/  Rekisteröidy
Info  /  Yhteys & palaute  /  Seuraa Lammasta:

Karjalanpiirakoita ja sipsejä – Liljan Loisto Porissa » Lammas Zine

 
liljan_loisto_kinossa

Karjalanpiirakoita ja sipsejä – Liljan Loisto Porissa

Karjalainen reggaediaspora teiniparatiisissa bilesipsien kera.

Jouni Parkku, tammikuu 30, 2011     Siirry kommentteihin (2) tai lisää omasi

Liljan Loisto, Midi Chips
Bar Kino, Pori 20.1.2011

Jätkäjätkät-raportissa taisin selventää syitä, minkä takia meikäläistä ei nähdä kovinkaan usein Bar Kinossa. Nyt syyt liikekannallepanoon olivat lähes samanlaiset kuin marraskuussakin; aikaisin alkanut viikonloppu ja mielenkiintoinen kattaus.

Pääbändi Liljan Loisto – onka riveissä on laulaja-lauluntekijä Yona sekä Jätkäjätkissäkin mölyävä Puppa J – on tosin Jätkäjätkiä obskuurimpi tapaus. Liljan Loistokin soittaa reggaeta, mutta biisit eivät ole hilpeää tukkijätkämeininkiä vaan hilpeää karjalanpiirakkameininkiä. Bändin biisit ovat reggae-sovituksia karjalaisista kansansävelmistä, joten ei ole oletettavissakaan että ne iskisivät välttämättä samoihin ihmisiin kuin Jätkäjätkien hutunkeittoviipaleet. Yleisömäärä oli siis pienempi, vaikka Kino ei tälläkään kertaa tyhjillään ollut.

Lämppäriksi oli hankittu paikallista nyrjähtäneisyyttä edustava Midi Chips. Midi Chips? On siinäkin bändiä taas nimellä paiskottu! Nimenä Midi Chips on järjettömän paska, mutta eihän nimi bändiä pahenna. Gommin ja Pommin olisi kannattanut käyttää ehkäisyä, sillä estradi oli pullollaan näiden soittotaitoisia jälkeläisiä. Eläinpukuihin tälläytynyt konkkaronkka näytti vähintään nyrjähtäneeltä, ja sitähän näiden hyypiöiden musiikkikin oli. Bob Marleyn Punky Reggae Party –kappaleen otsikkoa oltiin noudatettu aika tarkasti: Midi Chipsin soitannossa oli skata, reggaeta, punkkia ja runsaasti bilemeininkiä.

Tämä on sellaista musiikkia, joka jakaa mielipiteet kahteen leiriin; toisen porukan mielestä Midi Chips on höyryävää paskaa, mutta toinen puoli diggaa kuin hullu puurosta. Voin hyvällä omallatunnolla lukea itseni jälkimmäiseen kastiin, ja sen itselleni todistaakseni lahjoitin yhtyeen eläinpukuiselle jäsenelle rahaa, joka puolestaan ojensi minulle bändin demon. Hyväntuulinen keikka sai minut unohtamaan, että bändin nimi tosiaan on Midi Chips. Midi Chips. Itse asiassa se alkaa kuulostamaan jo pitemmän maiskuttelun myötä paremmalta, ja jos ei ihan hyvältä niin ainakin bändille sopivalta.

Kovin pitkäsi ei roudaustauko ehtinyt venyä, kun Liljan Loisto asteli jo lavalle. Levyltä kuunneltuna Liljan Loisto ei ole varsinaisesti sytyttänyt, vaikka karjalaisten kansansävelmien tunkeminen reggaemuottiin onkin ideana ihan hyvä. Toki bändi kirvoittaa myös vastakkaisia mielipiteitä, varsinkin jos suomireggae ja kansansävelmät aiheuttavat jo muutenkin puistatusta. Voipa joku jopa puhua kansallisaarteiden raiskaamisestakin. Mistään sellaisesta en ainakaan itse voi Liljan Loiston kohdalla puhua, bändi kun viittailee koko ajan omiin juuriinsa ja käsittelee kappaleita niitä kunnioittaen. Liljan Loiston tulkinta Säkkijärven polkasta on kyllä jo sen verran perverssi, että se varmasti jakaa mielipiteitä. Oli se ainakin parempi kuin O.S.S.Y.:n heviversio samasta kappaleesta.

Bändi soitti “Takaisin Karjalan maille” -albumin materiaalin lisäksi myös muita härskejä lainakappaleita, erityisesti setin loppupuolella näitä biisejä tuli enemmänkin. Joukossa olivat Juha Vainion sanoittama ja alun perin Merja Rantamäen tulkitsema Jossain sekä Problems?-bändinkin soittama, Birgit Kronströmin jo 40-luvulla laulama Katupoikien laulu. Härskein coveri taisi kuitenkin olla Kaija Koon Kuka keksi rakkauden, joka on mitä ilmeisimmin ollut suurimpia syitä siihen minkä takia Yona nykyään edes laulaa. Sinänsä ymmärrettävää, koska omaankin päähäni tuo laulu on pesiytynyt lapsuusvuosinani, tosin en itse pidä sitä ihan niin hyvänä asiana.

Voisi melkein yhteenvetona sanoa, että ilta täytti odotukseni. Midi Chipsiltä en tosin odottanut yhtään mitään, joten minulla oli runsaasti varaa yllättyä tuosta mölyävästä furrysirkuksesta. Itse Liljan Loisto taas toimi jopa paremmin kuin levyltä kuunneltuna. On muuten arvioitu, että noin miljoonalla suomalaisella – mukaan lukien allekirjoittaneella – on juuria Karjalassa. Ei siis ihme, jos bändillä on mahdollisuuksia vielä tätäkin laajempaan mielenkiintoon.

Kuvia voi käydä katsomassa Kuvat.fi-palvelun kautta.

Kommentit (2 vastausta) Kirjoita kommentti →

  1. Valtteri Valli kirjoitti:

    Moro ja kiitos arvostelusta. Sitä vaan että pojat menivät jo omin lupineen pistämään ottamiasi kuvia meidän facebook-sivulle… Onko tämä ok, vai otanko ne pois?

    Valtteri Valli / Midi Chips

  2. Piparnakkeli kirjoitti:

    ^Tämä homma on ok.

Jätä kommentti

Lammas Zine extended

Tilaa Lammas Zine uutiskirje

Tilaamalla Lammas Zinen uutiskirjeen, saat sähköpostiisi päivittäin katsauksen lehdessä julkaistuista uusista artikkeleista.
Uutiskirje on toteutettu Googlen FeedBurner-palvelulla.

© 1999-2010 Lammas Zine. Sivuston sisältö on lisensoitu Creative Commons -lisenssillä.

Sivun alkuun ↑