Avainsana-arkisto: Gogol Bordello

Gogol Bordello klubikeikoille Suomeen

Mustalaispunk-yhtye Gogol Bordello saapuu loppukeväästä vuosien tauon jälkeen täydellä kokoonpanollaan klubikeikoille Suomeen. Huikeana live-bändinä tunnettu newyorkilaisyhtye soittaa klubikeikan Tampereen Pakkahuoneella perjantaina 28. maaliskuuta, ja seuraavana iltana on vuorossa konsertti Helsingissä The Circuksessa.

Gogol Bordellon järjestyksessään kuudes studioalbumi ”Pura Vida Conspiracy” julkaistiin heinäkuussa. Levyllään bändi jatkaa seikkailujaan mustalaispunkin ja monimuotoisen maailmanmusiikin parissa. Andrew Schepsin (mm. Manu Chao, Red Hot Chili Peppers) tuottama ”Pura Vida Conspiracy” haki innoitusta erityisesti eteläamerikkalaisesta musiikkiperinteestä, sillä yhtyeen nokkamies Eugene Hütz kirjoitti suuren osan levyn materiaalista matkoillaan Latinalaisessa Amerikassa.

Lukuisia kertoja Suomessa vieraillut yhtye nähtiin viimeksi Tavastialla akustisella keikalla syksyllä 2011. Gogol Bordellon edellinen sähköinen konsertti toteutui puolestaan itsenäisyyspäivänä 2010 Kulttuuritalolla.

Gogol Bordello (usa)
Pe 28.3.2014 Pakkahuone, Tampere. Liput ennakkoon alk. 37 euroa, ovelta 40 euroa.
La 29.3.2014 The Circus, Helsinki. Liput ennakkoon alk. 45,50 euroa, ovelta 45 euroa.

[youtube url=cvB0TIs-2EE]

www.gogolbordello.com
www.facebook.com/gogolbordello
www.fullsteam.fi

Gogol Bordello marraskuussa akustisena Tavastialla

Etnopunk-yhtye Gogol Bordello saapuu Tavastialle 21. marraskuuta osana loppuvuodesta järjestettävää Gogol Acoustic Bordello -Euroopan-kiertuetta. Konsertin liput tulevat myyntiin Tikettiin perjantaina 30. syyskuuta.

New Yorkissa viime vuosituhannen lopulla perustettu Gogol Bordello aloitti uransa akustisen musiikin parissa, mutta bändin suosion kasvettua yhtye on keskittynyt lähinnä sähköisempiin keikkoihin. Bändin musiikilliset juuret ovat kuitenkin aina olleet vahvasti esillä Gogol Bordellon levyillä ja esiintymisissä, ja esimerkiksi yhtyeen nokkamies Eugene Hutz tunnetaan pelkän akustisen kitaran suosimisesta.

Gogol Acoustic Bordellon kokoonpanoon kuuluu viisi muusikkoa Gogol Bordellon seitsemästä vakiojäsenestä: Eugene Hutz (laulu/kitara), Sergey Ryabtsev (viulu), Yury Lemeshev (haitari), Pedro Erazo-Segovia (lyömäsoittimet) ja Elizabeth Sun (perkussiot/taustalaulu).

Gogol Bordellon edellinen albumi, Rick Rubinin tuottama, ”Trans-Continental Hustle” ilmestyi keväällä 2010. Lukuisia kertoja Suomessa vieraillut yhtye nähtiin maassamme viimeksi joulukuussa 2010, jolloin kokoonpano esiintyi Kulttuuritalolla.

[youtube url=Klt904ga4IA]

Gogol Bordello (usa)
Ma 21.11.2011 Helsinki, Tavastia
Liput 37 eur +toimituskulut, ovelta 39 eur. Myynti alkaa pe 30.9.2011 klo 9.00

www.gogolbordello.com
www.fullsteam.fi

Eastpak Antidote Tour 2006

Maanantai-ilta ja liput 35€. Oli pieni etukäteiskutina, että kaapelin sali ei täyttyisi. Epäilys haihtui, kun noin sadan metrin jono ennakkolipun ostajia odotti pääsyään sisälle. Paljon nuoria tyttöjä, joka ei näyttänyt lounasleipiä äänimiehelle tuomaan tullutta ystävääni haittaavan. Vastamyrkkykiertue oli viimeistä iltaa vaille paketissa, ja kuukauden kiertäminen oli käynyt ainakin paitamyyjän voimille, mutta se kai tarkoittaa vain sitä, että hauskaa on ollut.

Kolmihenkinen Bedouin Soundclash ehti aloittaa illan reggae/soul/dub –meiningillä ennen kuin ulkona odotellut jono oli saatu purettua sisätiloihin. Tässä kohtaa järjestäjät olisivat voineet olla hereillä ja venyttää bändin aloitusta vaikka sen 15-minuuttia. Leppoisa bändi veti hyvän setin ja yleisö, saavuttuaan paikalle, oli ihan mukavasti mukana jameissa. Itse diggasin biiseistä, joissa koneesta laitettiin dub-soundeja taustalle ja rumpali oli mukana break-biittissä. Tuli etäisesti mieleen Asian Dub Foundationin alkuaikojen tuotokset. ”Basisti vetää aika douppeja laineja”, kuulin jonkun skene-jeesuksen mainitsevan vieressäni. Rauhallisempiin vetoihin ei nousuhumalainen mieli jaksanut keskittyä, katsastamisen arvoinen yhtye kuitenkin.

Gogol Bordello toi sirkuksen kaupunkiin. ”Ihan vitun apinoita” olisi Sören salettiin sanonut. Viulu, harmonikka, peltiämpäristä tehty rumpu, hassuja vaatteita, sirkusbasaari, tanssityttöjä ja raivokas punk-poljento. Tämä mustalaislauma ei tullut pummimaan kahta markkaa vaan paahtamaan kahta sataa. Jokaisen kappaleen ne vetivät kuin se olisi ollut viimeinen, loppuhehkutuksineen päivineen. Hutahutahutahuta parin tahdin harmonikkabreikki ja taas hutahutahutahuta. Mahtavaa matskua. Levyltä kuultuna en innostunut, mutta livenä loistava soppa.

Danko Jones on äijä”, sanoi lounaslähettiystäväni ja näytti äänimiehelle pedonmerkkiä. Uuden levyn ”Sticky Situation” avasi pelin, joka sisälsi yleisön iästä johtuen enemmän musiikkia kuin nokkelaa sanailua. Joku on kertonut, että Danko on leppoisa ja kiltti mies siviilissä, mutta alter egon päästessä valloilleen ei kukkoilulla ole rajaa. Leveä haara-asento, mikki hieman liian alhaalla, jotta saadaan aikaa uhkaava etukeno, pahisilveilyä, epäkypsää läppää, ja minimalistisia AC/DC -riffejä. Siinä resepti, josta yleisö näytti pitävän. Rutiinisuoritus rundin päätteeksi.

Seuraavan päivän coctail-flunssaa uhmaten noudin siiderin, ja jäin odottelemaan Disco Ensemblen aloitusta. Music Televisionin ihQ juontaja Axl huudatti bändin lavalle. La la laa This is my head exploding. Mutta mutta nyt on jokin vialla, pää ei todellakaan ole räjähtämässä. Jostain syystä ennen setin alkua salin takaosan äänentoisto oli tippunut pois päältä. Kaksi ensimmäistä kipaletta meni puuroisissa merkeissä, ja päätin lähteä äänipöydälle tiedustelemaan ovatko lounasleivät menneet väärään kurkkuun. Joku miehistä pinkaisi matkaan ja äkkiä myös anniskelualueella saatiin äänet kohdalleen. Hitit kuultiin jonkun uuden kappaleen ohella, josta ei kuitenkaan paljoa jäänyt päähän. ”Fresh New Blood” ja ”Black Euro” toimivat hienosti livenä, ja bändi tuntui antavan kaikkensa. Jotain spesiaalia DE voisi keikkasettiinsä kuitenkin lisätä. Turhan orjallisesti biiseistä vedetään levyversiot ja välispiikit jäävät lähinnä huudatuksiksi.

Havaintoja: Esitysten välillä vessajonot olivat niin pitkiä, että oli helpompi käydä toimittamassa tarpeensa ulkona sähkökaappiin. Anniskelualueelle pyrkiessä syynättiin ikä perusteellisesti. Poke veti ajokortin ulos muovitaskusta, pyöritteli käsissä ja tsekkasi, ettei sitä ole itse laminoitu. Tuli vaihdettua epäuskoisia katseita muiden jonossa olleiden kanssa. Olut loppui kesken. Nyt-liitteen vaikutusvaltainen musiikkitoimittaja näytti paikoin yksinäiseltä.