Kesä 2009: Puntala-rockin päälavalla mölyää isosti voiva SA-INT. Jo 80-luvulla toimintansa aloittanut lahtelaisjengi on ottanut vokalistinsa Maljan johdolla lavan haltuun. Bändi otetaan iloiten vastaan, toisin kuin hieman myöhemmin samalla lavalla soittava Tampere SS. Joku kuittailee kitaristille tämän soitosta, johon tulee napakka vastaus: “Minkä takia sä luulet että mä soitan punkkia? Vitun idiootti!”. Keikasta jäi hyvä mieli.

Kevät 2011: SA-INTin ensimmäinen äänite sitten Insaint-nimellä tehtyjen levytyksien eli “Tulevat lauhat sateet” lepää vinyylisoittimessa. Kun neula laskeutuu vinyylin pinnalle, käy hyvin ilmi että SA-INT voi edelleen isosti. Yhtye tuntuu olevan elämänsä vedossa. Vain vokalisti Malja ja rumpali Kuju ovat alkuperäisestä kokoonpanosta enää mukana, ja onhan tässä vuosia ehtinyt kulua sen verran paljon että “Tulevat lauhat sateet” kuulostaa erilaiselta kuin muinaiset edeltäjänsä. Mutta “Tulevat lauhat sateet” vetelee hyvin vertoja bändin 80-luvun tuotoksille, 90-luvusta nyt puhumattakaan. Itse asiassa “Tulevat lauhat sateet” on jopa parempi. Se on kirkkaampi, nopeampi, synkempi ja kenties vielä vihaisempi, unohtamatta kuitenkaan melodioita. Soitto ei ole virtuoosimaista, mutta tarkkaa ja tanakkaa, koskien myös kitaristi Juhan tyylitajuista soitantaa.

Murskatkaa ja Valtio nousevat parhaiten esille tästä seiskatuumaisesta, joka taitaa olla jopa paras levy mitä SA-INT -nimellä on koskaan tehty, vaikkei se ehkä omaperäisyydellä mälläilekään. Puntalassa tyydyin katselemaan SA-INTin toimintaa sivusta, mutta “Tulevat lauhat sateet” ottaa minut kyllä täysin haltuunsa. Levystä jäi hyvä mieli.

Tagit: ,