Avainsana-arkisto: Cause A Riot

Lords Of Death kiertää loppuviikon Suomessa

Jenkkiläinen hardcore/punk-orkesteri Lords Of Death kiertää loppuviikon Suomessa. New Yorkin Brooklynistä lähtöisin oleva viisikko vetäisee keskiviikosta alkaen keikat Tampereella, Lahdessa, Helsingissä ja Turussa. Kaikilla keikoilla nähdään lämppärinä Cause a Riot ja Lahden keikkaa lukuunottamatta myös NHL95. Paikkakuntakohtaisesti tarjolla on lisäherkkua Cigarette Crossfire, TAXin ja Eyewitnessin muodossa.

Lords Of Death (usa), Cause a Riot, NHL95
Ke 10.7. Vastavirta, Tampere (+ TAX, Cigarette Crossfire)
To 11.7. Torvi, Lahti (+ Cigarette Crossfire (ei NHL95))
Pe 12.7. Bar Loose, Helsinki
La 13.7. TVO, Turku (+ Eyewitness)

Tampereen ja Lahden keikat alkavat mahdollisimman aikaisin, Turussa ensimmäinen bändi aloittaa puolestaan jo klo 19:30.

www.facebook.com/LordsofDeathBand
lordsofdeathny.bandcamp.com
Facebook-tapahtuma

[youtube url=0a_eDpQYAgE]

Better Not Born / Cause a Riot – Split

Vaihteeksi vähän monipuolisempaan otteeseen splittikaverien valinnan suhteen ovat nyt ajautuneet Better Not Born ja Cause A Riot. En varsinaisesti arvannut että juuri nämä kaksi bändiä tekisivät kimppalevyn johtuen niiden hyvin erilaisista musiikillisista linjoista, mutta onhan se aiemminkin havaittu moisen poikkeavuuden olevan nimenomaan rikkaus. Kummaltakin bändiltä on mukana kaksi uutta biisiä.

Metallisävytteistä crustia murjovan Better Not Bornin edellinen seiskatuumainen jätti hieman toivomisen varaa soundipoliittisista syistä, vaikka musiikillisesti olikin ihan mainio äänite. Nyt ovat ainakin soundit kunnossa, ja niin ovat kyllä biisitkin. Better Not Born on selvästi kehittynyt ja saanut sävellyksistään monisyisempiä ja syvempiä, vaikka yhtye ei ole mustasta linjastaan tinkinyt rahtuakaan. Erittäin hyvä kehityssuunta.

Cause a Riot on melodisen punkkinsa kanssa sekin vanha tuttu. Toisin kuin ensimmäisen kasettinsa, ei CAR:n ensiseiska räjäyttänyt samalla tavalla pankkia. ”Se jokin” jäi saavuttamatta, mutta nyt näyttäisivät järvenpääläiset olevan taas jutun juonessa mukana. Rima jopa nousee parhaimman tähän mennessä kuullun CAR-biisi Swan Songin myötä, eikä oikeastaan reippaampi Disheartened jää siitä juuri kauemmaksi. Molemmat sävellykset ovat erittäin tyylitajuisia ja viimeisen päälle harkittuja, vaikka mitenkään sliipatuiksi tai nynnyiksi niitä ei voisi kuvailla.

Levyn molemmat bändit ovat ainakin näillä biiseillä todella kovassa vedossa. Yhtyeet ovat pysyneet juurilleen uskollisina, mutta ottaneet tarpeeksi ratkaisevia askelia jotta kuulijalle ei synny mielikuvaa siitä että olisi kuullut nämä biisit jo aiemminkin. Tätä splittiä kuuntelevat hiekkalaatikon kovimmat jätkät, muilla on suu täynnä hiekkaa.

Cause A Riot – S/t

Järvenpään punk rock-partio Cause A Riot päätyi taannoin Lampaan kuukauden demobändiksi, kiitos vahvan vaikutuksen tehneen kasettinsa. Näillä polttopullosheikeillä oli kuitenkin omakustanteinen seiskatuumainenkin tuolloin jo tehtynä, joka on nyt siis Lampaankin arvosteltavana.

