Avainsana-arkisto: Buried Inside

Relapse-bändit Buried Inside ja Tombs Suomeen

Pohjoisamerikkalaiset post metal -yhtyeet Buried Inside (CAN) ja Tombs (USA) saapuvat Helsingin Dante’s Highlightiin 1. joulukuuta. Konsertti on osa Relapse-levymerkin talliin kuuluvien bändien mittavaa Euroopan kiertuetta.

Kanadalainen Buried Inside on erityisesti tuoreimmilla julkaisuillaan nostettu Isisin ja Cult of Lunan seuraan nykypäivän post metalin kärkinimien joukkoon. New Yorkin Brooklynista saapuva Tombs yhdistetään myös post metal -genreen, mutta kiertuekaveriinsa verrattaessa Tombs-soundin ominaispiirteitä ovat blast beatin hyödyntäminen, synkät tunnelmat sekä jopa black metal -vaikutteet.

Buried Inside (CAN), Tombs (USA)
Dante’s Highlight, Helsinki 1.12.2009
LIPUT: Ennakkoon Tiketistä 10 EUR +mahd. toimituskulut
Ovelta 12 EUR

www.buriedinside.com
www.myspace.com/buriedinside
www.myspace.com/tombsbklyn
www.fullsteamagency.com

Buried Inside – Spoils of Failure

Neljä vuotta se otti, mutta odotus ei ole ollut selvästikään turhaa. Vuonna 2005 julkaistu, aika-teeman ympärille rakennettu ”Chronoclast” oli kanadalaisen Buried Insiden Relapse-debyytti, ja vaikkei se nyt kaikista omaperäisin core-albumi ollutkaan, niin ainakin allekirjoittanut aukaisi silmänsä ja antautui tuon rumankauniin monsterin pauloihin. Nyt kvintetti palaa levykantaan neljännellä täyspitkällään ja suhteemme senkuin syvenee – niin kuin viisikon ulosantikin.

Post-metal -genreä on jo pitkään hallinnut kaksi eri leiriä: kliinisten ylisuorittajien ja uneliaiden taivaanrannanmaalareiden taisto on käynyt jo todella puuduttavaksi. Toki esim. Neurosisin ja Cult of Lunan vähintäänkin hatun noston arvoinen pioneerityö ei-kenenkään-maalla pitää tyylilajia pinnalla, mutta siitä mitä ”post-metal” oli kymmenen vuotta sitten, on jäljellä enää savuavat rauniot, jotka muistuttavat musiikillisista huippuvuosista. Kaupallisesti ajateltuna parhaat vuodet saattavat toki olla vasta edessäpäin, mutta kakka on kuitenkin jo housussa, joten maito on kaatunut, vai miten se vanha sanonta nyt menikään. Onneksi näitä ”Spoils of Failuren” kaltaisia aarteita kuitenkin vielä silloin tällöin sieltä haalistuneen sateenkaaren juurelta löytää.

Valitsin Neurosisin ja Cult of Lunan ihan syystä esimerkeikseni, sillä molemmat yhtyeet ovat varmasti osaltaan vaikuttaneet Buried Insiden nykysoundiin, sen verta tutun kuuloista äänimaisemaa viisikko maalailee. Eeppisistä hardcore-myrskyistä pakahduttaviin post-rock-tyrskyihin vuorottelevat kappaleet – jotka on nimetty post-rock-kliseen mukaisesti numeroilla I-VIII – ovat sen verta täynnä kiivasta tunteenpaloa, että kyynisinkin kuulija valuttaa kyyneleen – ainakin noin metaforallisesti. Pitää tosin muistaa, että vuonna 1997 perustettu kanukkiryhmä on kaksi vuotta Cult of Lunaa vanhempi, mutta alkuaikojen Buried Inside soi kyllä melko eri sfääreissä kuin vm. 09, sillä vielä edellislevylläkin isossa roolissa ollut chaos core on hautautunut raskaasti vyöryvän doom-jyrän alle miltei kokonaan. Taitaa siis pikkuveli opastaa isompaansa tässä tapauksessa

Vaikka ehkä hieman enemmän vanhakantaista Buried Inside -corea olisin ”Spoils of Failurelle” kaivannutkin, niin kyllähän kyseessä on silti yksi alkuvuoden parhaista albumeista. Kanukit ovat muistaneet post-metallin tärkeimmän ohjesäännön: dynamiikka, dynamiikka ja vielä kerran dynamiikka – raivosta ja rakkaudestahan kaikki merkittävä sikiää.