Pohjoinen banskulandia

Banaanivaltio nimikettä käytetään pienikokoisesta valtiosta, jonka piirteinä voidaan pitää riippuvuutta yhdestä vientituotteesta, epädemokraattisesti valittua hallintoa, kansalaisten oikeuksia ja sananvapautta rajoittavia lakeja, yhtiöiden hanakkaa puuttumisista lakeihin, sekä protektionismia vapaan kilpailun sijaan.

Ja juuri kun luulee, että irvokkuudella on rajansa, paljastaa kansanedustaja Janina Andersson miksi hänet on valittu eduskuntaan:

- Luulen, että tässä tulee käymään niin, että minulla ei ole varaa äänestää vastaan vaikka tekisi mieli. Tiedän, että ryhmässämme on niin monta muutakin (vastustajaa). Jos jonkun täytyy joustaa, se olen minä, kertoo Janina YLE:lle liittyen Lex Nokiaan.

Eli Janinan vakaumus on lakia vastaan, mutta on olemassa jokin voima, joka hänet saa kuitenkin äänestämään lain puolesta? Janinan äänestäjiä varmasti lämmittää.

Lex Nokia on tuonut esille selvemmin kuin koskaan, että eduskunta toimii lähinnä kumileimasimena. Kansalaisvaikuttaminen ei tapahdu enää äänestyskopilla, vaan muita teitä. Kyse on ennen kaikkea aktiivisuudesta, josta hyvänä esimerkkinä toimii Lex Nokiaa vastustanut televisio-mainoskampanja, jonka teki mahdolliseksi yksittäiset lahjoittajat.

Tähän ollaan tultu, syyttäkää siis sateista ilmaa, kun äänestysprosentti taas seuraavissa vaaleissa laskee.

Jätä kommentti

Blogit

Kommentit