Avainsana-arkisto: Fight the Night

Fight the Night

Helsingin Ääniwallissa järjestettävä Fight the Night on varsin kiinnostava lisäys tulevan kesän keikkalistalle. Viime syksynä hevin ja hardcoren parissa hurmannut iltama turposi heti toisella yrittämällään kaksipäiväiseksi kummajaisfestariksi, jossa voi nähdä ja kokea kaikenlaista Masterista Lord Fistiin ja Claudio Simonettin Goblinista United Seafoodiin. Ja kun tähän yhdistetään vielä roskaleffat, niin aijaijai ja uijuijui! Tässä on sitten festivaalin puuhapetet Alex Anttila ja Ville Metsola availemassa vähän Fight the Night 2: Nightmare Cityn taustoja!

Niin, keitäs tyyppejä tässä jutussa onkaan takana? Teillähän on keikkajärkkäilykuvioita taustalla enempi ja vähempi? Miten te ylipäätään keksitte duunailla tämmöistä yhdessä?

Alex: Itsellä takana keikkajärkkäilyjä vuodesta 2007 lähtien. Aluksi pienempiä klubikeikkoja kavereille ja pikkuhiljaa tämä homma tästä on vaan lähtenyt kasvamaan. Nykyisin Hectorock iltoja 2-3 kertaa vuodessa, mitä teen Ihanamäen Mikan kanssa, noiseiltamia pari kertaa vuodessa ja muuten nyt äärimetallia. Villeen tutustuin leffafriikkailun kautta kolmisen vuotta sitten ja yhdessä tehty erilaisia keikkasäätöjä. Viime keväänä tuli mieleen, josko voisi Pagan Altarin tuoda Suomeen ja siihen saatiin Blow Up That Gramophone mukaan kanssa. Erinäisten yhteisten kuvioiden kautta tuppaa tapaamaan aika helkutin mielenkiintoista porukkaa, joilla samat lähtökohdat tähän hommaan ja muutenkin yhteenkuuluvuuden tunnetta löytyy. Metsolan Villen kanssa menny omat iltamat monesti maaliin, joko tehty yhdessä tai jelpitty toisiamme keikkojen onnistumisen takaamiseksi. Ensimmäisessä Fight The Night iltamassa olin soittelemassa levyjä ja muuta jelppiä siinä. Promoilua jne (ja ohimennen keksin iltamille nimen! haha). Viime vuoden lopulla tuli mieleen josko tälle kesälle voisi lähteä jotain isompaa rakentamaan. Steelfest hoitaa hyvin black metal skeneä, Tuskalla, Nummirockilla ja Jalometallilla on taas oma linjansa, mitä ei haluttu lähteä sotkemaan. Siinä sitten heiteltiin toisillemme nimiä, lähdettiin kokeilemaan tikulla jäätä ja innokas vastaanotto oli bändeillä tulla mukaan hommaan. Niin koti- kuin ulkomaalaisilla.

Ville: Ite oon järkkäillyt keikkoja harrastuksena ja ammatillisesti kymmenisen vuotta. Alexiin tutustuin muutama vuos sitten leffanöräilyn kautta, myöhemmin kävi ilmi et ukko duunaa kans keikkoja, ja vieläpä välillä ihan mielenkiintoisiakin 😀 Häähää! Pikkuhiljaa alettiin tekemään suoraa ja epäsuoraa yhteistyötä tällä saralla ja hommat on toiminu hyvin, joten nyt kun tällästä isompaa kävi pyörittelemään Fight The Nightin muodossa, niin Alex oli enemmänkin kuin looginen vaihtoehto.

Mikäs tässä Fight the Nightissa on perimmäisenä ajatuksena?

Alex: Tarjota rohkeasti erilaisia elämyksiä musiikinystäville. Sekoittaa mukaan vielä suht härö Night Visions -leffa lauantain startiksi. Suomessa tällainen line up voi kuulostaa oudolta. Sitten taas kun mennään Keski-Eurooppaan, niin tämäntyyppisiä DIY-festareita alkaa löytymään melkoisesti ja kyllä niihin aikalailla suomalaisia reissaa. Nyt ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, vaan kaikki löytyy saman katon alta!

