Avainsana-arkisto: AC4

AC4:n kuntopiiri Tampereella

Hardcoreen liittyvistä ulkomaanvieraista varmasti odotetuimpia ja kiinnostavimpia tapauksia oli ties mistä nimibändeistä tuttujen tyyppien muodostaman AC4:n ensivierailu Finlandiassa. Ihka ensimmäisen härmäkeikkansa tuo uuden ”Burn the World” -levyn julkaissut nelikko soitti Tampereen klubilla myöskin ihan hyvällä draivilla menevien Lighthouse Projectin ja Total Recallin kanssa. Tämä oli sikäli antoisa ilta, että kaikki illan aikana esiintyneet bändit olivat keskenään erilaisia, mutta ne pystyi kuitenkin helposti kuvittelemaan samalle keikalle.

Total Recall ei ollut soittanut keikkoja pitkään aikaan… ja sen oikeastaan kyllä havaitsikin. Bändi on soittanut kyllä tarkempiakin keikkoja, mutta kun hardcoresta kuitenkin puhutaan niin ei soittohommissa pitäisi pyrkiäkään maksimaaliseen tarkkuuteen. Painostavaa tunnelmaa kyllä oli mukana, tietty nopean kaahauksen vastineeksi. Parastahan tietty on se kun nuo molemmat aspektit yhdistyvät samoissa biiseissä. Tämä taisi olla kuitenkin bändin keikkoja isoimmilla lavoillaan tähän mennessä, ja kun Total Recall on soittamassa näillä keikoilla AC4:n ja Lighthouse Projectin kanssa, niin sillä voisi kaiketi sanoa menevän jo hyvin? Which is good. Hyvin näyttää Total Recall sinne lavalle sopivan.

Total Recall

Lighthouse Project tuli nähtyä yhteen aikaan jotakuinkin kerran kuukaudessa, mutta nyt onkin viime kerrasta kulunutkin jo vuoden verran. Nyt toinen kitaristeista oli opintovapaalla, mutta hyvin Juho näytti selviytyvän yksinkin tehtävästään. Toisen kitaran puutteen kyllä silti huomasi. Lighthouse Projectin seteissä on yleensä ollut bändin oman, vahvan biisimateriaalin lisäksi jotain muitakin tärppejä. Yleensä nuo tärpit ovat olleet covereita, mutta nyt soitettiin biisejä bändin uudelta EP:ltä, joka on kokonaisuudessaan suomenkielinen. Tämän raportin ilmestyessä tuo EP onkin jo saatavilla, kun sitä ei tällä keikalle vielä saanut. Hyvin tuo suomenkieli tuntui sopivan noihin biiseihin ja toi niihin erikoista twistiä, ja nuo vedot vaikuttivat ”We are the Wildflowersin” biisejä suoraviivaisemmilta. Katsotaan nyt kuitenkin millainen EP sieltä on tulossa. Tunnelma oli yhtä lailla painostava.

Lighthouse Project

AC4 taas on malliesimerkki siitä, miten hardcoren todellinen tehovoima todistetaan aika usein livetilanteessa, jos todistetaan. Levyillä AC4 on jäänyt enimmäkseen ”ihan ok -tason tapaukseksi, joka osaa tehdä joitakin järjettömän koviakin biisejä, mutta kokonaisten pitkäsoittojen kanssa on ollut hieman ongelmia. Samaa ongelmaa oli nytkin havaittavissa, kun vain muutama biisi kolahti sellaisenaan. Suurin osa bändin biiseistä tuntuu vain vilistävän toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, mutta sitten kun bändi onnistuu hieman melodisemmissa ja tolkullisemmissa biiseissä, se myös sitten onnistuu todella hyvin. Muuten edettiin hillittömän energialatauksen turvin, ja Dennis Lyxzénin vetämää jumppatuntia oli kyllä hauska seurata ja muullakin bändillä oli erittäin kivaa lavaa. Soittamisen hauskuus välittyi sinne Klubin perimmäiseenkin nurkkaan asti, vaikka porukkaa ei mahdottomia määriä paikalle saapunutkaan. Optimistiset ruotsalaiset myös juttelivat biisien välissä enemmän kuin härmäläiset kaverinsa noin keskimäärin. Pienemmässä tilassa tämä rokkenrollsirkus olisi varmaan saanut ”muutaman” lisäkierroksen lisää? Tunnelma ei ollut erityisen painostava, pikemminkin päinvastoin.

AC4 – Burn the World

Ruotsin superbändi, ties missä yhteyksissä keitettyjen karjujen tuoreempi bändi AC4 ei ole ainakaan minun soittimessani ottanut sen pahemmin tuulta purjeisiinsa. Nelisen vuotta sitten julkaistu debyyttilevy tuli havaittua ”ihan ok” -tason levytykseksi, jolla on kyllä hyviä biisejä mutta jota ei ole sen pahemmin tullut mehusteltua.

