Avainsana-arkisto: Death Breath

Kuuletko Cthulhun kutsun?

Yhdysvaltalaisen kirjailijan, Cthulhu-mytologian ”isän” H.P. Lovecraftin syntymästä tulee tänään kuluneeksi 122 vuotta. Elämänsä aikana aliarvostettu mutta nykyisin laajalti tunnustettu kirjailija luetaan fantasia- ja kauhukirjallisuustyylisuuntien suurimpiin vaikuttajiin, innoittaen monia taiteen aloja elokuvasta kuvataiteeseen ja musiikkiin.

Lovecraftilla ja Cthulhu-mytologialla näyttäisi olleen suuri vaikutus erityisesti metallimusiikkiin, varmasti tekstien synkän ja karun tunnelman vuoksi. Metallimusiikki kuulostanee ainakin ulkopuolisen korvaan kovin lovecraftmaiselta; loppujen lopuksi kaikki hyvä maailmassa kuolee, eikä toivoa pelastumiselsta ole. Tulkintoja on moneen lähtöön, mutta varsinkin kotimainen funeral doom -pioneeri Thergothon onnistui tallentamaan epätoivoisen ja synkän tunnelman harvinaislaatuisen onnistuneesti.

Metallica – The Call of Ktulu

Eittämättä yksi tunnetuimmista, mutta myös parhaista Cthulhu-biiseistä. Lovecraftiin bändin tutustutti Cliff Burton, ja niitä vaikutteita on kuultu vielä kauan Cliffin kuoleman jälkeenkin.

Death Breath – Cthulhu Fhtagn

Hieman erilainen instrumentaalitulkinta aiheesta. Joku voisi luulla kappaleen nimeä Monty Python -sketsiksi?!

Sentenced – Beyond the Wall of Sleep

Lovecraftin novelliin pohjautuva kappale ”North from Here” -albumilta, joka edustaa Sentencedin kulta-aikoja. Beyond the Wall of Sleep -aiheisia kappaleita löytyy myös mm. Black Sabbathilta (”Behind the Wall of Sleep”) ja Ragelta, mutta mahdollisuuksien mukaan suositaan tietenkin aina suomalaista.

Thergothon – Evoken

Funeral doomin pioneerien ”Fhtagn nagh Yog-Sothoth” -demolta löytyy mm. Evoken-kipale. Yhtyeessä soitti rumpuja PMMP:n hovisäveltäjä Jori Sjöroos.

Poison – Yog-Sothoth

Tätä Poisonia ei pidä sekoittaa Bret Michaelsin tukkasirkukseen. Tämä Poison perustettiin Saksassa vuonna 1982 ja julkaisi olemassaolonsa aikana ainoastaan läjän demoja. Siis trve cthvlhv metal!

[spotify uri=spotify:user:lammaszine:playlist:36iQVxifchrcGbF4F2qKq5 style=none]

The Project Hate – In Hora Mortis Nostræ

Miltei kymmenen vuoden ikään ehtinyt The Project Hate MCMXCIX palaa levytyskantaan tällä kuudennella albumillaan. ”In Hora Mortis Nostrae” ei juurikaan uusia tuulia Viha Projektin meluamiseen tuo, mutta kukapa niitä kaipaisikaan.

Muunmuassa Gravessa, Entombedissa ja Death Breathissa kannuksensa hankkinut miehistö ei juuriaan häpeile, vaan antaa rakkautensa death metallia kohtaan kuulua selvästi. Tekninen death metal onkin Project Haten musiikillinen ydin, mutta tuttuun tapaan myös voimakkaasti sykkivä industriaalinen äänimaailma seuraa yhtyettä, kuin hai laivaa. Paikoin irti päästetään myös vahva goottilainen tunnelma ja varsinkin Jonna Enckellin laulamat osiot vievät kuulijan Evanescencen ja Lacuna Coilin luomiin goottimetalli-sfääreihin. Jokainen sitten päättäköön onko se hyvä vai huono. Kyllähän Projekti osaa vauhtia hiljentääkin, mutta nuo kahden euron syntetisaattorimaalailut eivät juurikaan eroa kahden euron syntetisaattoriyhtyeiden materiaalista.

Koko ”In Hora Mortis Nostrae” on periaatteessa yhden tempun toistoa; Jörgen Sandströmin murisemaa death-runnomista ja Jonna Enckellin lurittamaa goottitunnelmointia. Ainoastaan muutamat kahdeksankymmentä lukua henkivät syna-pop-kuvioinnit nostattavat mielialaa. Tosin vain hetkeksi.

Mielenkiintoisin seikka Project Haten tuoreessa albumissa on se, että sen julkaisee Storm Vox Records, jonka omistaja Peter Stormare on tunnettu ruotsalainen näyttelijä, joka kotimaansa ulkopuolella on myös näytellyt muunmuassa Pako-sarjassa Abruzzin roolin. Että sillä viissiin.