Avainsana-arkisto: Dave Mustaine

Dave Mustaine nimmarikeikalla Suomalaisessa – voita signeerattu elämänkerta

Thrash metal -kitaraurho Dave Mustaine tulee bändinsä kanssa Suomeen torstaina 17.3. ja julkistaa samalla juuri suomennetun elämäkerran ”Mustaine – Heavy Metal mustelmat”. Mustaine signeeraa uutta kirjaansa Aleksin Suomalaisessa kirjakaupassa noin klo 14.30 – 16.00. Tämä kirjakauppavierailu ja signeeraustilaisuus ovat Daven ainoat Euroopassa koko ”European Carnage” -kiertueen aikana.

KILPAILU ON PÄÄTTYNYT, VOITTAJALLE ILMOITETAAN HENKILÖKOHTAISESTI!

www.megadeth.com
www.suomalainen.com
www.paasilinna.fi

Joel McIver: Metallica

Vanhana Metallica-fanina en voinut olla lukematta vuonna 2004 Liken julkaisemaa kirjaa ehkä maailman suosituimmasta heavy metal yhtyeestä. Metallicasta on vuosien varrella kirjoitettu yhtä sun toista, mutta vielä näin laajaa historiikkia ei ole bändistä tehty. Kirjan kirjoittaja Joel McIver on itsekin pitkänlinjan Metallica-fani, mutta siitä huolimatta kirja tuntuu olevan rehellinen, eikä kritiikkiä bändiä kohtaan säästellä. Mielenkiintoinen seikka on myös se, että itse Metallican jäsenet eivät ole äänessä kuin välillisesti, eikä he ole virallisesti hyväksyneet/allekirjoittanut kirjan läppiä.

Kirja etenee kronologisesti Metallican alkuajoista aina St. Angerin jälkeiseen maailmaan. Alkuun luulin lukevani heavy metalin historiaa (Pedon meteli –kirjaa), sillä kirja alkuosa on lähes kopio kyseisestä teoksesta. Taustoja läpikäydään New Wave of the British Heavy Metalin kulta-ajoista ehkä liiankin syvällisesti, ja itse kohde jää vähemmälle huomiolle. Kirja pääsee kunnolla vauhtiin vasta osiossa, jossa Metallica alkaa työstää ensimmäistä albumiaan ”Kill ’em All”:ia. Dave Mustainen äksyilyt sekä hillitön dokailu Metallican uran alkuvaiheilla on vanhaa, mutta viihteellistä luettavaa. Myös Cliff Burtonin mukaantulo tuo kirjaan uutta pontta ja virikettä. Itseasiasssa Cliffin vaikutus Metallican musiikkiin korostuu mitä pitemmälle kirja etenee. Kirjailija Joel McIver esittää kirjassa 14 erilaista myyttiä koskien Metallicaa, jotka hän murtaa tai on murtamatta aivan kuten tehdään Discoveryn channelin Myytinmurtajat-ohjelmassa. Välillä mennään jopa lapsellisuuksiin asti esim. vertailemalla Metallicaa ja Slayeriä: kumpi keksi thrash metallin? Kummalla on enemmän iskuja minuutissa? Voe prkl!

Kirja on pitkä kuin nälkävuosi, mutta mielenkiinto pysyy yllä loppuun asti, onhan Metallican historia poikkeuksellisen värikäs ja vaihderikas. Bändin nousu on kaikille tuttu, mutta mielenkiintoisempaa luettavaa on Metallican jo yli kymmenen vuotta jatkunut laskusuhdanne. Joel McIver ei säästele sanoja haukkuessaan Metallican nykytuotannon. Nämä Loadin ja Reloadin dissaamiset ovatkin kirjan ehdottomia highlightseja.

Mammuttimaisesta pituudesta huolimatta kirjan ahmi muutamassa illassa läpi. Mitään uutta bändistä kirja ei esiin juurikaan tuo, mutta toistaiseksi bändistä ei parempaa historiikkia ole vielä tehty. Luettuani kirjan vahvistui mielipiteeni siitä, että edesmennyt Cliff Burton oli sen musiikillisen voiman lähde, joka teki Metallicasta sen bändin, joka sai minut aikoinaan sekaisin heavy metallista. Vaikka tähti alkaa olla hiipunut, toivon toki vielä sydämestäni, että tulee se päivä kun Metallica yllättää kaikki tekemällä vielä yhden klassikkoalbumin.