Tuorein kuulemani Vader-julkaisu on kuuden vuoden takainen “Art of War” -EP, ja sen jälkeen on puoladödön pioneeribändin leirissä tapahtunut dramaattisia muutoksia. Bändin nykymiehistössä ei soita enää ensimmäistäkään vielä pari vuotta sitten yhtyeessä soittanutta karjua nokkamies Piotr “Peter” Wiwczarekin lisäksi. Peterin jälkeen pisimpään (vuodesta 2008) bändissä soitellut rumpali Pawel “Paul” Jaroszewicz on myös lähtenyt uutukaisen äänittämisen ja julkaisemisen välissä. Vaatii varmaan melkoisesti hermoja Peteriltä pitää karuselli pyörimässä tämmöisen henkilöstöhärdellin keskellä. Vader-fania taas ihmetyttää, miten tämä hässäkkä heijastuu levytysten laatuun.

Musiikillisesti Vader on tainnut vakiinnuttaa asemansa jonkinlaisena Puola-dödön Motörheadina; Levyn sisällöstä tietää jo riittävästi, vaikkei ole edes kuullutkaan sitä. Mitään suuria riskejä ei ole otettu juuri minkään suhteen, ja Vader kuulostaakin juuri siltä miltä sen pitäisikin kuulostaa; armottomalta, brutaalilta ja tunnistettavalta. Ehkä jossain välissä tosin saattaa tuntua siltä, että juuri levyltä soiva materiaali on kuultu jo monta kertaa aiemminkin. Mikään omaperäisyyden riemuvoitto ei “Welcome to the Morbid Reich” tosiaan ole, mutta Vader on nykyään yllättävänkin elinvoimainen. Johtunee bändin kokemista hankaluuksista ja niiden voimaannuttavasta vaikutuksesta. Jos on ennestään digannut Vaderista, diggaa takuuvarmasti myös tästäkin. En tosin näe mitään syytä, miksei Vaderia ennestään tuntematonkin saisi levystä jotain irti.

Tagit: ,