|   Kirjaudu Facebook-tunnuksilla   |  Rekisteröidy

Metalpunkin ilosanoma - Death With A Dagger

Kuva: Death With A Dagger
  • Kuva: Santtu Saatana

Metalpunkin nimeen vannova helsinkiläinen Death With A Dagger julkaisi heinäkuun lopulla ensimmäisen kokopitkänsä “Dark Alleys”, jolla lyövät esimerkillisesti kättä uuden aallon brittiläinen heavy metal ja maailmanlopun crust. Mystisten taitalijanimien Steel ja Rabies taakse kätkeytyvät muusikot kertovat enemmän bändistä, eli ei muuta kuin nahkafarkkuniittiliivit niskaan ja baanalle.

Ensimmäinen kokopitkä on nyt plakkarissa, aikaisemmin olette julkaisseet muutamia splittejä. Miten kokopitkän tekoprosessi erosi lyhyempien äänitteiden tekemisestä?

Steel: Yllättävän vähän siinä oli eroa. Suuri osa biiseistä oli valmiina jo ennen kuin koko ajatus pitkäsoiton nauhoittamisesta konkretisoitui, joten mitään paineita ei materiaalin kasaan saamisen suhteen ei ollut. Studiossakin oli tietysti kiire kuten aina aiemmillakin kerroilla, koska se ei todellakaan ole ilmaista lystiä. Laulut nauhoitettiin myöhemmin yhdellä treenikämpällä. Yksi isompi ero oli tietysti se, että olimme ensimmäistä kertaa kahden kitaristin voimin studiossa, mutta sekään ei tuottanut mitään isompia ongelmia.

Vastaako lopputulos ennakko-odotuksia, esim. soundien osalta?

Rabies: Kyllä se aika pitkälti on just sitä soundia, mitä alunperin lähdettiin hakemaankin. Ehkä CD:llä on liiankin “kliini” se kokonaissoundi, mutta tossa muutama päivä sitten tuli vinyylin testipressi ja se rouheus on tullut siihen luonnollisesti prässissä. Eli kyllä ollaan tyytyväsisiä kokonaisuudessa ja vinyylin soundi on parempi, niin kuin aina!

Haluatteko mainostaa hienoa kansitaidetta, kuka on tehnyt ja millaista syboliikkaa se sisältää..?

Steel: Halutaan! Ollaan nimittäin tosi tyytyväisiä kansiin. Maalauksen väänsi Apocalyptic Artin Chany, joka on varmaan joillekin tuttu mainiosta Inepsy-bändistään. Kova maailmanlopun meininkihän siinä kuvassa on. Ja sitä symboliikkaa, jos siinä nyt mitään sen syvällisempää on, voi jokainen ihan itse tihrustella sieltä kuvasta. Suosittelen hommaamaan tämän vinyylinä, niinkuin kaikki levyt, kansi näyttää komeammalta ja gatefoldia on mukava hiplata!

Julkaisitte levyn vinyylin lisäksi myös CD:nä, miksi?

Rabies: Kyllähän se on nykyään melkein pakko laittaa täyspitkä ceedeenäkin ulos jo ihan senkin takia, että vinyylin tekeminen on niin kallista ja ei nykyään enään kaikilla ole vinyylisoitinta. Mikä on huono juttu. Meille itselle tietenkin vinyyli on tärkeämpi soundin ja kansitaiteen takia.

Jos bändin inspiraatioina on toiminu Discharge-punk ja NWOBHM, niin mistä ihmeestä olette keksineet käyttää Dark Alleysilla myös kraut rock -mausteita?

Steel: Viittaat varmaan Spacetrain-biisiin? Ei me itse ole ajateltu sitä kraut rockina. En itseasiassa tiedä koko genrestä paljoakaan. Me ollaan fiilistelty sitä biisiä Hawkwind-henkisenä psykedeelisenä jamitteluna. Se tehtiin oikeastaan studiossa ja vedettiin ekalla tai tokalla otolla purkkiin. Psykedeeliset jutut kolahtaa tässä bändissä useammalle jampalle, ei niiden mukanaololle ole sen kummempaa selitystä.

Miten alunperin tulitte “keksineeksi” melko persoonallisen soundinne? Termi “metalpunk” on tullut bändinne kohdalla vastaan, mitä se pitää sisällään ja miten se eroaa esimerkiksi “punkmetallista”?

Rabies: Toi vähän niin kuin “oma soundi” tuli vähän niin kuin vahingossa ja luonnollisesti. Silloin, kun aloitettiin Däggeri, nii soitettiin enemmän crustimpaa tavavaraa, joka oli ehkä vähän kallellaan japcoreen ja Motörheadiin. Mutta sitten alkoi tulla enemmän melodisia kitarajuttuja ja harmonioita mukaan. Kaikilla meillä on jonkinmoista heavy-taustaa, vaikka punk on kuitenkin lähempänä sydäntä. Aika paljon on kunneltu ja ammennettu NWOBHM-bändeiltä ja yritetty tuoda siihen omaa “punkimpaa” tyyliä mukaan. Metalpunk termiä on käytetty muunmuassa tämmösten bändien yhteydessä, kuin BLÜDWÜLF, G.A.T.E.S., BROKEN BONES, ENGLISH DOGS eli bändejä joissa tyypit on enemmän punkkeja, mutta musiikki kallellaan vahvasti metalliin ja vanhaan heavyyn.

Jossain medioissa (ainakin meillä!) teitä on tituleerattu “suomipunkin all-stars” -bändiksi. Miten otatte moisen tittelin vastaan?

Steel: Aika nihkeästi. Eikä sitä teidän lisäksenne ole muut onneksi käyttäneetkään. Lopettakaas tekin?

Bändin tekstit ovat 50/50-suhteessa kannanottoa ja kalian juontia, niin onko näin myös tosielämässä; bisseä ja politikointia sopivassa suhteessa?

Steel: Niinhän se taitaa jotakuinkin mennä. Kirjoitan asioista mitä päässä sattuu iltaisin pyörimään ja usein se asia on tainnut sitten olla olut. Mä en halua tosiaankaan saarnata, mutta ei pelkkää huuhaatakaan jaksa kirjoittaa. Levyn loppupuolen biisit ovat sanoituksiltaan aika synkkiä, koska sairastuin vähän ennen studioon menoa. Oli pakko saada sanat aikaan, eikä päässä pyörinyt kovinkaan positiivia ajatuksia.

Toimitte vahvasti diy-pohjalta, voisitteko kuvitella toimivanne jonkun “oikean” levy-yhtiön alaisuudessa?

Rabies: Eipä olla tämmöstä koskaan oikeen ajateltu, kun tosiaan ollaan aina tehty oikeestaan kaikki itse tai kavereiden kautta. Mutta, jos joku HYVÄ isompi lafka osoittaisi kiinnostusta, niin miksipäs ei.

Kotimaassa olette keikkailleet melko ahkerasti, onko hinkua tai kyselyjä tullut jo ulkomaille?

Steel: Hinkua ulkomaille on ehdottomasti. Katsotaan jos ensi keväänä päästäisiin esittämään metalpunkin ilosanomaa muillekin kuin suomalaisille!

Niittirotsi vai farkkuliivi? Miksi?

Rabies: Kummatkin helvetin hyviä ja löytyy. Kaikkein parhaan saa, ku vetää niitit farkkuliiviin. Aika unite and win vastaus. Hahhah.

“Dark Alleys” -kokopitkä kaupoissa, Death With A Daggerin keikoilla seuraavasti:
18.9. Lepakkomies, Helsinki
25.9. Vastavirta, Tampere
26.9. House of Rock, Kouvola
23.10. Darkside, Helsinki
21.11. Kantis, Helsinki
12.12 Turku, TVO

www.myspace.com/deathwithadagger

Tägit:

Tämä artikkeli on lähetetty tiistaina 8. syyskuuta 2009 kello 22:16 ja kuuluu kategoriaan Haastattelut. Voit seurata kommentteja tilaamalla RSS 2.0 -syötteen. Voit jättää kommentin, tai linkittää takaisin omalta sivultasi.

Jätä kommentti

Uusimmat jutut