En halua alentua ”eka demo oli paras” -mussutukseen, mutta hyvän ensikasettinsa jälkeen Cause a Riotin ensimmäinen ”oikea” levy ei herättele täysin samaa ”Ahaa! Ihanaa!” -elämystä. Tosin kyllähän Cause A Riotin jannut ovat tässä välissä kehittyneet soittajina ja säveltäjinä, biiseissäkin on dynamiittia. Bändin kappaleissa kytee räyhää ja melodiaa sopivissa suhteissa, ja viisihän näitä iskuja tosiaan olisi tarjolla. Tulisieluisia esityksiä, joista yksikään ei ole huono, mitä nyt muita biisejä lyhyempi ja nopeampi Pointing Fingers jää hieman irralliseksi bändin loistaessa reipastahtisen ja perinteisempään punkkiin kallellaan olevan materiaalin parissa. Pitää omaksi lemppariksi nostaa B-posken aloittava Paper Wings. Tällä samalla linjalla kun bändi jatkaa, niin hyvä tulee.

Toukokuu 2012

Kuukauden demo:

Cause A Riot – S/t | Lue bändiprofiili

Erikoismaininnat:

Burweed – Eyes Down South
Ekaria – Demo 03/2012
Weepikes – S/t

Muut:

Dokumentia – Kourallinen lihakirveitä
Horizon Dead – Stories of Real Grief and Agony
Kailo – S/t
Kätyri – The Demoted Ones
Marlon Brändö – Winter Tires My Lost Teeth
Ofghost – Veins
Slivers Of Silence – Empty Sky
Trakooma – Demented Brutality
Zombie Rodeo – Promo 2011

Cause A Riot

Cause A Riot todistaa maanmainiolla kasetillaan, ettei Järvenpään suhteen kannata vielä toivoaan heittää. Melodista punkkia hardcore-särmällä soittava kombo debytoi c-kasetilla, suunnittelee seiskatuumaista ja soittelee toki keikkoja. Lammas sai tilaisuuden kysellä Cause A Riotilta perinteisiä bändiprofiilikysymyksiä sekä mielipiteitä esim. C-kaseteista ja Järvenpäästä. Kysymyksiin vastailivat vokalisti Markus ja kitaristi Ari.

Miten Cause A Riot lähti kasautumaan? Keitä oli silloin (ja nyt) mukana, ja koska tämä tapahtui?

Ari: CARin ekat treenit oli aika lailla vuosi sitten eli toukokuussa 2011, porukka ei onneksi ole ehtinyt vielä vuodessa muuttua eli Markus – laulu, Olli – kitara, Ari – kitara, Kalle – basso & Joose – rummut. Kaksi meistä asuu Järvenpäässä, yksi Tuusulassa, yksi  Lahdessa, yksi  Helsingissä ja siihen päälle treenis on vielä Keravalla. Järvenpäässä tämä bändi näki kuitenkin päivänvalonsa. Ehdittiin Markuksen kanssa jauhaa varmaan pari vuotta sitä peruskännipuhetta että ”voisi yrittää katella yhdessä jotain bänditouhuja”, mutta aina se kaatui johonkin. Ehdin itsekin jo haudata monet kerrat toiveet tästäkin bändistä kunnes tuossa kevään 2011 aikana löytyi lopulta kaveripiiristä tyypit ketä kiinnosti ja joilla oli aikaa tähän.

Suurimmat musiikilliset vaikutteet? Menenkö pahasti metsään, jos arvaan että Bad Religionin levyjä löytyy hyllystä?

Ari: Olet oikeilla jäljillä. BR oli ainakin kitaristeille ja laulajalle ekoja punkkibändejä mitä tuli ihmeteltyä jo ala-asteella ja on toki säännöllisessä kuuntelussa vieläkin. Kyllähän niistä sointukuluista ja melodioista on jäänyt varmasti jotain takaraivoon vuosien varrella, noin biisien tekoakin ajatellen.

Markus: Vaikkei näitä kaikkia bändejä nyt suoraan musassamme kuulu niin BR:n lisäksi perusjyrät kuten Sick of it All, Minor Threat, Black Flag, Endstand, Lama jne jne oli mielessä bändiä perustettaessa. Ihan alkuun ideana oli juurikin tuollainen Circle Jerks, Minor Threat yms.  -tyylinen kama, muttei niistä biiseistä sitten ihan sellaisia tullutkaan.

Millainen on biisienne syntyprosessi? Miten kappale lähtee muodostumaan, ja onko säveltäminen tuottanut haasteita?

Ari: Biisit syntyy hyväksi havaitulla menetelmällä eli joku kielisoittajista näyttää riffin josta sitten yritetään porukalla raapia jonkinnäköinen kokonaisuus kasaan. Itse olen ainakin huomannut sen, että on turha yrittää väkertää himassa kokonaista kappaletta kerralla valmiiksi vaan tuoda suosiolla vaan jokin kuvio tai riffi treenikselle niin hommat sujuvat paljon helpommin porukalla. Sen verran tuore bändi vielä ollaan, että kaikilla on riittänyt ainakin toistaiseksi uusia ideoita, eikä olla ehditty vielä tekemään ns. samaa biisiä kahteen kertaan.

Mikä on mielestänne onnistuneen biisin selkäranka? Nopea poljento, melodiat, sanoitukset vaiko näiden kaikkien tasapaino?

Ari: Aika fiilispohjalta tässä on menty sen kummemmin miettimättä, että tähän nyt pitäisi tulla tämmöistä ja tommoista tai että pitäisi tehdä tietynlainen biisi. Turha sitä on alkaa itseään rajoittamaan tuolla tapaa. Mutta joo, kyllä se biisi on aina osiensa summa, jossa  kaikki hoitaa oman osansa parhaansa mukaan ja näistä sitten toivottavasti muodostuu jotain kuuntelukelpoista.

Entäs sanoitukset, mitä ne käsittelevät? Onko mitään poliittista agendaa mukana? Voiko jo bändin nimestä arvuutella mitään, ja mitä bändin nimi tarkoittaa?

Ari: Sanoituksista vastaa hyvin pitkälti Markus ja aiheet käsittelee mitä milloinkin, mutta kovinkaan positiivisissä merkeissä ei yllättäen kuljeta. Tuosta bändin nimestähän voisi vetää johtopäätöksiä vaikka jonnekin anarkopunkmeiningin suuntaan, mutta ihan sellaisilla linjoilla ei tässä olla. Biiseistämme lähinnä tuo kasetillakin oleva Disorder Blues on sellainen kappale, joka syntyi puhtaasti näiden kaikkien Vastarintaliikkeiden sun muiden rasististen ressukoiden aiheuttamasta hämmennyksestä ja vitutuksesta. Mitenkään erityisen poliittinen bändi emme kuitenkaan ole, vaan ne hommat voimme suosiolla jättää viisaammille.

Järvenpää punk-bändin kotimajana; uhka vai mahdollisuus?

Ari: No kun tuota porukkaa tuolla terassilla katselee niin ehkä se enemmän sinne uhan puolelle menee…heh. Life Giving Watersin ja Grudgen lopetettua pari vuotta sitten ei Järvenpäässä ole ihan liikaa ollut hc/punkbändejä. Mistään kovinkaan ihmeellisestä punkskenestä lienee turha puhua tämän kylän kohdalla vaikkakin ne muutamat punkkikeikat mitä täällä vuoden aikana ihmiset jaksaa järjestää, vetävät jengiä yllättävän hyvin paikalle.  Vielä 90-luvulla täällä oli aktiivinen porukka (mukaan lukien laulajamme) jotka järkkäili jatkuvasti tuonne seurojentalolle erilaisia hardcore/punk-iltamia, joissa kävi Endstandia, Olotilaa, Aurinkokerhoa yms näitä sen ajan ”suuria” nimiä usein soittelemassa, mutta sen jälkeen on ollut hiljaisempaa.

Punk-bändejä on viime aikoina noussut kuin sieniä sateella; tosi vai epätosi? Ja mitä itse aiheesta ajattelette?

Markus: Kyllä bändejä tähän maahan mahtuu, varsinkin kun monet parhaista ovat viime aikoina lyöneet hanskat tiskiin (esim. The Dwyers ja The Heartburns).  Nuorethan nyt aina tykkää puuhastella, mutta kiva se on että tällaisten jo vähän vanhempienkin herrasmiesten ryminä tuntuu maistuvan porukalle, vaikka siellä ”skenessä” nyt niin syvällä ei (enää) ollakaan.

Julkaisitte tuon demonne kasettina. Kasetti varsinkin on nostanut viime vuosina päätään, joten sanokaapa omalta osaltanne minkä vuoksi kasetti on hyvä formaatti?

