kaksoisagentin rooli jonkinlaisena uuden sukupolven Suurlähettiläinä hiertää paikoin pahasti (vrt. Kun olet siinä). Bändi on itsekin ilmaissut pyrkimyksensä päästä eroon perinteisestä ska-menosta, mutta näen sen kyllä edelleen parempana vaihtoehtona kuin melankolisen paatoksen. Pyrkimyksenä lieneekin jonkinlaisen keskitien löytäminen näiden kahden ääripään väliltä, mutta ihan vielä siinä ei olla onnistuttu.

Goon

Mistä bändi on, kuka olet, roolisi bändissä, muut jäsenet?

Bändi on Kymistä ja olen Tatu, Hartsi ja Juho. Olen basisti, kitaristi ja laulajatrumpetistikitaristi. Lisäksi bändissä soittaa Onni the Pommi Asikainen saksofoonia, Hank Hendersson suoraan kaliforniasta rummuissa ja Voliere soittaa syntikoita.

Bändin historia (koska ja miksi perustettu, mitä muita bändejä jäsenillä aiemmin jne.)

Bändi perustettiin koska Reel Big Fishillä on niin hyvä biisi kun Beer. Soittaminen aloitettiin 2001 kesällä mutta miehistöä on päivitetty aikojen kuluessa. Muita bändejä jossa Goonin jäsenet vaikuttavat on Kotka Big Band, takaRaivo, Hopsteady Dubsystem Karhula, Africa Spirit Ensemble, Välilyönti ja Kotieläin.

Miten kuvailisit musiikkityyliänne (vaikutteet)?. Onko tyylinne tietoinen valinta ja miten pyritte erottumaan samantyylin bändeistä, vai pyrittekö?

Musiikkityylimme on kolmannen aallon skaata. Emme ole valintatietoisia. Emme pyri erottumaan muista ska-bändeistä, koska muutkin ska-bändit ovat niin hyviä ja haluamme olla samanlaisia. Vaikutteina on kaikki ska.

Sanoituspolitiikka? Viestinne, mitä haluatte kertoa?

Emme pyri viestimään musiikillamme mitään. Huonoja sanoja tehdään yhdessä tai yksin. Biisien sanat saattavat vaihtua useastikin.

Minkälaista palautetta olette saaneet, noin yleensä, bändinne keikoista, (mahdollisista) levyistä/demoista yms?

Levyt haukutaan yleensä lyttyyn paitsi chambersmagazinessa ja keikkoja kehutaan…

Onko bändillänne jotain päämäärää/tulevaisuuden suunnitelmia?

Ens viikolla mennään provinssiin soittamaan. muuta ei tiedetä…

Miten mielestämme ”unity” toimii eri ryhmien/kaupunkien välillä Suomessa?

Toimii toimii. Monica’s Lipsit Joensuusta ja Knobit Kauhavalta on mukavaa porukkaa…

Jotain lisättävää, yhteystietoja…

Menkää www.gangsteri.com ja kuunnelkaa ja katselkaa Etelän ihmettä joka puksuttaa kuin höyryveturi. Ja tulkaa myös keikoille!

Goon – Väärällä puolella

”Ahdistaako teitäkin?” Kyllä. ”Kuunnelkaa Goon-äänilevyä, niin tulette huomaamaan muutoksen.” Kuten tuosta lauseesta voi jotain päätellä, kyseessä ei ole mitään goottisynkistelyä vaan kuusihenkinen kotkalaisorkesteri Goon soittaa leppoista ska-musiikkia.

Goon aloitteli kesällä 2001 ja musiikki oli lähempänä skedepunkkia kuin skata. Goon tuli hiljattain toiseksi Luumäen Elävän Musiikin Yhdistyksen Bändiskaba vol. 3:ssa ja maaliskuussa bändi vuorostaan osallistui Anjalankoskella Nuorisokulttuuritapahtumaan voittaen sarjansa. Raati antoi mm. seuraavia arvioita: ”Omat, monipuoliset sävellykset plussaa, vapautunut meiniki” jne. Vaikka ska on yleisesti ottaen duurivoittoista, on Goonissa aistittavissa ripaus suomalaista melankolisuutta, kuten kappaleessa ”Tuska”. Se kertoo paskamaisesta ravintolaillasta, jonka varmasti jokainen on kokenut, jos viina maistuu vähäänkään humaltumismielessä. Biisissä ”Väärällä Puolella” on jo astetta totisempi meininki ja olen havaittavissa kriittisyyttä ihmisten turhaa narisemista ym. vinkumista kohtaan. Hyvä niin. Letkeämpää meininkiä tarjoaa englanninkielinen ”Kingston”, joka löytyy myös ”Fistful of Punk ’n Roll” -kokoelmalta. Intro ja kolme edellämainittua biisiä on nauhoitettu maaliskuussa 2003, lisäksi levyllä on bonusraitoina bändikämpällä nauhoitetut ”Kaikki Huutaa” ja ”Tuska” -raidat, joiden soundimaailma on sitten jo vähän tunkkaisempi.

Aiemmin mainittuun Nuorisokulttuuriraadin mielipiteisiin on helppoa yhtyä ja kokonaisuutena homma on näpissä ja soitto kulkee todella mallikkaasti. Etenkin kahteen kertaan levyllä soiva Tuska on potentiaalinen hitti. Laulajan äänikin sulautuu mainiosti koko pakettiin ja torvet törisevät onnistuneesti. Mitäs tästä muuta osaa sanoa? Erinomainen lisäys Blaster Masterin, Voimaryhmän ja Evilsonsin tahdittamaan Suomi-skajoukkoon.