Pitääpä heti kärkeen tunnustaa, että harvemmin sitä astelee vastaan näin ennakkoluulottomasti rajoja rikkovaa musiikkia. The Physicists määrittelee itselleen aivan uuden genrenkin – tiedemetallin. Jos halutaan kuitenkin käyttää jo olemassaolevia määritelmiä, on ensimmäisenä mielessä industrial metal.

“Observation” ei ole missään nimessä konventionaalinen levy, ei edes indumetallin asteikoilla. The Physicists on kuin hullun tiedemiehen unelma; pöytä on täynnä instrumentteja, joille tavallinen tallaaja ei keksi ikimaailmassa mitään käyttöä, mutta joita nämä kuoleman fysioterapeutit käyttävät tottuneesti. Samalla The Physicists viljelee jippoja, joita muut metallibändit karsastavat kuin lapsi hammaslääkäriä. Albumin tunnelma on jopa neuroottinen. Tiedät, ettei yläpuolellasi keikkuvalla sekopäälääkärillä ole aikomustakaan käyttää puudutusta, mutta silti sinua yritetään rauhoitella.

Soundipuoli on teollinen ja kliininen kuin leikkaussali. En luomun kannattajana perusta The Physicistsin kylmistä teollisuussoundeista, eikä levy ole biisiensäkään osalta varsinaisesti mieleeni. Mutta ainakin se on mieleenpainuva. Ihan kuin se olisi porautunut pään sisälle, vienyt aivokurkiaisen ja asennuttanut itsensä tilalle. Saatekirje lupailee “joko ylistystä tai täysmurskausta alan lehdistössä”. En ole itse kyllä valmis kumpaankaan kantaan, vaikka kallistunkin hieman jälkimmäiseen. Mutta ainakin levy jakaa mielipiteitä. Jäädään katsomaan, sivaltaako skalpelli seuraavalla kerralla terävämmin. ­

Tagit: , ,