Ville: Tässä lähettiin sekoittamaan pakkaa ja tuomaan raskaamman musan tarjontaa laajemmin esille. Ei myöskään lähdetty ottamaan niitä ihan ilmiselvimpiä vaihtoehtoja vaan pyritään tuomaan framille nousevia kykyjä sekä täällä vähemmän nähtyjä kulttinimiä.

Onko teillä jotain selkeitä suuntaviivoja joiden puitteissa te aloitte näitä festejä järkkäämään? Oletettavasti se on merkinnyt aika paljon miten bändit teihin musiikillisesti kolahtavat?

Alex: Jatkoa ensimmäiseen Fight The Night iltamaan ei nyt lähdetty suoraan noin vaan suunnittelemaan. Meillä oli osa bändeistä pohdinnassa, osa putosi sitten poiskin, siirtyen myöhempään ajankohtaan ja siinä kun huomattiin että samankaltaisuutta löytyy ekaan Fight The Night iltamaan kuitenkin, Ääniwalli ois kuitenkin hyvä paikka tulevalle niin mennään samalla nimellä ja siihen perään vielä Umberto Lenzin loistokkaasta zombie-leffasta nimilisäys Nightmare City, kun Mortuary Drape vahvistui ja Goblinin mukaantulo alkoi näyttämään todennäköiseltä. Mortuary Drapen myötä oli helppo pyytää mukaan Ride For Revenge, Krypts ja Circle – Incarnation, joita voi kuvata helposti yhdellä sanalla = neroutta! Jokainen just mainittu täydentää Mortuary Drapen esitystä omalla monimuotoisuudellaan. Perjantai taas täydentyi helposti Master thrash-legendan ympärille. Villellä on hyvät kontaktit Ruotsin suuntaan, niin sieltä oli mukava saada mukaan Masterin menoa täydentämään Antichrist sekä Obnoxious Youth. Kotimaisista Jumalation ja Malicious Death täydentää tätä kattausta täydellisesti! Etenkin kun molemmilla bändeillä uutta soiteltavaakin lähiaikoina tulossa.

Ville: Molemmat heitteli kehiin ekan FTNnän jälkeen ja sit alettiin katselemaan et keiden aikataulu natsais ja miten sais täyteläiset paketit aikaseks molemmille illoille, hyvinhän tässä kävi. Ensimmäisen Fightin toistoon ei lähdetty ja seuraava on varmaan taas snadisti erilainen.

Ensimmäinen Fight the Night oli yhden illan kekkemot joissa oli kourallinen bändejä, mutta tämä kakkososa on jo kaksipäiväinen ja bändejäkin on aikamoinen liuta. Mites tässä nyt näin kävi? Jos nyt ajatellaan että eka FTN tappeli ihmisten illanviettosuunnitelmissa perusbaarikeikkojen kanssa, niin nyt ollaan sitten samassa sarjassa jo isompienkin festareiden kanssa.

Alex: No joo, kuten jo aiemmin mainittu, niin isompia festejä, jotka hakee myös isompia massoja tästä maasta löytyy. Ääniwalliin mahtuu sen tuhatkunta ihmistä, valtaosa bändeistä ei paljoa muilla festeillä tänä kesänä keikkaile ja mukana ensikertaa Suomessa vierailevat Chrome ja Salem’s Pot.

Ville: Nälkä kasvaa syödessä ja jos idea on hyvä niin miksei sitä lähtis toteuttamaan? En näkis tätä kuitenkaan minään megafestarina vaan lähinnä isona klubikeikkana jossa on mahdollista nähdä kovia kotimaisia ja ulkkareita snadisti intiimimmässä ympäristössä.

Ohjelmistossa on sekä uusia kykyjä että vanhoja legendoja, useammasta eri tyylilajista. On tuoreita suomibändejä malliin Lord Fist, sitten on death metal -legenda Master ja sitten mennään kauhuproge Goblinin kautta Hawkwind-liitännäiseen Psychedelic Warlordsiin. Tässä on aika laaja skaala, mutta onko teitä pelottanut se että paletti leviäisi liiankin laajalle?

