Bändiprofiili

Sonispheren menettänyt Pori ei ehkä ole Suomen metallipääkaupunki, mutta kaupungin metallitarjonta ei ole onneksi hataralla pohjalla. Jo kolme keikkaa death/thrash-jyrä Retaliatory Measuresilta nähtyäni päätin ottaa bändiin yhteyttä pienehkön haastiksen merkeissä. Lampaan tentattavaksi päätyivät vokalisti Pessi Haltsonen ja kitaristi Kalle Hahtamo. Aikana alkukesäinen maanantai-ilta, paikkana aina yhtä viihtyisä Beer Hunters –kapakka Porin kauppatorin laidalla.

Miten Retaliatory Measures sai alkunsa? Ketkä perustivat, koska ja miksi?

Kalle: Olisikohan ollut aikaa kaksi vuotta ja rapiat päälle, kun funtsittiin että voitaisiin jotain musiikkitouhuja ruveta tekemään, jossa olisi muutakin kuin sitä perusjunttahevijuttua. Musiikillisesti vähän haastavampaa. Että saataisiin jotain vammailtuakin välillä, kun me kuunnellaan kaikenlaisia vammaisia bändejä muutenkin, esimerkiksi Mastodonia.

Pessi: Meidän bändi tavallaan koostuu erilaisista musiikinkuuntelijoista. Mä kuuntelen pitkälti black metallia, death metallia ja ambienttia. Kallelle taas menee… no, saat itse kuvailla.

Kalle: Hillitön kitararunkkaus. Iiro nyt kuuntelee mitä sattuu, Markolla on aika perusmaku ja Janne kuuntelee pelkästään The Hauntedia.

Kuvailisitteko vähän sanallisesti, miltä Retaliatory Measures kuulostaa?

Pessi: Mitenköhän sen nyt sanoisi…? Siellä on loppujen lopuksi piirteitä monenlaisista musiikkigenreistä.

Kalle: Siellä on aika paljon thrash-juttuja, mutta meidät mielletään aika monessa paikassa death metalliksi tämän Pessin vokaaleiden takia. Se koittaa olla Chris Barnes, joten vaikka jos tekee rässibiisin, Pessi saa sen kuulostamaan death metallilta.

Pessi: Sitten siellä on rokkijuttuja.

Kalle: Ja sitten vielä kaikenlaisia progevammailuja. En sitten tiedä onko hyvä vai huono juttu että meillä on äärimmilleen opetettu rumpali.

Miten kappaleenne syntyvät? Minkälaisen prosessin käytte läpi, kun sävellätte biisejä?

Kalle: Siinä on aikalailla se peruskaava. Mulla on joku idea ja käydään porukassa sovittamassa.

Pessi: Ja mä väännän siihen sanat, kun mä “näen” sen biisit sanat.

Kieltämättä aika perusvastaus…

Kalle: Olisiko pitänyt vastata, että me menemme tuonne Ruosniemen mäkeen vuorille juomaan viskiä? (naurua)

Pessi: Akustiset ja patarumpu mukana!

Oliko musiikillisen tyylinne valinta itsestäänselvyys? Death/thrash ei ole mitenkään harvinainen genrevalinta nykymetallibändeille, ja henk. koht. minusta tuntui 5-6 vuotta sitten, että suunnilleen joka toinen demobändi soitti death/thrashia. Miten aiotte erottautua joukosta vai onko se teille edes tärkeää?

Kalle: Se on kyllä totta, että joka toinen bändi on sitä death/thrash metallia, mutta tosi harvoin voidaan oikeasta deathrashista puhua. Enkä mä nyt tietenkään väitä, että me oltaisiin deathrashia. Se on vaan se, että itse on kuunnellut molempia lajeja ja sitä on mukava soittaa. Se on mielekästä, ja itse voi kuunnella sellaista musiikkia mitä tekee.

Pessi: Tavallaan ei meillä ole tarkoitus erottautua joukosta, vaan tehdään sitä mitä itse tykätään tehdä. Itse nautitaan siitä musiikista.

Kalle: Jonkun verran on noihin humppa- ja coverjuttuihin pyydetty mukaan, mutta se ei ole mielekästä. Ei se ehkä ole itsensä myymistäkään, mutta itse olen miettinyt että sitten kun “joutuu” soittamaan, niin sitten voisi alkaa jo miettiä lopettamista. Harrastus kumminkin.

Miten teidät on yleisesti ottaen otettu vastaan sekä Porissa että muualla? Olen nähnyt teiltä kolme keikkaa vuoden aikana ja olen huomannut että joka kerta paikalla on ollut enemmän porukkaa. Damngodin kanssa vedetyllä keikalla teillä oli jo lähes sankareiden vastaanotto!

Pessi: Se oli kyllä jo yleisömäärältään ihan tyylikäs keikka. Harvemmin näkee niin monta alastonta miestä pomppimassa!

Kalle: Yläosatonta. Kyllä varmaan EP:n tekeminen (“MMX”) on tuonut lisää näkyvyyttä. Se EP onnistui aika hyvin, varsinkin olosuhteisiin nähden.

Pessi: Niin, ja kyllä se meidän musiikki on aika monipuolista omalla tavallaan. Sieltä löytyy rokkijuttuja, progevammailuja ja semmoista, niin se voi saavuttaa kuuntelijakunnan huomion.

Mitkä olosuhteet?

Kalle: No, meillä piti olla hyvin aikaa valmistautua, mutta sitten tuli kaikenlaista ja tulikin sitten kiire. Saatiin se kuitenkin raavittua hyvin kasaan.

Pessi: Melkeinpä se viimeisteltiin sävellyksellisesti vasta studiossa.

Mitä mieltä olette porilaisen metallin nykytilasta? Millaisena näette paikallisen metalliskenen? Mitä kertoisitte Porista ulkopaikkakuntalaiselle metallipäälle?

Kalle: Aktiivisia bändejä on ainakin GhostTide… sitten en tiedä missä vedossa jätkien death metal -bändi Stench of Decay on. Internetissä he ovat ainakin suosittuja ja vinyylit myydään melkein heti loppuun. Nuoremmista bändeistä en sitten tiedä yhtään mitään. Sitten on tietysti tuon baarimikon (nyökkää tiskiä kohti) BlindWithin.

Pessi: Onhan täällä nyt aika pieni skene, kun kaikki ovat vähän kaikissa bändeissä.

Kalle: Synestesialta on tulossa uusi levy… tai itse asiassa ne viimeistelee biisejä ja jossain vaiheessa menevät nauhoittelemaan.

Pessi: Se on ainakin kasvava nimi Porissa.

Mitä Retaliatory Measuresin tulevaisuuteen kuuluu?

Kalle: Nyt ollaan laikka punaisena väännetty uusia biisejä ja tarkoituksena on joka tapauksessa tehdä täyspitkä levy. Tässä on jotakin vääntöjä ollut, mutta katsotaan haluaako kukaan julkaista sitä.

Onko neuvotteluja käyty?

Kalle: Sanotaan näin, että olemme saaneet positiivisia yhteydenottoja?

Pessi: Ja ihan oikeilta lafkoilta. Julkistamme sitten mihin ollaan päädytty sitten kun se on ajankohtaista.

Porista kun puhuttiin, niin mitä tuntemuksia teissä herätti Sonispheren siirtäminen Helsinkiin?

Pessi: Minulle se oli oikeastaan aivan sama, kun en ole tähänkään mennessä ollut yhdenkään festarin kuuntelijapuolella.

Kalle: Mastodon oli viime kesänä helvetin hyvä, vai oliko se toissakesänä? No, siellä kun oli vaan nimibändejä niin setit olivat lyhkäsiä eikä niistä bändeistä oikein saanut kunnolla irti. 2-3 pääesiintyjää veti pitemmän setin, mutta toisaalta Profane Omen veti helvetin hyvän keikan, että kyllä siinä sai puolessa tunnissa helvetin paljon irti.

Pessi: On se sinänsä sääli, kun olisi se tuonut rahaa tänne Poriin.

Eli ette varmaan tänä kesänä koko bändi pakkaudu pakuun ja lähde Helsinkiin viettämään Sonisphere-piknikkiä?

Kalle: En usko.

Pessi: Nyt kun se pienempi tapahtuma, niin ei se ole sellainen spektaakkeli että sinne menisi viideksi päiväksi vetämään viinaa.

Mitäs terveisiä lähettäisitte Porisperen järjestäjille?

Kalle: Päästäänkö me Harri (Vilkuna) levynjulkkarikeikalle sun baariin (Kino)?

Eipä tässä muuta. Kiitoksia haastattelusta!

www.myspace.com/retaliatorymeasures

Tagit: