Tässä haastattelussa ei ole järjen hiventäkään (toim. huom.)

Lammas Zinen sikariporras kehotti minua haastattelemaan Hero Dishonestia, kun olin menossa tsiigailemaan bändin keikkaa Funin ja Left Coldin kanssa jo muutenkin. Haastattelu sai mielenkiintoiset puitteet jo siksikin, että haastispyyntö tuli vain hetkeä ennen pelipaikoille suunnistamista. Minulla ei siis ollut ensimmäistäkään valmista kysymystä, vain joitakin ajatuksia mahdollisiksi kysymyksiksi. No, eivätpä Herot olleet sen valmiimpia.

Siinä iltakahdeksan aikoihin Left Coldin treenikämpän edustalle pysäköityyn pakettiautoon pakkautui haastattelija ja bändin koko nykyinen kokoonpano. Äänekkäimmät rasavillit tajusivat itse istuuntua auton takapenkille, kahden hiljaisemman miehen vallatessa etupenkit. Itse haastattelija oli näppärästi siinä keskellä, valmiina keksimään kysymyksiä päästään. Päätän aloittaa varsinaisen haastattelun mahdollisimman ajankohtaisella aiheella. Herot olivat matkanneet juuri satoja kilometrejä, joten luonnollisinta olikin kysellä senhetkisistä fiiliksistä:

Jussi: Kylläpä vituttaa. Ihan hyvältä, nyt ollaan paikan päällä.

Vellu: Meinattiin tosta vaan mennä ohi.

Lassi: Onhan niitä pahempiakin ajettu.

Jussi: Keminmaalla meinas olla liukasta, mut se onkin ihan paska paikka.

Hämeenlinna ei ole tullut Heroille kovinkaan tutuksi. Herot esiintyivät vuoden 2009 Ämyrockissa, mutta silloisen reissun aikana jätkät eivät nähneet kaupungista paljoakaan. Mutta vaikka Herot eivät ole yhdessä tuossa Kanta-Hämeen helmessä käyneetkään, on miehillä silti kommentteja kaupungista. Levykellari on tuttu paikka, samaten Suisto.

Jussi: Suisto on helvetin hyvä! Tuntui että olis tullut ulkomaille, mutta harmi kun nyt tänään oli zumba, me ei voitu poiketa tästä meidän hardcore-esityksestä. Silleen ihmetyttää, kun sen piti olla joku talonvaltaajien bileet, niin sitten valitsi zumban.

Vellu: No olisin mäkin valinnut.

Jussi: No joo, kyllä se pitää paremmassa kondiksessa. Pitää tietty peruskunto säilyttää.

Tässä välissä Jussi ja haastattelija keskustelevat Levykellarista, ja kun pitäisi jatkaa haastattelun parissa, niin Vellu täräyttää:

Vellu: Sit sä voisit kysyy meidän uudesta levystä, kun se on vitun hyvä.

Pakkohan sitä on kysyä: ”No… Kertokaa uudesta levystänne?”

Vellu: Se on vitun hyvä!

Vaikuttaa siltä, että koko konkkaronkka on tyytyväinen uuteen levyyn. Keskustelu kääntyy kansitaiteeseen, ja haastattelijan on pakko ihmetellä kansiratkaisua. Varsinkin, kun muita ideoita kanteen ei kuulemma ollut:

Vellu: Ei se ole oikea kirahvi.

Lassi: Mietittiin, mikä kuvastaa parhaiten ja millainen visuaalinen ilme parhaiten kuvaa tätä levyä. Ajateltiin, että kirahvimies kylvyssä on tää juttu.

Herot pysyvät vaitonaisina ”Dangerous”-albumin nimen alkuperästä, eikä sitä suostuta paljastamaan. Joudun muistuttamaan, että myös Michael Jacksonilla on ”Dangerous”-niminen albumi. Albumin nimeksi piti alun perin tulla ”Volume 4”, vaikka ”Dangerous” on Herojen viides albumi.

Jussi: Eihän siitä (nimestä) ollut epäilystäkään.

Vellu: Se on hyvä nimi. En kyllä muistanut sitä (Michael Jackson -yhteyttä) siinä vaiheessa, kun nimeä mietittiin.

Jussi: Michael Jacksonin “Dangerous” ei ole kauheen vaarallisen kuuloinen levyn nimi, ja sit ajateltiin että paikataan tämä tilanne, mutta en nyt tiedä onko mikään musiikki kauheen vaarallista noin yleensäkään. Meidän mielestä se kuulosti vaarallisen hyvälle.

Puheet levystä nakataan huit hemmettiin, ja porukka alkaa puhumaan ihan muista asioista. Kun Heroilta kysytään Suomen parasta kaupunkia, vaihtelevat vastaukset Helsingistä Poriin, mutta parhaan perustelun heittää kuitenkin taas Vellu:

Vellu: Kotka! Siellä on Meripäivät!

Jussi: Mä oon kerran käynyt Kotkassa ja Raumalla, ei kumpikaan oikein säväyttänyt. Raumalla oli Tony Halme -vainaa, hengas samalla bäkkärillä ja sit sen joku sikaniska kaveri kännipäissään rupes rähisemään mun kaverille, jolla oli sellainen Kalashnikov World Tour -paita, jossa oli eri paikkoja, missä Kalashnikovilla on sodittu. Se ei tykännyt siitä, ei vissiin ollut tarpeeksi isänmaallinen hänen makuunsa.

Vellu: Helsinki on muuttumassa vähän liikaa semmotteeks… huonoks. Ruotsalaiseks.

Lassi: Tampereella vois kans asua, eli Helsinki ja Tampere. Ja eilisen perusteella sitten Rovaniemi. Ja Karjaa on ehdottomasti mainittava, Karjaalla on hyvä asua ja yrittää!

Rovaniemi kun tuli puheeksi, niin samalla kysyn bändiltä, näkyikö Joulupukkia hoodeilla. Ei näkynyt, mutta maininta Joulupukista tulkitaan automaattisesti tilaisuudeksi esittää lahjatoiveita:

Lassi: Mä oon toivonut asetta joka saatanan joulu enkä oo ikinä saanu.

Vellu: Autorata. Ja pillua.

Jussi: Siinä on kyllä aikamoiset toiveet. Scaletrix-autorata!

Vellu: Nimenomaan Scaletrix. Vittu se Scaletrix tänne nyt!

Vellu ei lupautunut tekemään silmukoita keikan aikana, vedoten polviinsa.

Jussi: Aiotaan rauhottaa seuraavalle levylle tota touhua, ja se mistä aloitetaan on että Vellun polvet leikataan irti. Se vaikuttaa ehkä tohon sävellystyöhönkin sitten…

Autoon laskeutuu syvä hiljaisuus, kun haastattelija ei keksi seuraavaa kysymystä. Vellu pelastaa tilanteen esittämällä seuraavan kysymyksen:

Vellu: Lassi, montako teinityttöä sä oot tappanut?

Lassi: En mä ole laskenut, veikkaan että se luku on jossain kuudessakymmenessä.

Jussi: Lassilla on se tapa, että se hakkaa ruuvarilla päähän. Mitä muuta sä teet?

Lassi: En mä tiedä voiko näistä jutuista kertoa.

Jussi: Meillä ei ole varmaan tän haastattelun jälkeen basistia bändissä.

Johdattelen seuraavaan kysymykseen sanomalla Hero Dishonestia suomalaisen hardcoren Pulttiboisiksi, ja se oli nimenomaan kunnianosoitus. En ehdi esittää edes kysymystä loppuun, kun:

Jussi: Pulttibois on ehkä Suomen paskin sketsisarja ikinä.

Lassi: Kyl mä oon mieluummin Pulttibois ku Sleepy Sleepers.

Jussi: Ne teki pilaa saamelaisista, mä en voi hyväksyä sitä. Se oli väärin!

Mikä on paras suomalainen sketsi?

Jussi: Kyllä se on ”vittuilupuhelin”, Lapinlahden linnut! Hauskinta on se, että se tyyppi (Markku Toikka) joka soittaa sinne, sen nimi on siinä sketsissä Antti Turpeinen. Mun isovelipuolen nimi on Antti Turpeinen, että se on varmaan saanut kuulla siitä silloin kun se tuli… Turvenuija! Onko turvotus laskenut?

Lassi: Mun on pakko mainita myös ”haja-asutusalueiden natsit”, vähän vähemmän tunnettu mutta aika hyvä.

Vellu: Tabu kannattaa mainita.

Jussi: Tabu on kyllä helvetin hyvä, mutta yksittäinen sketsi on ”vittuilupuhelin”.

Viimeisiä sanoja?

Jussi: Onhan niitä. Tässä vaiheessa Lassen pitäisi kertoa hautajaisistaan ja sanoa mikä biisi soi siellä.

Lassi: Se on se ”ole-ole-ole”! Mutta mun suosikki kuuluisat viimeiset sanat on Dimebag Darrellin viimeiset sanat mitä se sanoi broidilleen, ennen kuin se käveli lavalle ja se ammuttiin saman tien. Sen viimeiset sanat oli ”Van fucking Halen, man!”.

Jussi: Siihen  on hyvä lopettaa; ”Van fucking Halen!”

Tagit: