Rogga Johanssonia voinee pitää jonkinlaisena ruotsalaisen old school death metallin erikoismiehenä, löytyyhän kaverilta death metal yhtye jokaiselle sormelle. Tällä kertaa patologin veitsen alle päätyy laajan valikoiman pitkäikäisintä laitaa edustavan Ribspreaderin neljäs täyspitkä, “The Van Murders”.

Lienee sanomattakin selvää, että musiikillisesti Ribspreader vaeltelee pääosin varsin tuttuja polkuja. Yhtyeen old school henkinen tremoloriffejä ja groovempia osia yhdistelevä kuolonmyrsky tuo monin paikoin mieleen niin ikään ruotsalaisen Vomitoryn. Omaperäistä tai ei, laadukasta mättöä “The Van Murders” sisällöltään joka tapauksessa on. Tasaisen tappavasta katraasta nousevat esiin erityisesti kelmeän melodiset A Morbid Journey ja Cadaver Disposal sekä muuten melko yllätyksettömän kaavan rikkova instrumentaali Going To L.A.; Misfitsin Some Kinda Hatea muistuttava, paikoin hempeä, mutta kuitenkin trademark Ruotsi death metal soundein vedetty instrumentaali yllättää kyllä varsin tehokkaasti.

“The Van Murdersin” oivaltavin osuus piilee kuitenkin sanoituspuolella; levy on nimittäin kahdesta tappajasta, Mr. Filthistä ja The Cleaneristä kertova konseptialbumi. Death metallin saralla harvemmin törmää konseptilevyihin, mikä on tavallaan sääli. Promolevy ei vain valitettavasti mahdollista sanoituksiin ja levyn tarinaan tutustumista. Epäselväksi jää muun muassa se perustuuko tarina tositapahtumiin.

Tagit: