Hyvää paskaa!

Uuden Suomen kustantaja Niklas Herlin tuo kolumnissaan esille mielenkiintoisen näkökulman ja maalailee kulttuurin vajoamista. Niklas näkee ongelman siinä etteivät kulttuurin arvostelijat ja kulttuurin käyttäjät kohtaa. Esimerkkinä kohtaamattomuuteen hän pitää Hesarin Ralliraita 1 -elokuvan arvostelua, jossa elokuvalle annettiin yksi tähti, ja tämä yksi tähti puolestaan on elokuvan mainostajan mielestä tae sille, että elokuva on katsojien mielestä hyvä, ja käyttää tuota yhtä tähteä häpeilemättä mainonnassaan.

Niklas näkee ristiriidassa kulttuurin vajoamisen, Suli näkee nousukiidon. Ihmisten medialukutaito on jo kehittynyt sille tasolle, että asiantuntijan (arvostelija) näkemys osataan pitää kontekstissaan, ja kunkin ilmiön ympärille voidaan luoda oma kulttuuri. Ketä oikeasti kiinnostaa Veli-Pekka Lehtosen näkemys elokuvasta nimeltä Ralliraita 1? Ehkä mainostajaa (tätä kissa ostaisi), jolle neutraali 2-3 tähteä olisi katastrofi, mutta yksi tai viisi tähteä lottovoitto. Polaarisuus luo nostetta, sanoi hippi lentäessään Intiaan.

Valta on siis luisumassa vanhojen pelureiden käsistä eivätkä hyvät tarjoilut ensi-illassa tai levynjulkkareissa takaa mitään. Aikana jolloin heiluva käsivarakamera voi olla tehokeino, tai levyn paskat soundit paluu juurille, on yhdenkään lehtosen turha tulla selittämään mitään mistään kultaisista leikkauksista. Ihmisten reaktiot ovat arvaamattomia ja lammaslauman voi saada liikkeelle huolimattomasti väärässä sijamuodossa kirjoitettu facebook-status.

Kulttuuri joka ei kunnioita hierarkioita, ja jossa ilmiöt saavat lähtöimpulssinsa spontaanisti kontrolloimatta ei ole vajoamassa, päin vastoin. Se on nousua uudelle tasolle, jossa tulevat taistelut käydäänkin sitten siitä kuka omistaa tämän kulttuurisisältöä tuottavan vaihdantatalouden tekijänoikeudet.

Tämä artikkeli on lähetetty Keskiviikkona 4. Maaliskuuta 2009 kello 23:18 ja kuuluu kategoriaan Suli Hopean blogi. Voit seurata kommentteja tilaamalla RSS 2.0 -syötteen. Voit jättää kommentin, tai linkittää takaisin omalta sivultasi.

Jätä kommentti

Blogit

Kommentit