Avainsana-arkisto: Burn Still

Pikakatselmus, viikko 5 / 2013

[listitems style=article align=left item=15194]
[listitems style=article align=right item=15094]
[listitems style=article align=left item=15161]
[listitems style=article align=right item=15109]
[listitems style=article align=left item=15188]
[listitems style=article align=right item=15158]
[listitems style=article align=left item=15145]
[listitems style=article align=right item=15083]

Burn Still – S/t

Lahden takaa virosta ponnistava Burn Still pukkaa kehiin seitsemän biisiä todella raskasta hardcorea. Kitarat mouruavat alhaalla ja vokaalit ovat reipasta ördäilyä death metal -hengessä.

Bändin riffittely muistuttaa etäisesti Throwdownista. Samanlaista simppeliin, mutta rytmikkääseen ulosantiin keskittymistä on havaittavissa. Toisaalta välillä heittäydytään sahaamaan synkkiä melodiakulkuja, jotka tuovat mielikuvia mustasta metallista. Tämä, kera ajoittaisten tempovaihdosten, tuo vaihtelua breakdownien keskelle. Myös ruotsi-döödis-fiilistely levyn päätösbiisin alussa toimii. Kappaleessa Forget Your Dignity vieraileva räppäri Metsäkutsu puolestaan tuo vokaaliosastolle raikkaan tuulahduksen tiukan alarekisterin ilmaisun keskelle heittämillään riimeillä.

Biisien tekstit eivät edusta ihan sitä tyypillisintä hardcore-clisheilyä, vaan sisältävät melko persoonallista kynäilyä, keskittyen lähinnä ihmiselämän varjopuoliin. Päihteiden käytön kritisointiakin olin sieltä löytävinäni, vaikka käsittääkseni ihan varsinaisesta Straight Edge -bändistä ei olekaan kyse.

Levyn kansille täytyy myös antaa kiitosta. Ovat nimittäin kovin piristävällä tavalla erilaiset varsinkin värimaailmansa suhteen, jos nyt monien muiden näkemieni hardcore-julkaisujen ulkoasuun vertaa. Kynäruiskun jälkeä näyttäisi olevan?

Ihan lupaavalta Viron meininki vaikuttaa tämän bändin ja tämän julkaisun perusteella.

Burn Still – Let the Skies Turn Black

Virolaisia bändejä ei älyttömän paljon ole ainakaan meikäläisellä tiedossa. Tällä hetkellä ainoa mitä olen kuullut on nykypäivinä äärimäisen suosittua metallista corea soittava Burn Still. Olen käsittääkseni nähnyt nämä jossain livenäkin, mutta mieleen ei ole orkesteri jäänyt ainakaan performanssin perusteella.

Viisihenkinen Burn Still yhdistelee musiikissaan metallia, hardcorea ja hieman death metalliakin. Vertailukohdiksi voisi mainita muutamia orkestereita kuten vaikkapa Lamb Of God, As I Lay Dying ja kaikki hardcore bändit jotka ovat jenkeissä siirtyneet soittamaan Pantera-metallia. Bändi on julkaissut itse viiden biisin minicdn nimeltään ”Let Skies Turn Black”.

Bändi itse määrittelee musiikkinsa raskaaksi metalcoreksi, jota death metallilla, runsaalla määrällä breakdowneja ja ”päin-naamaa-vokaaleilla” vahvistetaan. Sinänsä Burn Stillin musiikista ei voi sanoa mitään pahaa, levy kuulostaa tiukalta ja soitto pelaa, mutta biisit ovat mitä ovat. Mielenkiinto siiryi levyn kuuntelusta äkkiä xboxin pelaamiseen kun levyä arviointimielessä kuuntelin eikä monenkaan läpisoiton jälkeen jäänyt mitään mieleen biiseistä.

Pelkkää metallia ja nykypäivän metalcorea harrastavien mielestä tämä todennäköisesti on puhdasta timanttia, mutta itse en enää liikutu parista breakdownista ja brutaaleista vokaaleista ”metalcoren” maailmassa kovinkaan helpolla. Burn Still omaa rahkeet varmasti puskea juttuansa eteenpäin ja nähtäväksi jää tekeekö se niin. Metallia metallipäille, eipä tässä sen kummempaa.