Punk-veteraanin kuulumiset.

Heinäkuun puoliväli kesällä 2011. Ilosaarirockin viimeinen varsinainen festivaalipäivä on lähtenyt hyvin käyntiin, ja suhteellisen nimekkäitä bändejä alkaa yksitellen marssia esiintymislavoille. Allekirjoittanut on matkalla mediakeitaan tytön kanssa kohti Sue-lavan backstagea, jossa olisi mahdollisuus jututtaa brittipunkin ikiliikkujaa, The Exploitedia. Haastateltavaksi osuukin itse Wattie Buchan, ja onkin selvää että punkinkuuntelun The Exploitedillakin aloittanutta toimittajaressua saattaa hieman jännittää. Vain joitakin minuutteja kestänyt haastattelu tehtiin alle tunti ennen The Exploitedin keikkaa Sue-lavalla, ja varmaan sen vuoksi vanha keesipää on hieman vaisu. Haastattelija puhui hermostuksesta johtuvaa, töksähtelevää rallienglantia ja Wattie taas paksua skottienglantia, josta on jälkeenpäinkin mahdotonta saada selkoa.

Edessä istuva, punakeesinen Wattie herättää kunnioitusta. Mies on ollut bändinsä keulilla jo yli 30 vuotta, eikä yhtyeen taipale ole aina ollut kovin helppo. Paskaa on satanut niskaan, mutta The Exploited on edelleen olemassa, kenties vain ärsyttääkseen vastustajia, joita bändillä epäilemättä riittää. Wattie itse tuntee edelleen sitä samaa paloa, mikä johti hänet yhden maailman tunnetuimman punk-bändin keulakuvaksi.
– Meno ei vaan ole enää yhtä väkivaltaista kuin mitä se silloin oli, Wattie kuvaa suurinta eroa tämän päivän ja 80-luvun alun meininkien välillä. Vuonna 2011 The Exploited on kuitenkin uuden, toistaiseksi nimeämättömän albuminsa kimpussa. Levyn tekoprosessia Wattie kuvailee naurahtaen “pitkäksi” ja jatkaa:
– Pelkästään kitaristin vaihtaminen pakotti aloittamaan koko homman alusta. Olemme kuitenkin saaneet kasaan kahdeksan biisiä, joita voimme käyttää, Wattie kuvaa edellisiä, ongelmallisiksi osoittautuneita lähivuosia, joina bändistä vaihtui kitaristin ohella basistikin. The Exploited on kirjoittanut neljän vuoden aikana kahdeksan uutta biisiä, mutta levy ei ole lähelläkään valmis edes äänitettäväksi. Se ei kuitenkaan tunnu haittaavan Wattieta. The Exploited ei ole varsinaisesti tunnettu perfektionismistaan, mutta hommat halutaan silti tehdä kunnolla.
– Emme tee levyjä rahasta, vaan itsellemme ja faneillemme. Haluamme, että kaikki on ensin kunnossa ja sitten vasta äänitämme.

Yhtyeen keikkakalenteri ei ole loppuvuoden osalta täyteen buukattu, joten bändi saa tarvitsemaansa aikaa levyn työstämiseen. Sen jälkeen Wattie uskoo The Exploitedin lähtevän jälleen tien päälle. Tässä samalla oli pakko udella Wattien mietteitä punk-skenen nykymenosta. Mies tunnustaa seuraavansa sitä, vaikkakaan ei kovinkaan laajasti.
– Olen tehnyt punkkia 30 vuotta ja minulle siinä on kyse itseilmaisusta. Kovinkaan moni punkkari ei vaan tunnu tajuavan mitä punk oikeasti edustaa, Wattie lataa ja haukkuu samalla levy-yhtiöt ja Green Dayn (haastattelija otettua bändin nimen esille) paskoiksi. Rupattelusessio alkaa siirtyä loppuaan kohden, mutta Lampaan lukijoille mies lähettää seuraavanlaisia terveisiä:
– Uskokaa itseenne ja tehkää sitä mitä haluatte tehdä. Vain sillä on merkitystä, muiden mielipiteillä ei ole väliä. Punk ei ole kuollut!

Tagit: , , ,