Ari: Jep, tuntuu että viime aikoina moni uusi punkbändi aloittanut kasettilinjalla ja hyvä niin, onhan se on suhteellisen helppo toteuttaa eikä vaadi suuria summia bändeiltä. Itse tykkään kovasti kaseteista, huomattavasti mieluummin niitä ostaa ja kuuntelee kuin cd:tä kun maksavatkin vähemmän. Meidänhän piti itseasiassa tehdä tuon kassun sijasta seiska, mutta äänitysten jälkeen käännyttiin tuon kasetin puoleen ja tehtiin sitten se maltillinen 50 kpl painos. Meistä se tuntui hyvältä formaatilta tehdä debyytti ihmisten ilmoille ja hyvinhän tuo tuntui uppoavan. Nyt se on jo loppu mutta voi olla että toinen painos tehdään vielä jossain välissä.

Minkälaisen vastaanoton olette tähän mennessä saaneet? Mikä mahtaa muuten olla keikkatilanne?

Markus: Keikkoja on tähän mennessä soitettu yhdeksän ja vastaanotto on ollut yllättävän hyvää, porukka tuntunut pääosin viihtyneen keikoilla. Toki haukkujakin on tullut, eikä siinä, hyvä jos ollaan jääty mieleen edes jossain mielessä, heh.

Ari: Ylivoimaisesti paras kokemus tähän asti on ollut toukokuun alussa Ulase12-sosiaalikeskuksessa Tallinnassa, jonne päästiin avaamaan Blossom Hillin Euroopan kiertue. Loistava paikka, vitun kova meininki ja mahtavia ihmisiä. Kesälle on nyt jokunen keikka sovittu, mutta lisää kaipailtaisiin kovasti ja mielellään lähdetään pidemmällekin.

Mitäpä seuraavaksi? Voitte esimerkiksi kertoa jotain tuosta tulevasta seiskatuumaisestanne.

Ari: Viiden biisin seiskan on tosiaan tarkoitus ilmestyä kesän aikana, kunhan saadaan se nyt painoon tässä näillä näppäimillä. Biiseistä sen verran, että ne ovat jossain määrin melodisempaa tavaraa tuohon kassuun verrattuna mutta aivan ilman iskuja naamaan ei siitäkään selvitä. Markus joutuu kuitenkin tällä kertaa myös ihan lauluhommiin. Biisit alkaa olemaan kohta kasassa myös LP:n nauhoituksia varten, joita pitäisi alkaa myös tässä miettimään.

Ei kait siinä muuta, ottakaa keikoille ja kiitti Lammaszinelle!

Loppuun vielä Top 3 C-kasetti-Playlist:

Better Not Born – s/t:
Pigeon Hunt – s/t:
Blossom Hill -Sidetracks

http://www.reverbnation.com/causeariot

Cause A Riot – S/t

Pitää tunnustaa, että nykyään harvempi bändi sytyttää täysillä jo heti ensimmäisestä kuuntelusta. Järvenpääläinen Cause A Riot pohjaa juurensa melodiseen, Bad Religion -koulukunnan hardcoreen, ja muistaa viljellä melodiaakin esikuviensa tavoin. Mistään innovatiivisuuden mestariteoksista ei missään tapauksessa ole kyse, vaan pikemminkin vanhojen palikoiden järjestelystä allekirjoittanutta miellyttävään järjestykseen.

Pääpaino on tosiaan melodialla ja sairaalloisella tarttuvuudella, mutta kyllä sitä raaempaa ja räkäisempääkin menoa tarvitaan jotta Cause A Riot pysyisi kiinnostavana tapauksena. Biisejä on tosin mukana vain neljä, joten nauha on todella nopeasti läpikuunneltu mikä on samalla sen suurin ongelma. Vokalisti Markus huutaa ja kärisee, mutta taustalla kuuluu ”oozin’ aahs” -mallista taustalaulua. Tosin epätasainen miksaus sysää nuo laulut ikävästi taka-alalle, vaikka Cause a Riotin voimavara piilee niissä. Tiedä sitten, olisiko Markuksenkin puhtaampi laulu ja perinteisempi huutaminen tehnyt biiseille paremmin oikeutta kuin kärinä.

Parista pikkuseikasta huolimatta kyseessä on ehdottomasti kovimpia tämän vuoden puolella toimitukseen tulleista punkjulkaisuja. Kyllä tällä helposti ainakin pienimuotoinen kapina pistetään pystyyn, varsinkin biiseillä Death Ride ja Breaking the Chains. Yhtye on kuulemma seiskatuumaisen kimpussa, ja jos matsku on edes yhtä hyvää kuin tämä, niin olen todellakin kiinnostunut.