Avainsana-arkisto: For The Imperium

For The Imperium – S/t

”Tulimme pyytämään tyttärenne kättä ja puoli valtakuntaa”, ilmoittivat For the Imperiumin tanssivat ja soittavat pelimannit. Arvioitavan tuotoksen kansikuvasta päätellen eivät ilmeisesti saaneet, mutta jättivät ainakin soonisen sekasopan lattialle. Tapahtumapaikkana oli Twin Peaksista tuttu punainen huone, jossa kaikki puhuvat epäselvästi ja jonka nurkissa pyörivät hulluuden villakoirat.

”For the Imperiumin” lähtökohdat ovat suurin piirtein yhtä sekavat kuin tämän arviotekstin avausrivitkin. Kaaos on kyllä pysytellyt bändin mukana niistä ajoista, kun For The Imperiumin edellinen demo oli Lampaan arvioitavana. Bändin ensimmäinen täyspitkä piti kuunnelle hemmetin monta kertaa, ennen kuin siitä pystyi muodostamaan ensimmäistäkään järjellistä lausetta. Hankalaksi menee edelleen, kun yhtyeen metallista ja progesta ammentavaa, kaoottistakin meteliä pitäisi edes jotenkin analysoida. Paitsi ettei tämä nyt ihan niin kaoottista ole, bändi kun on kyennyt säilyttämään iskevyytensäkin, vaikka metallisen rymistelyn seassa on elektronisiakin elementtejä.

Sitten ”This is Chaos, Baby!” -demon For the Imperium ei ole varsinaisesti parantunut bändinä, mutta ei kyllä huonontunutkaan. Aluksi petyin hieman, kun levyltä puuttuivat ne edellisen demon kovisbiisit. Kyllähän jotkin ”For the Imperiumin” kappaleet alkavat erottua aluksi hieman puuduttavastakin kokonaisuudesta, mutta siihen menee pienoinen tovi. Summa summarum: For the Imperiumilla oli avaimet onnen punaiseen huoneeseen, se käänsi niitä lukossa ja ovi narahti auki. Ehkä saranat olivat hieman jäykät, mutta oven takana piileskellyt näkymä oli lopulta ihan miellyttävä.

For the Imperium – This is Chaos, Baby!

Jostakin Suomen perämetsistä kolisteleva For the Imperium lupaa kansalle kaaosta ja kaaosta kansa myös saa bändin kolmannella demolla, josta ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Jonkinsortin progressiivista, rockaavaa metallia jauhava For the Imperium ei kuulijaansa helpolla päästä. ”This is Chaos, Baby!”

Suorastaan valonnopeudella For the Imperium vaihtelee kasvojaan samalla kun se vie kuulijaparan matkalle universumin halki. Vaikka demolla ei heikkoja lenkkejä varsinaisesti ole, niin huippuhetket sijoittuvat silti alkuun ja loppuun, eli Breathing Life in You ja Bodycount-biiseihin. Hengästyttävän räyhäämisen vastapainoksi For the Imperium herkistelee ja lataa Fighting for Love ja Forgiveness -biisit, jotka ovat tässä kontekstissa hämmentäviä tunnelmapaloja. Musiikki on kimuranttia, mutta missään vaiheessa For the Imperium ei kuitenkaan sorru itsetarkoitukselliseen kikkailuun ja soitinhiplaamiseen, vaan poukkoilee itse sävellysten ehdoilla.

Demosta jäi oikein hyvä maku suuhun. Tätä olisi itse asiassa kuunnellut täyspitkänkin verran, sillä bändillä taitaa olla käsissään avaimet onneen. Se osaa säveltää hyviä ja kikkailevia biisejä sekä olla samanaikaisesti myös tarttuva ja helposti lähestyttävä.