Alex: Perjantain pääpaino on thrash-metal voittoinen Masterin johdolla, lauantai taas black metal -henkinen, mitä Mortuary Drapen ympärille rakentui. Goblin, Alan Daveyn Hawkwind projekti, Chrome, Salem’s Pot, Tombstoned taas tukee toinen toisiaan. Monelle black metallista diggaavalle tutulle Hawkwindin tuotanto ja Goblin on yhtä kovaa kauraa kuin black metal genren klassikot. Muutenkin aika harvassa on festarit, missä joka ikinen esiintyjä osuu ja uppoo jokaiselle. Doom-genrestä itsellä oli useampi idea, minne ei sitten menty. Erillistä doom-iltamaa vartenkin on jo tosin suunnitelmia, haha!

Ville: Luottoa on, että Suomesta ja lähinaapureista löytyy porukkaa, joita kiinnostaa tsekata saman viikonlopun aikana raskaamman musan saralta laajemminkin mielenkiintoisia akteja ja onkin ollut mukava huomata että nimenomaan 2 päivän ennakoita on mennyt eniten ennakkolipuista.

Fight the Night kakkonen järjestetään Helsingin Ääniwallissa. Tuossa paikassa ei ole käsittääkseni keikkoja paljoa vielä järkättykään? Mikä mesta tuo nyt sitten edes on?

Ville: Ääniwalli on 1-kerroksinen halli Vallilan ytimessä, johon on duunattu keikkatilat. Tilana aivan loistava hieman isommalle tapahtumalle säilyttäen kuitenkin klubifiiliksen. En tässä enempää paljasta, tulkaa mestoille toteamaan.

Mikä on ollut näiden festien järkkäämisessä kivointa ja helpointa? Mikä taas haastavinta?

Alex: Kivointa on kun bändi natsaa, keikka lähenee, tulee itse keikka ja hommat menee putkeen. Kaikki muu siinä ympärillä on taas stressinhallinnan harjoitusta parhaimmillaan. Pagan Altar iltamissa esimerkiksi kaikki oli ok, niin sitten yksi kitarapiuha puuttui. Ei muuten mitään, mutta piti olla kahden kaapin välille suht pitkä ja piuhaa ei sitten löytynyt mistään. Onneksi keikka saatiin hoidettua ilman kyseistä piuhaa ilman sen kummempia ongelmia. Keikkahommia aloitellessa useampi vuosi sitten yhtenä Kantisbaarin keikkailtana kaikki bändit toi paikalle pelkkiä bassokaappeja ja nuppeja. Aika kiireellä kiroillen siitä sitten väki juoksi hakemaan lisää kilkettä. Aina tulee vastaan jotain mikä yllättää. Miten asioihin reagoi ratkaisee…

Ville: Parastahan on kun saa tosiaan itse miettiä et mitä sinne tuo ja nähdä kun hommat alkaa rullaamaan, pahinta sit taas jos mikään ei skulaa vaikka mitä tekis. Onneksi tälläiset tapaukset on harvemmassa.

Onko teillä tätä vuotta ajatellen mitään tavoitteita, oliko kyse sitten käytännön järjestelyiden sujuvuudesta tai ihan yleisötavoitteista?

Alex: Paras tavoite olisi, että väki löytää festivaalit, viihtyy paikan päällä, kuulee ja kokee jotain uutta! Ja toki olisihan se kiva, että maksetut kulut saataisiin katettua. Tuo uskoa tulevaan, sillä nyt jo melkein seuraava Fight The Night iltaman kattaus kasassa!

Ville: Toivotaan et hommat menee kaikinpuolin nappiin ja sekä bändit & yleisö viihtyy. Onhan se aina toivottavaa et porukkaa olis tulossa just sen mitä mesta vetää.

Pysytään vielä kuitenkin tässä vuodessa. Mitä keikkaa tai keikkoja odotatte henkilökohtaisesti eniten tämän vuoden osalta?

