Avainsana-arkisto: folkpunk

Jaakko & Jay – War Is Noise

Loppuunmyydyn seiskatuumaisen jälkeen onkin hyvä lähteä työstämään täyspitkää levyä. Jaakko & Jay jatkaa akustisen folkpunkin saralla ”War Is Noise” -debyytillään. Laulaja-kitaristi Jaakon hyvät lyriikat ja uniikki ääni sekä rumpali Jayn rytmit tekevät tämän duon uusimmasta levystä loistavan.

Uusia kappaleita on levyllä jokunen, mutta vanhoja demokappaleita kuullaan myös. Eteenpäin on menty sitten edellisen julkaisun; taustoille on lisätty uusia soittimia, kuten banjoa, viulua ja huuliharppua. Se lisää kappaleisiin lisää ulottuvuutta, joka korreloituu suoraan kappaleiden loistavuuden kanssa.

Kappaleiden C-osat ovat toimivia ja tuovat kokonaisuuteen tärkeän lisän, jota ilman kappaleet eivät olisi yhtä mielenkiintoisia. Lyriikat ovat nerokkaita ja simppeleitä, keikkatilanteissa tämä todentuu hyvin yhteislaulukohdissa. Livenä kyseinen duo onkin kaikista vahvimmillaan.

Debyytillä on pituutta noin 35 minuuttia, joka on mielestäni aivan sopiva tämäntyyliseen musiikkiin. Vaikka kappaleet menevätkin nopeasti ohi, eivät ne unohdu kovin helposti mielestä ja kuuntelijan tekee mieli kuunnella koko levy uudestaan alusta loppuun. Levy myös onnistuu hyvin tekemään kuuntelijalle positiivisen olon, missä ei moni bändi onnistu, vaikka yrittäisikin.

Jaakko & Jay – S/t

Vaikka tamperelainen kaksikko Jaakko & Jay ei ole julkaissut mitään virallista ennen tätä seiskatuumasta, ovat pojat ehtineet jo käymään Briteissä ja Amerikassa. Tyylilajina on folkpunk, akustisella kitaralla ja rummuilla vedettynä. Rummut eivät kuitenkaan ole mitkään Pearlin monsterisetit, vaan virveli ja ride -yhdistelmä.

Viisi kappaletta sisältävän seiskan aloituskappale Tough Guys määrää tahdin. Kappale on kuin valettu festariväelle, taputuskohtien ja helposti yhteenlaulettavien lyriikoiden takia. Varmaan tämän takia duo oli haluttu akti tämän vuoden festarikesässä. Lack of Communication kertoo ihmisten ja ylempien vaikuttajien välisistä kommunikaatiovaikeuksista. Lyriikat ja kitarakuviot ovatkin tämän seiskatuumasen kaikista syvin olemus. Rumpuja unohtamatta, joita yhtyeen rumpali Jay onnistuu käyttämään monipuolisesti setin pienestä koosta huolimatta. Taustalaulut ja taputukset tulevat juuri oikeisiin kohtiin ja lisää omaa maustettansa kokonaisuuteen.

Seiskatuumasen mukana tulee myös latauskoodi mp3-kappaleille. Tämä on mukava lisä paljon tietokonetta musiikin pyörittämiseen käyttäville ihmisille.

Ehkä seiskatuumasen lyhyys jää ärsyttämään, biisejä nimittäin saisi olla kaksin, jollei kolmen kappalein enemmän. Ensi kerralla kokopitkää, jookos?