Nyt on kuitenkin uudet kujeet mielessä. Kuulijasta riippuen, ”Burn the Worldin” myötä AC4 joko palauttaa uskon hardcoreen, tai sitten se soittaa hardcorensa muodollisesti pätevästi mutta kuitenkaan tekemättä sitä mitenkään erikoisesti. Kun tätä nyt väistämättä verrataan bändin debyyttilevyyn, niin kyllä ”Burn the World” on siihen nähden järkevämpi teos, sekä biisiensä että muiden puitteittensa osalta. Soundeista on saatu ruuvattua hieman järkevämmät, sillä soittimet erottuvat toisistaan paremmin ja biisien sisäiset nyanssit tulevat paremmin esille. Kyllä, mielestäni on ihan hyvä ettei hardcore aina kuulosta siltä samalta.

Mitäkö ”Burn the World” sitten on? Ainakin se on ”ihan ok”, kuten edeltäjänsäkin. Sillä on joitakin järjettömän hyviä ja palavasieluisia biisejä kuten Curva, Die Like a Dog ja nimikkobiisi, joissa hardcoren perusolemus on hyvin kiteytettynä. Turhautumista, hikeä ja räkää, kaahaamista ja koheltamista, sekä tietysti biisejä jotka eivät vaadi diplomi-insinöörin oppimäärän suorittamista jotta niistä ymmärtäisi jotain, mutta on joukossa muutama vähemmänkin kuolematon veisu.

Parempaakin hardcorepunkkia on tehty, mutta toki myös reilusti huonompaakin. AC4 on vieläkin kaatamassa urakalla bensiiniä maailman päälle, mutta se ei saa raapaistua tulitikkua ja teostaan ihan täyteen liekkiin. Livenä tämä oletettavasti toimii ihan eri tavalla.

AC4-kilpailu

Ruotsalainen hardcore/punk-bändi AC4 vierailee maaliskuun lopulla maassamme neljän keikan verran. Osallistumalla Lammas Zinen kilpailuun ja vastaamalla oikein alla esitettyyn kysymykseen, voit voittaa seuralaisesi kanssa sisäänpääsyn yhdelle kiertueen keikoista. Muistathan valita myös mille keikalle haluat osallistua, sillä sisäänpääsyjä jaetaan yksi/kaupunki! Kilpailu päättyy 20.3. ja voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Kilpailu on päättynyt! Sisäänpääsyn keikoille voittivat:

  • Heini Mikkonen
  • Karel Keiramo
  • Outi Hokkanen
  • Niko Huikko

www.facebook.com/AC4official
www.nem-booking.fi

AC4 Deathwishille, näytebiisi eetterissä

Maaliskuun lopussa Suomeen kolmen keikan minirundille saapuva ruotsalainen hardcore/punk-yhtye AC4 on kiinnitetty Deathwish-levy-yhtiölle (mm. Converge, Kylesa, Victims). Yhtyeen ”Burn The World” -niminen toinen pitkäsoitto ilmestyy maaliskuun 18. päivä yhteistyössä bändin laulajan Dennis Lyxzenin Ny Våg -lafkan kanssa, joka vastaa levyn julkaisusta Skandinaviassa.

Yhtye on julkaissut esimakua levyltä ”Breakout”-näytebiisin muodossa, joka on kuultavissa alla.

www.facebook.com/AC4official
www.nyvag.com
deathwishinc.com

AC4 maaliskuun lopussa Suomeen

Umeålaisen hardcore punkin superkokoonpano AC4 saapuu maaliskuun lopussa neljän keikan minirundille Suomeen. Toisen pitkäsoittonsa keväällä julkaiseva ryhmä aloittaa keikkaputkensa Tampereen Klubilta keskiviikkona 27. maaliskuuta, jatkaen Turun Klubille, Helsingin Looseen ja Jyväskylän Lutakkoon. Kaikilla keikoilla ovat mukana kotimaiset Lighthouse Project ja Total Recall.

AC4 on kypsynyt ja kehittynyt kaveripiirissä vuosia. Muun muassa Refusedissa ja The (International) Noise Conspiracyssä vaikuttaneen laulaja Dennis Lyxzénin ohella bändissä soittavat rumpali Jens Nordén, kitaristi Karl Backman ja tuorein jäsen basisti Christoffer ”138” Jonsson. Monien vaiheiden ja yhtyeiden jälkeen AC4 perustettiin virallisesti vuonna 2008. AC4 julkaisi debyyttialbuminsa vuonna 2010. Yhtyeen toinen pitkäsoitto on valmis ja se ilmestyy sopivasti ennen esiintymisiä Suomessa.

[youtube url=HeaIbgyx6gQ]

AC4 (SWE), LIGHTHOUSE PROJECT, TOTAL RECALL
ke 27.3.2013 Tampere, Klubi (liput 14/12 e)
to 28.3.2013 Turku, Klubi, Ilta (liput 14/12 e)
pe 29.3.2013 Helsinki, Bar Loose (liput 15/13 e)
la 30.3.2013 Jyväskylä, Lutakko (liput 8/5 e)

www.facebook.com/AC4official
www.nem.fi