Alex: No ainakin Jussi Parviaisen ja Kuusumun Profeetan tähdittämää Hectorock seiskaa Kuudennella Linjalla toukokuun lopulla. Jussi saa laajan suunvuoron ja yksi hänen viimeisimmistä elokuvista näytetään iltamissa. Juuri tovi sitten puhuin pitkät Pätkät Kuusumun Profeetan Mikko Elon kanssa käytännön asioista ja Hectorock keikka on Kuusumun visuaalisin keikka, mitä ovat ikinä tehneet! Videoita ja eri efektejä tullaan käyttämään suht armotta keikalla. Marraskuun alussa Bolt Throwerin ja Saint Vituksen yhteiskeikalle Englantiin on pakko päästä myös. Se vielä Fight The Night festistä, että Chromen näkemin, vai sanoisiko pikemminkin kokeminen kiinnostaa todella paljon!

Ville: Fight The Nightista kiinnostaa toki kaikki mitä ei aiemmin ole tullut koettua ja muiden osalta Human Eye 26.7. Ääniwallissa on kyllä sellanen juttu et huhheijaa!

Onko teillä vielä jotain muuta sanottavaa? Millaisin mielin kannattaa tulla juhlimaan?

Alex: Avoimin mielin paikan päälle! Tässä on aidosti kyse jostain ainutlaatuisesti koto-Suomessa, mitä ei noin vain pääse kokemaan. Palava halu jo tässä vaiheessa infoilla mitä kolmoseen tulee, mutta maltetaan mieli vielä hetkeksi.

Ville: Tulkaa tsekkaamaan tutut jutut ja ainakin maistelemaan vähän vieraammat.

www.facebook.com/events/399518763525716

Fight the Night palaa kaksipäiväisenä

Vallilan Ääniwalli-klubilla viime syyskuussa järjestetty Fight the Night -sisäfestivaali saa jatkoa kesällä. Tällä kertaa myös ulkomaisia kulttivieraita sisältävä ja entistä metallisempi tapahtuma järjestetään 13.–14. kesäkuuta.

Perjantain kattaus painottuu koti- ja ulkomaiseen thrash osaamiseen. Illan toisena pääesiintyjänä nähdään Paul Speckmannin luotsaama legendaarinen Master, jonka settilistassa on mukana myös Master-yhtyettä edeltäneiden Death Striken ja War Cryn tuotantoa. Toinen odotettu pääesiintyjä on legendaarinen, useisiin Dario Argenton klassikkokauhuelokuviin musiikit säveltäneen Claudio Simonettin Goblin-kokoonpano.

Lauantai pitää sisällään kotimaista ja ulkomaista black- ja death metallia sekä psykedeelistä äänimaailmaa. Lauantain pääesiintyjät ovat italialainen kauhuelokuvista vaikutteensa ottava black metal -yhtye Mortuary Drape sekä ensi kertaa Suomessa esiintyvä Helios Creedin luotsaama kulttibändi Chrome.

Molemmat illat aloittaa Alan Daveyn luotsaama Psychedelic Warlords -kokoonpano, joka tarjoaa festarikansalle Hawkwindin kuolemattomia klassikoita 40 vuoden takaa. Perjantaina kuullaan Robert Calvertin ”Captain Lockheed and the Starfighters” -levy kokonaisuudessaan ja lauantaina Hawkwindin ”Hall of the Mountain Grill”.

Fight the Night vol. 2: Nightmare City
13.–14.6.2014 Helsinki, Ääniwalli

Perjantai 13.6.
Master, Goblin, Antichrist, Psychedelic Warlords: Captain Lockheed and the Starfighters set
Obnoxious Youth, Jumalation, Lord Fist, Malicious Death

Lauantai 14.6.
Chrome, Mortuary Drape, Ride for Revenge, Psychedelic Warlords: Hall of the Mountain Grill set
Krypts, Salem’s Pot, Circle – Incarnation, Tombstoned, United Seafood

Lauantain avaa Night Visions Young Warriors -elokuvanäytös.

www.facebook.com/events/399518763525716